Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
24. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

Natisni članek

skok v športno preteklost Real Madrid Atletico Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov

Nedelja, 24. 12. 2023, 4.00

4 mesece, 1 teden

Skok v športno preteklost

Ronaldo norel od sreče, Oblak skrušeno gledal v tla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46
Jan Oblak 2016 Cristiano Ronaldo | Ko je Cristiano Ronaldo pred sedmimi leti in pol z bele točke premagal Jana Oblaka, je norel od sreče, saj je Realu priigral evropski naslov. Od sreče si je slekel dres in proslavljal zadetek, slovenski vratar, ki je izgubil svoj prvi finale lige prvakov, pa ni skrival razočaranja. | Foto Guliverimage

Ko je Cristiano Ronaldo pred sedmimi leti in pol z bele točke premagal Jana Oblaka, je norel od sreče, saj je Realu priigral evropski naslov. Od sreče si je slekel dres in proslavljal zadetek, slovenski vratar, ki je izgubil svoj prvi finale lige prvakov, pa ni skrival razočaranja.

Foto: Guliverimage

V obdobju državne samostojnosti ga še ni bilo slovenskega nogometnega junaka, ki bi zaigral v finalu in osvojil ligo prvakov. Zadnji, ki je bil blizu zgodovinskemu uspehu, je bil Jan Oblak. Kapetan slovenske reprezentance je leta 2016 v nepozabnem finalu ostal praznih rok proti mestnemu tekmecu Realu. Veliko razočaranje je doživel na San Siru, kultnem milanskem stadionu, kamor se bo kmalu vrnil, saj je žreb osmine finala lige prvakov njegov Atletico povezal prav z Interjem. Ko bo Škofjeločan stopil na zelenico v Milanu, bi se lahko spomnil na boleče trenutke, ki jih je izkusil 28. maja 2016. Kaj vse se je takrat dogajalo?

Benjamin Šeško
Sportal Šeško in Kampl proti rekorderjem, težko delo tudi za Oblaka

Slovenska nogometna reprezentanca je s prebojem na Euro 2024 prekinila dolgoletni niz neuspešnih dokazovanj v kvalifikacijskih ciklusih. Navijači bodo ljubljence, katerih drese tradicionalno krasi podoba Triglava, lahko na velikem tekmovanju spremljali in občudovali prvič po letu 2010. Pa bi lahko leto 2024 poskrbelo še za en mejnik slovenskega nogometa in bi majhna država, prepolna vrhunskih športnikov, končno dočakala tudi trenutek, ko bi se lahko pohvalila z zmagovalcem lige prvakov?

V boju za evropsko krono vztraja tudi Kevin Kampl, ki je z rdečimi biki v ligi prvakov najdlje prišel leta 2020, ko je izgubil v polfinalu. Leipzig, pri katerem se dokazuje tudi Benjamin Šeško, se bo v osmini finala pomeril z madridskim Realom.  | Foto: Ana Kovač V boju za evropsko krono vztraja tudi Kevin Kampl, ki je z rdečimi biki v ligi prvakov najdlje prišel leta 2020, ko je izgubil v polfinalu. Leipzig, pri katerem se dokazuje tudi Benjamin Šeško, se bo v osmini finala pomeril z madridskim Realom. Foto: Ana Kovač

V boju za evropski naslov vztrajajo še trije Slovenci. To sta Benjamin Šeško in Kevin Kampl, ki branita barve RB Leipziga ter ju v osmini finala lige prvakov čaka zelo zahtevna naloga, saj se bosta spopadla z rekorderjem tekmovanja, 14-kratnim evropskim prvakom Realom. Zanimivo je, da je 20-letni slovenski napadalec v Spotkastu nedavno razkril, kako si želi v karieri obleči prav dres madridskega velikana, s katerim se bo čez nekaj mesecev spoprijel v ligi prvakov.

Benjamin Šeško
Novice Spotkast z Benjaminom Šeškom: Rad bi zaigral za Real Madrid #video
Kevin Kampl
Sportal Iskrena izpoved Kevina Kampla o Sloveniji #video

Svojo priložnost pri naskakovanju evropskega naslova pa čaka tudi Jan Oblak. Nedaven ples kroglic v Nyonu je odločil, kako se bo Atletico za četrtfinalno vozovnico udaril z milanskim Interjem.

Ramos premagal Oblaka, Griezmann zapravil 11-metrovko

Tridesetletni Škofjeločan ima bogate izkušnje z ligo prvakov, v kateri ni manjkalo dosti, da bi šel povsem do konca. Najboljše mu je šlo v sezoni 2015/16, ko je dolgoletni prvi vratar Atletica na poti do finala izločil tudi Barcelono in Bayern ter se nato v sklepnem dejanju, ki so ga prek zaslonov spremljale v živo milijarde nogometnih navdušencev po vsem svetu, pomeril z Realom.

