Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 5. 2011,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Schalke Manchester

Sreda, 4. 5. 2011, 15.22

8 let

Slavljenec Schalke noče ponoviti napake

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemci v nogometu ne poznajo predaje vse do zadnje sekunde. Schalke, danes praznuje 107. rojstni dan, bo v Manchestru lovil zaostanek dveh zadetkov. Če bi ponovil rezultat in predstavo iz Milana ...

Nogometna javnost zadnjemu nemškemu predstavniku v ligi prvakov, ki je na presenečenje mnogih (zlasti navijačev Valencie in Interja) priplezal tako visoko in se prebil med štiri najboljše evropske ekipe, ne posveča veliko pozornosti. Kot da se je že sprijaznila z velikim finalom Manchester United – Barcelona in ponovitvijo nepozabnega rimskega večera, ko so smetano s torte pobrali Katalonci. A Nemcev ne velja prav nikoli odpisati. S svojo nepopustljivostjo, trmo in železno voljo so v navidez brezizhodnih položajih prekrižali načrte že mnogim papirnatim favoritom. Tudi na Otoku, ki pomni veliko nemških ran.

Na začetku ostati previdni

Imajo nogometaši Schalkeja pri ''rdečih vragih'', ki jih bolj skrbi nedeljski prvenstveni derbi s Chelseajem, tako da si bo nekaj zvezdnikov privoščilo počitek (tudi Wayne Rooney), še možnost za preboj v finale? ''Radi bi zaigrali bolje kot na prvi tekmi v Gelsenkirchnu in pokazali, da smo se iz bolečega domačega poraza nekaj naučili. Ne smemo ponoviti napak,'' razmišlja trener Rafl Rangnick, ki je minuli teden spremljal bledo predstavo izbrancev. Na igrišču je kmalu zagospodaril Man Utd. Če med vratnicama ne bi stal izredno razpoloženi Manuel Neuer, bi gostje iz Manchestra do neulovljive prednosti prišli že v prvem polčasu, tako pa so jeziček na tehtnici v svojo korist nagnili v zadnji četrtini dvoboja. Strateg Schalkeja, ki je padel v rezultatsko luknjo, saj je izgubil tri zaporedne dvoboje, na zadnjih desetih gostovanjih pa je zmagal le trikrat, izpostavlja pred tekmo na Old Traffordu pomembnost uvodnih minut. ''Manchester bo želel v prvih 10 oziroma 15 minutah doseči zadetek. Moramo ostati previdni in disciplinirani, potem pa izkoristiti priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Pa tudi če bo do konca ostalo le še nekaj minut. Spomnimo se le na finale lige prvakov v Barceloni in neverjetno vrnitev Man Utd na tekmi z Bayernom,'' se je dotaknil spektakularnega preobrata Uniteda pred 12 leti naslednik Felixa Magatha na klopi ''rudarjev''.

Vprašljiv nastop Höwedesa

Delni optimizem črpa v gostovanju pri Interju, kjer je Schalke ponižal branilca evropskega naslova kar s 5:2. ''Pred tekmo v Milanu nam javnost ni namenjala veliko možnosti. Podobno je tudi tokrat. Naša naloga je, da pokažemo veliko več kot na prvi tekmi,'' ponavlja Rangnick. V ligi prvakov domačega poraza z dvema zadetkoma v gosteh ni nadoknadil še nihče. Ajax in Inter (v tej sezoni, obračun z Bayernom) sta resda preskočila oviri, a po manjšem porazu (0:1). Za nameček se Schalke odpravlja k Fergusonovi četi, ki je na domačem ''gledališču sanj'' domala nepremagljiva. Zadnjič jo je na kolena spravil Chelsea, a se je na koledarju svetlikal napis 3. april 2010. V tej sezoni sta v ligi prvakov na njem ostala nepremagana le Rangers in Valencia. V zadnjih 85 domačih tekmah ni niti enkrat izgubil z več kot zadetkom razlike, v tej sezoni lige prvakov pa je prejel le tri gole. Če bi zablestel Raul Gonzalez, ki je v dresu Reala na treh tekmah lige prvakov mrežo Uniteda zatresel kar štirikrat, bi bilo Nemcem veliko lažje.

V začetni postavi je vprašljiv nastop branilca Benedikta Höwedesa, ki je zadnje tri tekme izpustil zaradi želodčnih težav. Tudi sobotni poraz pri Bayernu z 1:4, ki predstavlja slabo tolažbo pred vnovičnim zahtevnim gostovanjem pri evropskem velikanu. Poslastico v Manchestru bodo zamudili še poškodovani Klaas-Jan Huntelaar, Mario Gavranović, Christoph Moritz in Christian Pander.

Ne spreglejte