Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 8. 2019,
13.23

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za evropsko prvenstvo Euro 2020

Torek, 27. 8. 2019, 13.23

4 leta, 8 mesecev

Seznam kandidatov za tekmi s Poljsko in Izraelom

Kek prečrtal sedmerico, vrnil Matavža in našel zamenjavo za Jokića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Matjaž Kek | Matjaž Kek bo prihodnji mesec vodil slovensko izbrano vrsto na dveh domačih tekmah. | Foto Vid Ponikvar

Matjaž Kek bo prihodnji mesec vodil slovensko izbrano vrsto na dveh domačih tekmah.

Foto: Vid Ponikvar

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za EP 2020 proti Poljski in Izraelu. Na seznamu po daljšem času ni Domna Črnigoja in Andraža Strune. Med najboljše se vračata Tim Matavž in Martin Milec, konkurenco v obrambni vrsti je okrepil Uroš Korun. Za tekmo proti Poljski zaradi kazni ne bo prišel v poštev kapetan Bojan Jokić.

Slovenija Avstrija
Sportal Vstopnice že na voljo: slovenski nogometaši vas septembra spet potrebujejo

Klubsko obarvan bo še ta teden, nato pa bodo v ospredju nogometnega dogajanja reprezentančni dvoboji. Kvalifikacije za EP 2020, v katerih je Slovenija na štirih dvobojih osvojila pet točk, na poletni oddih pa se odpravila dobre volje, saj je v Rigi napolnila mrežo Stojanovićevi Latviji (6:0), bodo vstopile v odločilen jesenski del.

Kandidati za tekmi proti Poljski in Izraelu:

Vratarji: Vid Belec (Apoel Nikozija, Cip), Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Nejc Vidmar (Olimpija)

Branilci: Jure Balkovec (Empoli, Ita), Miha Blažič (Ferencvaroš, Mad), Bojan Jokić (Ufa, Rus), Uroš Korun (Piast Gliwice, Pol), Miha Mevlja (Zenit, Rus), Martin Milec (Maribor), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrv), Aljaž Struna (Houston Dynamo, ZDA)

Zvezni igralci: Jaka Bijol (CSKA Moskva, Rus), Josip Iličić (Atalanta, Ita), Rene Krhin (Nantes, Fra), Jasmin Kurtić (Spal, Ita), Denis Popović (Zürich, Švi), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev, Ukr), Miha Zajc (Fenerbahče, Tur)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Fra), Tim Matavž (Vitesse, Niz), Andraž Šporar (Slovan Bratislava, Slk), Luka Zahović (Maribor)

Izbranci Matjaža Keka ostajajo v boju za dve najvišji mesti, ki zagotavljata nastop na Euru. "Cilj so točke. Potrebujemo točke, naredili bomo vse, da bi v teh dveh domačih tekmah prišli do njih. Ne glede na to, da sta obe reprezentanci, zlasti Poljska kot vodilna ekipa v naši skupini, težki tekmici. A če hočeš nekaj narediti, zlasti v športu, moraš razmišljati pozitivno. Zato moramo razmišljati, kako z dobro, kakovostno igro in s pomočjo polnih Stožic priti do tega cilja. Moč poljske reprezentance je vidna, a upam, da bomo tekmo pripeljali do trenutka, ko se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo," je na novinarski konferenci v Mariboru poudaril selektor Slovenije.

Dodal je, da od igralcev, ki jih je izbral, pričakuje, kako bodo "šli na glavo" in v domači atmosferi Stožic prišli do želenega cilja. Točk proti Poljski in Izraelu. Ni razpredal o tem, koliko točk bi ga zadovoljilo, a sodeč po rečenem, bo njegova četa krenila ambiciozno po vseh šest, ki bodo na razpolago.

Kek: Popolnoma zaupamo Balkovcu

Jure Balkovec se je pred odhodom v Italijo dokazal v dresu Domžal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jure Balkovec se je pred odhodom v Italijo dokazal v dresu Domžal. Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Kek je seznam kandidatov za septembrski tekmi predstavil na Osnovni šoli bratov Polančičev, kjer je kot učenec nabiral znanje med letoma 1968 in 1976. S predstavljeno ekipo namerava prihodnji mesec zagreniti življenje Poljski in Izraelu.

V nasprotju z zadnjim seznamom, bilo je pred dobrima dvema mesecema, reprezentanti poleti niso veliko menjali klubskih okolij. Obrambni steber Miha Mevlja je ostal v Rusiji, a se iz Rostova vrnil v Sankt Peterburg k Zenitu, kjer za zdaj bolj ali manj sedi na klopi.