Bele baletnike je v vodstvo po spornem zadetku popeljal kapetan Sergio Ramos.  | Foto: Guliverimage Bele baletnike je v vodstvo po spornem zadetku popeljal kapetan Sergio Ramos. Foto: Guliverimage

Madridska poslastica je 28. maja 2016 v Milanu postregla z marsičim. Začelo se je po željah belih baletnikov. Real je bil nevarnejši, Jan Oblak je imel veliko dela in se kmalu izkazal z obrambo ob stoodstotni priložnosti Casemira. Slovenski vratar je navduševal med vratnicama, v 15. minuti pa je bil vendarle nemočen, ko ga je z neposredne bližine matiral takratni kapetan Reala Sergio Ramos. Zadetek ne bi smel veljati, saj je angleški sodnik Mark Clattenburg s sodelavci spregledal nedovoljeni položaj španskega branilca. Ker takrat delivcem pravice še ni pomagal sistem VAR, je obveljalo pri vodstvu Reala z 1:0, ki je z omenjenim rezultatom dobil prvi polčas. Oblak je zbral še nekaj posredovanj in pomagal Atleticu, da je po prvem delu zaostajal le za en zadetek.

Jan Oblak se je še sedmič znašel na seznamu stotih najboljših nogometašev na svetu, ki ga sestavlja angleški Guardian. Osvojil je 89. mesto. Najvišje je bil leta 2019, ko je zasedal 24. mesto. | Foto: Guliverimage Jan Oblak se je še sedmič znašel na seznamu stotih najboljših nogometašev na svetu, ki ga sestavlja angleški Guardian. Osvojil je 89. mesto. Najvišje je bil leta 2019, ko je zasedal 24. mesto. Foto: Guliverimage

Sodnik Clattenburg je nekaj let pozneje priznal, kako je med polčasoma na San Siru uvidel, kakšna napaka se mu je pripetila, in zaradi tega poskrbel za kompenzacijo. Na začetku drugega dela je tako nekoliko strogo pokazal na belo točko za Atletico. Rdeče-beli niso izkoristili najstrožje kazni. Antoine Griezmann, ki bo v kratkem postal najboljši strelec v zgodovini kluba, saj se je po dveh zadetkih v mreži Getafeja na večni lestvici izenačil z rekorderjem Atletica, pokojnim Luisom Aragonesom (oba 173 zadetkov), je zatresel prečko.

Belgijec izenačil, Ronaldo odločil zmagovalca

Realu se je nasmihala zmaga po rednem delu, a se Atletico ni predal. Rezervist Yannick Ferreira Carrasco je v 79. minuti izenačil na 1:1. Belgijec je tako prevesil srečanje v podaljšek, v katerem sta mreži ostali nedotaknjeni. V polno ni zadel niti takratni največji superzvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo. Vse oči na stadionu so tako ostale uprte v vratarja. Pred Kostaričanom Keylorjem Navasom in Slovencem Janom Oblakom, ki se je izkazal v 120 minutah ter se podpisal pod osem obramb, je bil tako ogromen izziv. O zmagovalcu lige prvakov so namreč odločali streli z bele točke.

Ko se je začelo izvajanje 11-metrovk, sta se v središču pozornosti znašla čuvaja mreže madridskih velikanov. | Foto: Guliverimage Ko se je začelo izvajanje 11-metrovk, sta se v središču pozornosti znašla čuvaja mreže madridskih velikanov. Foto: Guliverimage

Več zbranosti so pokazali varovanci Zinedina Zidana. Bili so nezgrešljivi in polnili mrežo Jana Oblaka, pri Atleticu pa se je zalomilo Juanfranu. Tako se je v peti seriji, Real je takrat vodil s 4:3, ponudila priložnost za končno zmago Cristianu Ronaldu. Portugalec je dočakal trenutek, ki si ga je v idealnem scenariju zamišljal že pred dvobojem. Podobno kot njegovi soigralci je tudi on prelisičil Oblaka s tem, da je poslal žogo v njegov levi kot. Slovenski čuvaj mreže je bil premagan.

Jan Oblak proti madridskemu Realu ni ubranil nobenega kazenskega strela. Tekmeci so vselej streljali v njegov levi kot. | Foto: Guliverimage Jan Oblak proti madridskemu Realu ni ubranil nobenega kazenskega strela. Tekmeci so vselej streljali v njegov levi kot. Foto: Guliverimage

Pri nekaterih izvajanjih 11-metrovk je celo nemočno obstal na mestu, kar je čudilo privržence Los Colchonerosov, ko pa ga je premagal še Ronaldo in je bil odločen zmagovalec srečanja, je nekdanji vratar Olimpije in Benfice skrušeno gledal v tla. Ni skrival razočaranja, saj je ostal brez evropskega naslova in s tem zamudil priložnost, da bi postal prvi slovenski nogometaš, ki bi zaigral v finalu lige prvakov ter si nato na glavo nadel evropsko krono.

