Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
1.15

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

1

Natisni članek

Siniša Mihajlović

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 1.15

4 leta, 8 mesecev

Hudo oboleli Srb na klop Bologne neposredno iz bolnišnice

Siniša Mihajlović je s prihodom na štadion šokiral (nogometni) svet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

1

Siniša Mihajlović | Takole je bil videti Siniša Mihajlović, ki je v Verono prišel neposredno iz bolnišnice. | Foto Getty Images

Takole je bil videti Siniša Mihajlović, ki je v Verono prišel neposredno iz bolnišnice.

Foto: Getty Images

V Italiji, državi štirikratnih nogometnih prvakov, se je začela nova sezona tamkajšnje najboljše nogometne lige. V prvem krogu, ki ga bosta danes končala Inter in Lecce, se je zgodilo marsikaj, a je vse zasenčil srbski trener Siniša Mihajlović, ki je na klop Bologne v Verono prišel neposredno iz bolnišnice, v kateri se bori z levkemijo.

Romelu Lukaku, Žan Majer
Sportal Handanović zaklenil vrata, Lukaku takoj zadel, Inter pa skočil na vrh

Cristiano Ronaldo je z Juventusom dosegel zmago z 1:0 v Parmi, kjer je sodniška tehnologija razjezila Portugalca, ki je v novo sezono krenil tako, kot ni vajen. Brez gola. VAR je namreč razveljavil njegov zadetek.

Še veliko bolj je bil VAR na udaru v Firencah, kjer se ni oglasil ob očitno spregledanem simuliranju Driesa Mertensa ob enajstmetrovki za Napoli. Ta je dosegel spektakularno zmago s 4:3 nad Fiorentino, za katero je debitiral francoski zvezdnik Franck Ribery.

Za spektakularnih 3:3 sta na Olimpijskem štadionu v Rimu poskrbeli Roma in Genoa.

Zelo pestro je bilo tudi v Ferrari, kjer je Spal Jasmina Kurtića proti Atalanti, za katero ni igral kaznovani Josip Iličić, vodil z 2:0, a so gostje dosegli zmago s 3:2. Zadnja dva gola za moštvo, ki odšteva dneve do prvih minut v zgodovini kluba v ligi prvakov, je zabil Luis Muriel. Kolumbijec, ki je v Bergamo letos poleti prišel za 15 milijonov evrov.

Sedemkratni evropski prvak Milan je že takoj na začetku doživel boleč udarec. Z 0:1 je izgubil v Vidmu proti Udineseju.

Veliko zanimivega se je zgodilo v prvem krogu italijanske serie A. Pestro bo tudi danes zvečer, ko bo dobro okrepljeno moštvo Interja, ki ga mnogi vidijo kot tihega favorita za naslov, v sezono s kapetanskim trakom na roki in značko za najboljšega vratarja v ligi na prsih popeljal Samir Handanović. Ob 20.45 bo gostil povratnika med prvoligaše Lecce z Žanom Majerjem v postavi (ali na klopi).

Petdesetletni Srb se je pogumno lotil boja s hudo boleznijo. Prepričan je, da jo bo premagal. | Foto: Getty Images Petdesetletni Srb se je pogumno lotil boja s hudo boleznijo. Prepričan je, da jo bo premagal. Foto: Getty Images

V Verono se je pripeljal neposredno iz bolnišnice v Bologni

Toda vse nogometno, pa tudi širše dogajanje na Apeninskem polotoku in še kje je v nedeljo zvečer zasenčil Siniša Mihajlović. Ali mu bo to v boju s hudo boleznijo koristilo ali ne, je vprašanje, a 50-letni Srb se je pojavil na klopi Bologne, ki je gostovala v Veroni.

Mihajlović se je za tak korak odločil le 41 dni za tem, ko je začel intenzivno terapijo v boju proti levkemiji.

To hudo bolezen so mu diagnosticirali sredi julija.

Rdeči karton, ki ga Slovenci nikoli ne bomo pozabili

Rdeči karton na tekmi v Charleroiju | Foto: Reuters Rdeči karton na tekmi v Charleroiju Foto: Reuters Siniše Mihajlovića se slovenski nogometni navdušenci seveda dobro spominjamo.

Bil je eden glavnih akterjev ene najpomembnejših, zagotovo pa najbolj legendarne tekme v zgodovini slovenskega nogometa. Prve tekme Slovenije na velikih tekmovanjih, 13. junija 2000 v Charleroiju, kjer sta se v tekmi prvega kroga skupine C evropskega prvenstva 2000 merili Slovenija in takratna Jugoslavija.

