Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
23. 2. 2014,
6.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec Euro 2016 slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 23. 2. 2014, 6.55

8 let

Slovenija se lahko maščuje Angliji, Švici in Estoniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca se bo za nastop na evropskem prvenstvu leta 2016 potegovala z Anglijo, Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom. Kvalifikacije se bodo začele septembra.

Reprezentančno leto 2014 bo očitno minilo v znamenju črke A. Katančeva četa se bo v začetku marca mudila pri Alžiriji, tik pred začetkom svetovnega prvenstva bo gostja mogočne Argentine (in Urugvaja), v kvalifikacijski skupini za nastop na evropskem prvenstvu leta 2016 pa bo vsaj na papirju najtrši oreh Anglija.

Slovenija se je s tremi levi že pomerila, a še nikoli v kvalifikacijskem srečanju. Na jugu Afrike je leta 2010 v odločilnem dvoboju za napredovanje v osmino finala svetovnega prvenstva izgubila z 0:1, leto pred tem pa na Wembleyju priznala časten poraz 1:2.

Kisel nasmešek Srečka Katanca, ki so ga televizijske kamere v Nici ujele le nekaj trenutkov po tem, ko je postalo jasno, da bo Slovenija tekmovala v skupini E, priča o tem, da skupina ni najlažja. To je Ljubljančan pred odhodom na žreb v Francijo tudi predvideval.

Na papirju je najmočnejša Anglija, za eno izmed dveh najboljših mest, ki zagotavljajo neposredno udeležbo na Euru 2016, pa bo izrazito neugodna tekmica še Švica. V zadnjih kvalifikacijah je dvakrat premagala Slovenijo, ki v 180 minutah ni zatresla mreže. Nadarjeni rod švicarskih zvezdnikov spada med evropsko elito, na svetovnem prvenstvu v Braziliji spada med prvokategornike. Po mundialu se bo s selektorske klopi poslovil Nemec Otmar Hitzfeld, prišel bo Sarajevčan Vladimir Petković. Priložnost za slovensko maščevanje? Ne pozabimo, Švica je v sedmih medsebojnih srečanjih kar petkrat proti Švici ostali praznih rok.

Skupina E ponuja dodaten motiv, saj v očeh slovenskih nogometašev na manjka priložnosti za maščevanje. Angliji za poraz v Port Elisabethu, Švici za konec sanj o Braziliji, tu pa je tudi Estonija, ki je na krilih starega znanca slovenskih zelenic Konstantina Vassiljeva sredi Stožic ustavil tedanjo Kekovo zasedbo in ji preprečila pot v Ukrajino oziroma na Poljsko. Poleg Estoncev, ki so v zadnjih sezonah najboljša nogometna baltska reprezentanca, se bo Slovenija dvakrat udarila tudi z Litvo.

Za boljšo voljo je poskrbel San Marino, ki v kvalifikacijah še ne pozna zmage. Slovenija bi ga morala po pričakovanju dvakrat gladko ugnati, kar pa se v končnem seštevku, če bo v krogu najboljše tretjeuvrščene ekipe, ne bo upoštevalo, saj se bosta rezultata proti najslabšemu v skupini izbrisala.

Ne spreglejte