Oblak: Zmanjkalo nam je malce sreče

Kako se Škofjeločan spominja poraza v Milanu danes? "O tem nisem veliko razmišljal. Prišli smo do finala, ki smo ga nato izgubili. Prišli smo daleč, imeli zelo dobro sezono v ligi prvakov. V četrtfinalu smo premagali Barcelono, v polfinalu Bayern ... Trpeli smo, v finalu pa nam je šlo kar dobro, a žal to ni zadoščalo za zmago. Zmanjkalo nam je malce sreče, izgubili smo po izvajanju 11-metrovk. Tako je pač bilo. Od takrat naprej iščemo novo priložnost za naslov, ki je še nismo dočakali. Upam, da se nam bo še ponudila in da jo bomo izkoristili," je o zapravljeni priložnosti, izgubljenem finalu na San Siru, razmišljal v velikem sobotnem intervjuju za španski športni dnevnik Marca.

Atletico je 28. maja 2016 tretjič nastopil v velikem evropskem finalu in še tretjič ostal brez zmage. S tem je postal prvi klub, ki je doživel takšno usodo v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Vselej je ostal brez lovorike po stresni, razburljivi tekmi. Leta 1974 je izgubil z Bayernom. V finalu v Bruslju je vodil do 120. minute, nato so Bavarci izenačili na 1:1. Ker se takrat še niso izvajale 11-metrovke, sta se kluba pomerila še enkrat, dva dni pozneje je Bayern zmagal kar s 4:0. Leta 2014 je Atletico v finalu v Lizboni vodil proti Realu z 1:0 vse do tretje minute sodnikovega podaljška, ko je izenačil Sergio Ramos, nato so beli baletniki v podaljšku ''povozili'' mestnega tekmeca in zmagali s 4:1. Zadnji gol je dosegel prav Ronaldo. | Foto: Guliverimage Atletico je 28. maja 2016 tretjič nastopil v velikem evropskem finalu in še tretjič ostal brez zmage. S tem je postal prvi klub, ki je doživel takšno usodo v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Vselej je ostal brez lovorike po stresni, razburljivi tekmi. Leta 1974 je izgubil z Bayernom. V finalu v Bruslju je vodil do 120. minute, nato so Bavarci izenačili na 1:1. Ker se takrat še niso izvajale 11-metrovke, sta se kluba pomerila še enkrat, dva dni pozneje je Bayern zmagal kar s 4:0. Leta 2014 je Atletico v finalu v Lizboni vodil proti Realu z 1:0 vse do tretje minute sodnikovega podaljška, ko je izenačil Sergio Ramos, nato so beli baletniki v podaljšku ''povozili'' mestnega tekmeca in zmagali s 4:1. Zadnji gol je dosegel prav Ronaldo. Foto: Guliverimage

Ronaldo je prosil trenerja, da izvaja 11-metrovko kot zadnji

Ronaldo je po zmagovitem zadetku v finalu norel od sreče. Slekel je dres in proslavljal še enega mogočnih dosežkov v že tako bogati in pestri karieri.

Ko je Cristiano Ronaldo v Milanu premagal Jana Oblaka, je bil to zanj že tretji evropski naslov. Prvega je prav tako po loteriji kazenskih strelov osvojil leta 2008 z Manchester Unitedom, pozneje je v dresu Reala proslavljal še štiri. Dva prav po zmagah v finalu nad Atleticom (2014 in 2016), leta 2017 je ugnal Juventus, leta 2018 pa svoj peti evropski naslov proslavljal po zmagi nad Liverpoolom. | Foto: Guliverimage Ko je Cristiano Ronaldo v Milanu premagal Jana Oblaka, je bil to zanj že tretji evropski naslov. Prvega je prav tako po loteriji kazenskih strelov osvojil leta 2008 z Manchester Unitedom, pozneje je v dresu Reala proslavljal še štiri. Dva prav po zmagah v finalu nad Atleticom (2014 in 2016), leta 2017 je ugnal Juventus, leta 2018 pa svoj peti evropski naslov proslavljal po zmagi nad Liverpoolom. Foto: Guliverimage

"Izvajanje 11-metrovk je vedno loterija. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Pokazali smo, kako pomembno je, da imaš tako izkušeno ekipo, kot je naša. Zadeli smo vseh pet kazenskih strelov. To je bilo nekaj neverjetnega, to je bil fantastičen večer," je po zmagi nad Atleticom poudaril Cristiano Ronaldo za BT Sport Europe. Dodal je tudi, kako se je na dvoboju uresničil njegov načrt, da bi odločil srečanje. "Slutil sem, da bi lahko na tekmi dosegel odločilni zadetek. Zato sem prosil trenerja, da me določi za izvajalca 11-metrovke v zadnji, peti seriji," je še razkril Portugalec, ki je v tisti sezoni dosegel kar 16 zadetkov in se približal absolutnemu rekordu iz sezone 2013/14, ko je bil uspešen kar 17-krat. In tudi takrat je v finalu lige prvakov prekrižal načrte Atleticu!