Levi bočni igralec Jure Balkovec, ki bi lahko proti Poljski dočakal enega od najpomembnejših trenutkov, saj kapetan Bojan Jokić zaradi kazni rumenih kartonov ne bo smel nastopiti, se je pred začetkom sezone iz Verone preselil v Empoli, tako da nadaljuje igranje v serie B. Ostal je v drugi ligi, ob odsotnosti Jokića pa je prvi kandidat za uvrstitev v začetno enajsterico na tekmi proti Poljski.

Prečrtal je sedmerico

Za razliko od zadnjega seznama na njem ni Nemanje Mitrovića, ki se ga omenja v povezavi s prihodom v vrste NK Maribor, Andraža Struno, Damjana Boharja, Domna Črnigoja, Adama Gnezdo Čerina, Jona Gorenca Stankovića in Žana Majerja.

To je potrdil tudi Matjaž Kek, tako da je pred 24-letnim Belokranjcem vrhunec reprezentančne kariere. ''Jure Balkovec je tisti, ki bo v mojih razmišljanjih začel tekmo na tem mestu. Popolnoma mu zaupamo, odkar je zamenjal klub, smo ga pogledali v Empoliju. Prepričan sem, da imamo dobro alternativo za našega kapetana, ki je do zdaj odigral kakovosten kvalifikacijski ciklus," je zadovoljen z nastopi izkušenega Gorenjca.

Kdo bo nosil kapetanski trak?

Josip Iličić je v zadnjih sezonah v državnem dresu z izvrstni formi. Med strelce se je vpisal tudi na zadnji tekmi v Rigi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Josip Iličić je v zadnjih sezonah v državnem dresu z izvrstni formi. Med strelce se je vpisal tudi na zadnji tekmi v Rigi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kdo bo proti Poljski v odsotnosti Jokića nosil kapetanski trak? Prevladuje mnenje, da bi to lahko postal njegov "someščan" Josip Iličić, a selektor Kek o tem še ni hotel dajati uradnih potrditev ali zaključkov. Pojasnil je le, da so igralci o tem že domenjeni in da bo javnost o tem še pravočasno obveščena. 

Včasih je na levem boku v reprezentanci občasno igral tudi Andraž Struna, ki pa še išče novi klub, tako da tokrat ni prišel v poštev. Jokić redno igra v Rusiji, kjer je kapetan Ufe, a bo lahko zaradi kazni rumenih kartonov kandidiral le za drugi dvoboj z Izraelom (9. septembra).

Razpored Slovenije do konca kvalifikacij za EP 2020:

6. september 2019: Slovenija - Poljska
9. september 2019: Slovenija - Izrael
10. oktober 2019: Severna Makedonija - Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija - Avstrija
16. november 2019: Slovenija - Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

Belec brani redno in navdušuje

Vid Belec se v nasprotju s prejšnjo sezono lahko pohvali z redno tekmovalno formo v klubskem dresu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vid Belec se v nasprotju s prejšnjo sezono lahko pohvali z redno tekmovalno formo v klubskem dresu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kar zadeva formo reprezentantov, je lahko selektor Kek zelo zadovoljen z vratarji. Jan Oblak, ki ima s Slovenijo velike načrte, saj želi zaigrati na evropskem oziroma svetovnem prvenstvu, ostaja v vratih madridskega Atletica neprekosljiv v Španiji, izjemno pa je napredoval njegov starejši stanovski kolega Vid Belec.

V prejšnji sezoni ni za Sampdorio branil niti enkrat, zdaj pa se dokazuje v vratih ciprskega prvaka Apoela, s katerim bi lahko v kvalifikacijah za ligo prvakov priprl vrata donosnega napredovanja Ajaxu. Na prvi tekmi v Nikoziji je ubranil pet strelov in se izkazal.

Ohranil je vloge prvega rezervnega slovenskega reprezentančnega vratarja, seznam treh vratarjev, ki jih v izbrani vrsti vodi Borut Mavrič, pa je dopolnil kapetan Olimpije Nejc Vidmar.

