Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
17. 10. 2014,
18.12

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Robert Berić NK Olimpija NK Olimpija Enes Handanagić Michael Owen Tonči Žlogar Željko Filipović

Petek, 17. 10. 2014, 18.12

2 leti, 5 mesecev

Slovenec je zaradi Angležev skorajda oslepel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odštevamo dneve, zdaj tudi že ure do torkovega gostovanja Maribora v Londonu, kjer se bo v ligi prvakov pomeril s Chelseajem. Kolikokrat do zdaj so se slovenski klubi pomerili z angleškimi?

Prva tekma kateregakoli slovenskega kluba z angleškim seže skorajda dve desetletji v preteklost. V drugem krogu takratnega pokala intertoto, ki ga že nekaj časa ni več, sta se v Velenju pomerila Rudar in Tottenham. Oboji so bili v prvem krogu prosti, po drugem so bili zadovoljnejši Londončani. Ti so, pa čeprav je Rudar, ta je takrat igral sploh prvo evropsko tekmo v zgodovini kluba, z golom Ismeta Ekmečića z začetka tekme vodil, v nadaljevanju tekme upravičili vlogo favorita, doseli dva gola in zmagali.

Nastopili so z rezervno zasedbo oziroma z nogometaši, ki v prvenstvu niso igrali prav veliko, a so bili razumljivo vseeno boljši od ekipe, za katero so igrali Zoran Pavlović, Matjaž Cvikl, zdajšnji trener Rudarja Jernej Javornik in še nekateri.

Liverpool je za Bežigradom trepetal

Drugi dve tekmi slovenskih in angleških klubov smo videli leta 2003, ko se je Olimpija v pokalu UEFA merila z velikim Liverpoolom. Na nekdanjem bežigrajskem štadionu, ki je bil seveda nabito poln, je v prvi tekmi sredi drugega polčasa celo vodila, ko je zadel Tonči Žlogar. Evforija na tribunah je bila popolna, a je potihnila po nekaj več kot desetih minutah, ko je na 1:1 poravnal nekdanji odlični angleški napadalec Michael Owen.

Čeprav je Borut Mavrič v vratih Olimpije blestel in navdušil gostujoče poročevalce, ni mogel preprečiti zadetka, ki je velikanu z Anfielda prinesel prednost pred povratno tekmo. Tekma je minila tudi v znamenju hude poškodbe domačega branilca Enesa Handanagića, ki ga je z nespretnim posredovanjem poškodoval kapetan gostov Sami Hyypiä.

Branilec, ki je bil takrat celo blizu reprezentanci, je skorajda izgubil vid in se po tej poškodbi k sreči vrnil na nogometne zelenice, a nikoli več ni bil tako dober, kot je bil pred njo. Na povratni tekmi je Liverpool upravičil vlogo favorita in si s tremi goli v nekaj več kot 15 minutah zlahka priigral napredovanje.

Dva poraza proti Birminghamu

Zadnjih šest tekem slovenskih in angleških klubov seže v zgodnejšo zgodovino, pod vse se je podpisal Maribor. Najprej leta 2011, ko je prvič nastopal v skupinskem delu lige Evropa. Z Birmingham Cityjem, članom angleške prve lige (drugega kakovostnega razreda tamkajšnjega nogometa, op. p.), se je najprej pomeril doma.

Po porazu proti Club Bruggu v prvem krogu je v drugem upal na tri točke. Po prvem polčasu in golu Daliborja Volaša se je zdelo, da jih lahko dočaka, a potem so gostje v zadnjih 15 minutah zabili dva gola in Ljudski vrt zapustili s polnim izkupičkom.

Povratna tekma v Birminghamu ni odločala o ničemer več. V zadnji krog skupinskega dela je ekipa takratnega trenerja Darka Milaniča krenila z zgolj točko in brez možnosti za napredovanje. Na zadnji tekmi v tistem koledarskem letu so Mariborčani spet izgubili. Dovolj je bil gol domačih sredi prvega polčasa.

Berić dvakrat v polno proti Tottenhamu

Že leto za tem so se Mariborčani v istem tekmovanju in z istim trenerjem na klopi z Angleži merili še drugič zapored. Tokrat je bil v tretjem krogu skupinskega dela tekmovanja nasprotnik mnogo bolj zvenečega imena, v Maribor je prišel Tottenham s Portugalcem Andrejem Villasom-Boasom na klopi.

Vijoličasti so imeli po dveh tekmah tri točke in so bili krepko v igri za napredovanje. Sploh po prvem polčasu, ko jih je v vodstvo popeljal Robert Berić. V drugem polčasu so gostje zadeli in poskrbeli za remi, ki je zadovoljil apetite domačih navijačev.

Na povratni tekmi v Londonu isti strelec za Mariborčane in 1:1 ob polčasu, a potem je slovenskega prvaka pokopal Jermaine Defoe, ki je zadel že v prvem polčasu, pa potem še dvakrat in poskrbel za nov poraz slovenskega kluba na angleških tleh.

Ena, a zlata vredna

Tretji dvojček tekem Maribora proti angleškim klubom seže v preteklo sezono. Spet liga Evropa in spet skupinski del tekmovanja. V Angliji so Mariborčani takrat gostovali v drugem krogu, v Wiganu. Tam je sploh prvič na klopi sedel zdajšnji trener Ante Šimundža, ki je po porazu proti Rubinu v prvem krogu z 2:5 pred domačimi navijači nasledil Anteja Čačića, in izgubil z 1:3.

Povratna tekma proti Wiganu je sledila v zadnjem krogu. Maribor je bil še v igri za napredovanje, a zanj je moral upati na zmago in poraz Zulte-Waregema pred domačimi navijači proti Rubinu. Po prvih 41 minutah igre se ni zdelo, da se bo tak scenarij uresničil. V Ljudskem vrtu so vodili gostje, vesti iz Belgije niso bile spodbudne.

Toda potem so Mariborčani, zadel je Hrvat Dejan Mezga, najprej izenačili, potem pa z golom Željka Filipovića v drugem polčasu prevzeli vodstvo. Ko so Rusi v zadnjih desetih minutah tekme v Belgiji zadeli dvakrat in prišli do polnega izkupička, je v Mariboru pokalo od navdušenja. Vijoličasti so postali sploh prvi slovenski klub, ki si je zagotovil evropsko pomlad! Bo veselo tudi po torkovem gostovanju v Londonu?

Ne spreglejte