Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
27. 10. 2015,
23.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Dedić slovenska nogometna reprezentanca Miran Pavlin Srečko Katanec

Torek, 27. 10. 2015, 23.11

8 let

Sovjetska zveza je Sloveniji prinesla veliko sreče

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z Ukrajino se bo Slovenija novembra udarila še petič in šestič. Tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 pa bosta 32. in 33. z reprezentancami s področja nekdanje Sovjetske zveze.

Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Estonija, Kazahstan, Kirgizistan, Latvija, Litva, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina in Uzbekistan. To je 15 držav, ki so nekoč sestavljale imperij Sovjetske zveze. Z osmimi izmed njih se je od leta 1992, odkar nastopa kot samostojna država, pomerila slovenska nogometna reprezentanca.

Slovenija je do zdaj odigrala 31 tekem. Njen izkupiček je pozitiven. Zabeležila je 14 zmag, osem remijev in devet porazov. Z le dvema od teh osmih reprezentanc do zdaj ni izgubila. Ena izmed teh je Ukrajina, s katero se bo ta mesec udarila dvakrat in se borila za naslednje veliko tekmovanje: evropsko prvenstvo 2016, ki bo prihodnje leto v Franciji.

Z Ukrajinci Slovenija še ni izgubila

Štirikrat do zdaj se je Slovenija udarila z Ukrajinci. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1996 – prvih, v katerih je nastopila – je zmagala in remizirala. Veliko bolj svež in tudi pomemben je spomin na dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2000. Že ptički na vejah čivkajo, kaj se je takrat zgodilo. Po zmagi v Ljubljani z 2:1 so Slovenci, s klopi jih je vodil zdajšnji selektor Srečko Katanec, na povratni tekmi v Kijevu z zlatim golom Mirana Pavlina remizirali z 1:1 in se sploh prvič uvrstili na veliko tekmovanje.

Zanimivo, tudi na tretje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010, kamor jih je popeljal Matjaž Kek, so se Slovenci prebili prek reprezentance s področja nekdanje Sovjetske zveze. Pišemo seveda o Rusiji. Po porazu z 1:2 v Moskvi na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij leta 2009 je Zlatko Dedić na povratni tekmi poskrbel za nov zgodovinski gol in zmago z 1:0 v Mariboru. Ta je poskrbela za zadnjo veliko nogometno evforijo na slovenskih tleh in naši nogometaši so se spet znašli v središču pozornosti.

Poleg Ukrajine je edina izmed osmih reprezentanc s področja nekdaj velike Sovjetske zveze, proti kateri Slovenija ni izgubila, Moldavija. To so Slovenci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2006 premagali dvakrat.

Negativno le z Litvo

Zanimivo, edina reprezentanca od omenjenih, proti kateri imajo Slovenci negativen izkupiček, je Litva. Reprezentanca, s katero so se Slovenci pomerili tudi nazadnje.

Z Litvo so enkrat zmagali, remizirali in dvakrat izgubili. Obakrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1996. Zmagali so na prvi tekmi rednega dela kvalifikacij, remizirali pa v predzadnji tekmi, ko so v Ljubljani pred mesecem dni razočarali (1:1).

Zdaj lahko le upamo, da se bo tehtnica tekem Slovenije proti članicam nekdanje Sovjetske zveze po novembrskih tekmah, ki jih vsi nestrpno pričakujemo, še bolj prevesila na našo stran.

Ne spreglejte