Atletico Leganes
Sportal Jan Oblak ruši rekorde in piha na dušo čudežnemu najstniku

Lestvica skupine G po 4. krogu:

Brez Črnigoja 

Denis Popović, ki postaja vedno bolj pomemben člen zvezne vrste izbrane vrste pod vodstvom Keka, se je poleti iz Rusije preselil v Švico. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Denis Popović, ki postaja vedno bolj pomemben člen zvezne vrste izbrane vrste pod vodstvom Keka, se je poleti iz Rusije preselil v Švico. Foto: Peter Podobnik/Sportida Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v zvezni vrsti navdušil Domen Črnigoj in se kar dvakrat - to je v Rigi uspelo tudi Josipu Iličiću, ki je bil v prejšnji sezoni v življenjski formi - vpisal med strelce. Primorcu v tej sezoni v Švici ne cvetijo rožice. Pri Luganu (še) ni ujel tekmovalnega ritma, tako da se ni znašel na seznamu.

Po novem v švicarskem prvenstvu igra tudi njegov rojak Denis Popović. Pot ga je iz Rusije vodila v Zürich, kjer igra redno. Povsem drugače je na zahodu Francije v Nantesu, kjer Rene Krhin po velikih zdravstvenih težavah, zaradi katerih v zadnjih mesecih ni stopil na igrišče, ne kandidira za srečanja. Krhin se je vseeno znašel na aktualnem seznamu reprezentančnih kandidatov, saj je selektor prepričan, da lahko tudi v primeru pomanjkanja klubskih minut pripomore izbrani vrsti.

V napadu se je v uvodnih tednih sezone najbolj razigral Andraž Šporar na Slovaškem, Tim Matavž in Haris Vučkić opozarjata nase na Nizozemskem, ogromno izkušenj v reprezentanci premore zlasti Primorec, ki se je tudi znašel na seznamu, Robert Berić bo prvenstven izziv s St. Etiennom ta teden opravil šele v sredo, Luka Zahović pa je po težko pričakovani vrnitvi hitro našel način, kako spravljati žoge v mrežo.

Izmed kandidatov za igro v napadu z reprezentančnega seznama se je zadnji konec tedna med strelce vpisal le Luka Zahović. Njegov soigralec Rudi Požeg Vancaš ostaja v mislih selektorja, a za zdaj le na razširjenem seznamu. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Izmed kandidatov za igro v napadu z reprezentančnega seznama se je zadnji konec tedna med strelce vpisal le Luka Zahović. Njegov soigralec Rudi Požeg Vancaš ostaja v mislih selektorja, a za zdaj le na razširjenem seznamu. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Zadržal je mesto na reprezentančnem seznamu kot eden izmed redkih predstavnikov Prve lige Telekom Slovenije. To sta le še njegov klubski soigralec Martin Milec in pa vratar Olimpije Vidmar. "Upam, da bo Martin kakovostno igral v četrtek, ko si skupaj želimo, da bi Maribor napredoval v Evropi. Mislim, da je lahko dobra konkurenca, alternativa, zlasti Petru Stojanoviću," je pojasnil Kek, zakaj je v izbrano vrsto vrnil desnega bočnega branilca Maribora in vijolicam, ki jih je pred leti tudi vodil, zaželel veliko sreče v Evropi.

V četrtek si lahko v Ljudskem vrtu proti Ludogorcu zagotovijo napredovanje v skupinski del evropske lige. Na tribunah bo tudi selektor.

Kdo je kandidiral za junijski tekmi proti Avstriji in Latviji:

Vratarji: Vid Belec (takrat Sampdoria, Ita), Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Nejc Vidmar (Olimpija)

Branilci: Jure Balkovec (takrat Hellas Verona, Ita), Miha Blažič (Ferencvaroš, Mad), Bojan Jokić (Ufa, Rus), Miha Mevlja (takrat Rostov, Rus), Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok, Pol), Aljaž Struna (Houston Dynamo, ZDA), Andraž Struna (takrat Anorthosis, Cip), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrv)

Zvezni igralci: Jaka Bijol (CSKA Moskva, Rus), Damjan Bohar (Zaglebie Lubin, Pol), Domen Črnigoj (Lugano, Švi), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Jon Gorenc-Stanković (Huddersfield Town, Ang), Josip Iličić (Atalanta, Ita), Rene Krhin (Nantes, Fra), Jasmin Kurtić (Spal, Ita), Žan Majer (Lecce, Ita), Denis Popović (takrat Orenburg, Rus), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev, Ukr), Miha Zajc (Fenerbahče, Tur)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Jan Mlakar (takrat Maribor), Andraž Šporar (Slovan Bratislava), Luka Zahović (Maribor)

Ne spreglejte