Portugalski superzvezdnik si je leta 2016 dal duška ob proslavljanju klubskega evropskega naslova. | Foto: Guliverimage Portugalski superzvezdnik si je leta 2016 dal duška ob proslavljanju klubskega evropskega naslova. Foto: Guliverimage

Leto 2016 je Ronaldu podarilo veliko lepega. Poldrugi mesec pozneje je še enkrat postal evropski prvak, tokrat z reprezentanco. Portugalska je prvič v zgodovini osvojila Euro. Bila je najboljša na tekmovanju, na katerem bo Oblak prvič zastopal barve Slovenije na velikem tekmovanju. Na njem pa namerava prihodnje leto nastopiti tudi Ronaldo. Čeprav bo takrat star že 39 let, zdajšnji zvezdnik bogatega savdijskega kluba Al Nassr ne namerava prenehati z igranjem za izbrano vrsto. Zakaj bi, saj v reprezentanci, kjer že dolgo nosi kapetanski trak, še vedno trese mreže kot za stavo?

Cristiano Ronaldo, ki je s Portugalsko osvojil evropski naslov leta 2016, je v kvalifikacijah za Euro 2024 dosegel kar deset zadetkov. Skupno jih je v 205 nastopih dal neverjetnih 128! Leta 2016 je prejel tudi največje priznanje v nogometu, zlato žogo. Od takrat je minilo kar nekaj časa. Vmes se je spremenilo marsikaj, primat pri izboru najboljšega nogometaša na svetu je prevzel njegov tekmec Lionel Messi, Ronaldo pa je s selitvijo v Savdsko Arabijo izgubil stik z evropsko ligo prvakov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo, ki je s Portugalsko osvojil evropski naslov leta 2016, je v kvalifikacijah za Euro 2024 dosegel kar deset zadetkov. Skupno jih je v 205 nastopih dal neverjetnih 128! Leta 2016 je prejel tudi največje priznanje v nogometu, zlato žogo. Od takrat je minilo kar nekaj časa. Vmes se je spremenilo marsikaj, primat pri izboru najboljšega nogometaša na svetu je prevzel njegov tekmec Lionel Messi, Ronaldo pa je s selitvijo v Savdsko Arabijo izgubil stik z evropsko ligo prvakov. Foto: Reuters

Oblak se je pridružil Katancu in Zahoviću

Slovenski nogometaši imajo kar nekaj izkušenj z evropskimi finali. Srečko Katanec je denimo leta 1992, to je bila še zadnja izvedba pokala državnih prvakov, nato se je tekmovanje preimenovalo v ligo prvakov, na starem Wembleyju po podaljšku s Sampdorio izgubil z Barcelono (0:1). Devet let pozneje je brez evropskega naslova ostal Zlatko Zahović. Na San Siru je z Valencio klonil proti Bayernu po izvajanju 11-metrovk, Oliver Kahn pa je Mariborčanu mojstrsko ubranil strel z bele točke.

Tako je vratar Bayerna Oliver Kahn pred 12 leti na San Siru v finalu lige prvakov ubranil strel z bele točke Zlatku Zahoviću. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tako je vratar Bayerna Oliver Kahn pred 12 leti na San Siru v finalu lige prvakov ubranil strel z bele točke Zlatku Zahoviću. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Leta 2010 je milanski Inter v finalu v Madridu premagal Bayern (2:0), Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila takrat člana črno-modrih, v omenjeni sezoni nista zbrala nastopa v Evropi, finale v Španiji pa sta spremljala na tribunah. Inter bi lahko letos po 13 letih znova stopil na evropski vrh, a je v finalu v Istanbulu ostal praznih rok proti Manchester Cityju (0:1). Legendarni slovenski vratar Samir Handanović, ki je kmalu po tem pri 39 letih sklenil nogometno pot, je spektakel spremljal s klopi za rezervne igralce.

Slovenija Navijač Nogomet
Sportal Ni mu vseeno za navijače, ki jim bo sreča obrnila hrbet
Jaka Bijol
Sportal Bergle bi najraje že pospravil, a bo raje poslušal zdravnike
slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Euro 2024: noro zanimanje za tekme naše izbrane vrste
Erik Janža
Sportal Zdravnica ga je opozorila, nato je kot deček izgubil 20 kilogramov
Jan Oblak
Sportal Še vedno edini Slovenec na prestižnem seznamu

 

Ne spreglejte