Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
22. 8. 2018,
17.26

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,47

2

Natisni članek

UEFA UEFA liga prvakov Aleksander Čeferin VAR

Sreda, 22. 8. 2018, 17.26

1 leto

VAR v ligi prvakov morda že v tej sezoni

Si je Aleksander Čeferin premislil? Obeta se velika sprememba.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,47

2

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin in sodelavci naj bi se resno spogledovali z uvedbo velike novosti. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin in sodelavci naj bi se resno spogledovali z uvedbo velike novosti.

Foto: Reuters

Čeprav so se ga sprva otepali, naj bi se zdaj pri krovni evropski nogometni organizaciji Uefa resno spogledovali s tem, da bi VAR pozdravili tudi v ligi prvakov, in sicer že kar v tej sezoni. Končno besedo o tem naj bi že prihodnji mesec imeli predsednik Uefe Aleksander Čeferin in njegovi sodelavci.

VAR
Sportal Soba v Moskvi, ki bo za vedno spremenila nogomet. Na bolje.

"Zgodaj je še za VAR. Nekega dne ga bomo imeli tudi v ligi prvakov, a ni potrebe za hitenje. Liga prvakov je kot ferrari ali porsche. Ne moreš ga voziti takoj. Potrebuješ trening, testiranje. Vsi morajo vedeti, kako deluje," je aprila letos govoril Aleksander Čeferin in dodal, da VAR v ligo prvakov zagotovo ne bo vstopil pred sezono 2019/20.

Odločitev naj bi sprejeli prihodnji mesec

Toda če gre verjeti priznanemu britanskemu dnevniku The Times, so si prvi mož evropskega nogometa in njegovi najožji sodelavci po uspešnem krstu, ki ga je VAR, videotehnologija sodniških asistentov, preživel na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, očitno premislili in resno razmišljajo, da bi z uvedbo drastične spremembe pohiteli.

Odbor za tekmovanje Uefe naj bi naslednji teden na sestanku v Monaku predlagal uvedbo VAR že v tej sezoni lige prvakov. Odločitev naj bi izvršni odbor Uefe, v katerem poleg Čeferina sedi še 16 članov, potem sprejel prihodnji mesec.

VAR se je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji obnesel precej dobro. | Foto: Reuters VAR se je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji obnesel precej dobro. Foto: Reuters

Pomislekov je kar nekaj, novost morda že v četrtfinalu

Trenutno glavni pomisleki glede VAR pri Uefi naj bi bili, kako zagotoviti ustrezno infrastrukturo, saj v ligi prvakov v skupinskem delu v istem terminu tekme potekajo na osmih štadionih hkrati, kar je precej velik zalogaj, pa tudi to, da vsi klubi, ki bodo nastopali v najmočnejši evropski ligi, nimajo ustreznih štadionov za tako zahteven projekt.

Tako naj bi, vsaj v tej sezoni, v ligi prvakov VAR vpeljali šele od četrtfinala naprej, ko bo v igri za naslov le še osem klubov, potem pa bodo razmišljali, kako in kaj naprej. Če bodo Čeferin in sodelavci VAR prižgali zeleno luč, seveda.

Pri Uefi naj bi resno razmišljali tudi o tem, da bi bil VAR zraven tudi na naslednjem evropskem prvenstvu leta 2020.

VAR so letos začeli uporabljati tudi v Španiji. Takole so pri Realu gledalce pripravili na novost. | Foto: Reuters VAR so letos začeli uporabljati tudi v Španiji. Takole so pri Realu gledalce pripravili na novost. Foto: Reuters

Ne uporabljajo ga le še v Angliji, a se z njim spogledujejo

Če bodo VAR uvedli v ligi prvakov in pozneje tudi ligi Europa, bo to pomenilo, da za novost, dodatnega sodnika za golom, ki je po novem prisoten na tekmah najvišje ravni, ne bo več potrebe.

To novost je uvedel Pierluigi Collina, sloviti Italijan, ki je pred nekaj tedni odstopil s položaja vodje sodniškega odbora Uefe.

Pierluigi Collina
Sportal Sloviti Italijan je zapustil Aleksandra Čeferina

VAR, ki ga je svet dodobra spoznal letos poleti med svetovnim prvenstvom v Rusiji in je bil večinoma dobro sprejet, trenutno uporabljajo v osmih evropskih ligah. V Španiji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Belgiji, Turčiji, na Portugalskem in Poljskem.

Edina od petih najboljših nacionalnih evropskih lig, ki ga še ne uporablja, je angleška premier liga, a se z njim tudi v po mnenju mnogih najmočnejši nacionalni nogometni ligi na svetu resno spogledujejo, saj ga že množično testirajo. V tej sezoni ga bodo uporabili na 60 tekmah pokal FA in tamkajšnjega ligaškega pokala.

Preberite še:

david beckham
Sportal Čeferin izbral Beckhama za posebno priznanje Uefe
Aleksander Čeferin
Sportal Osem zvez predlagalo Čeferina za nov mandat na čelu UEFE
Aleksander Čeferin, Uefa
Sportal Aleksander Čeferin prepričan, da bodo razlike iz leta v leto večje
Fifa 19
Novice Čeferin sklenil dogovor, ki bo razveselil mnogo ljubiteljev nogometa
Ne spreglejte