Pri vodstvu Slovenije s 3:0 je Sašo Udovič takratnega zvezdnika rimskega Lazia sprovociral, da ga je ta v 60. minuti odrinil, za kar je prejel rdeči karton, Jugoslavija pa je ostala z desetimi na igrišču.

Preostanek zgodbe verjetno poznate, a vseeno … Slovenija je v pol ure z igralcem več zapravila tri gole prednosti in na koncu remizirala s 3:3. Boli še danes, res je.

Izpolnil je obljubo, ki jo je dal nogometašem

"Zmagal bom za družino, za otroke, za tiste, ki me imajo radi," je javnosti sporočil takrat, svojim nogometašem pa obljubil, da jih bo v prvem prvenstvenem krogu spremljal ob igrišču. Prav to se je tudi zgodilo. V nedeljo dopoldne je dobil zeleno luč zdravnikov, se usedel v avto in iz bolnišnice v Bologni odpotoval v 145 kilometrov oddaljeno Verono, kjer se je v hotelu pred tekmo pridružil ekipi. Z njo je s pomočjo moderne tehnologije komuniciral ves čas intenzivnih terapij.

Pri Bologni so to, da bo sedel na klopi, svojim navijačem z obvestilom na Twitterju sporočili uro pred začetkom tekme, ki jo je Mihajlović, vidno shujšan in z obližem na vratu, vodil od začetka do samega konca, ko je nekaj trenutkov pred zadnjim sodnikovim žvižgom odšel in se nemudoma vrnil v bolnišnico.

Rezultat je bil tokrat v ozadju, a omeniti velja, da se je tekma končala z remijem 1:1.

Ali bo Mihajlović na delu tudi v naslednjem krogu, ko Bologno že v petek čaka domača tekma s Spalom, ni znano, so pa nedeljskemu hrabremu dejanju Srba, ki je v italijanskem nogometu pustil globok pečat, zaploskali številni.

Prek družbenih omrežij so se javili tudi nekateri tekmeci Bologne iz italijanske lige. Inter in Napoli, na primer.

Branilec, ki je bil najboljši izvajalec prostih strelov na svetu

Njegov zaščitni znak so bili sijajni prosti streli. | Foto: Getty Images Njegov zaščitni znak so bili sijajni prosti streli. Foto: Getty Images Siniša Mihajlović, nekdanji branilec, ki je svoj čas veljal za enega najboljših, če ne kar najboljšega izvajalca prostih strelov na svetu, jugoslovanski prvaki z Vojvodino in pozneje evropski prvak s Crveno zvezdo, je kot igralec v italijanskem nogometu pustil globok pečat.

Na Apeninski polotok je prišel leta 1992, ko je okrepil Romo. V Rimu je brez večjih uspehov igral dve leti, potem je štiri leta igral za Sampdorio in se v Genovi uveljavil.

Leta 1998 je v odmevnem prestopu odšel v takrat zelo bogati Lazio in v šestih letih osvojil srca rimskih navijačev. Z Laziem, s katerim je leto pred tem v ligi prvakov gostoval tudi v Mariboru, se je leta 2000 veselil njegovega drugega naslova italijanskega prvaka v klubski zgodovini, v Rimu pa osvojil še številne druge lovorike. Tudi pokal pokalnih zmagovalcev leta 1999.

Na koncu kariere je dve leti igral za Inter in tudi z njim postal državni prvak. V pokoj je odšel leta 2006, po več kot 300 nastopih v prvi italijanski ligi.

Takoj po koncu igralske kariere pri Interju je skočil v trenerske vode. Leto in pol je bil pomočnik takratnega glavnega trenerja Roberta Mancinija.

Sledila je prva samostojna trenerska kratka epizoda pri Bologni, potem se je selil še po klopeh Catanie, Fiorentine, Sampdorie, Milana, Torina in srbske reprezentance, s katero je bil neuspešen v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014.

Lani poleti je podpisal pogodbo z lizbonskim Sportingom, a se s Portugalci razšel, še preden je vodil prvo tekmo. V Bologno se je vrnil januarja letos in ekipo z dobrim nizom rezultatov popeljal do desetega mesta v prvenstvu.
Siniša Mihajlović
Sportal Mihajlović danes začel intenzivno terapijo
Siniša Mihajlović
Sportal Mihajlović v boju z levkemijo: Zmagal bom
Ne spreglejte