Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

3

Natisni članek

Poljud slovenska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2022 Matjaž Kek

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 4.00

2 leti, 7 mesecev

Selektor Matjaž Kek o tekmi v Splitu

Kek je optimist: V Splitu bomo videti bolje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

3

Matjaž Kek | Matjaž Kek kot trener ni nikoli izgubil na splitskem Poljudu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kek kot trener ni nikoli izgubil na splitskem Poljudu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek na Hrvaškem uživa ogromno spoštovanje. Na Reki so ga nosili po rokah, zelo ga spoštujejo tudi v Splitu, kjer kot trener Rijeke na jadranskih derbijih na Poljudu ni izgubil niti enkrat. Zdaj bo poskušal še drugič letos spravili v slabo voljo hrvaško reprezentanco. Konec marca mu je uspelo v Stožicah, tokrat pa se bodo točke delile na kultnem stadionu Hajduka, kjer se je Mariborčanu v preteklosti že rado smejalo. Pred zahtevnim gostovanjem varovancem sporoča, naj bodo v Splitu odločni in pogumni.

Italija - Švica
Sportal Rekord Italijanov, Gareth Bale s "hat-trickom" rešil Wales

Dvoboj z Malto (1:0) je že pozabljen, v mislih slovenskih reprezentantov je le še sosedski obračun v Splitu. Pred selektorjem Matjažem Kekom je na papirju najtežje gostovanje v kvalifikacijskem ciklusu za SP 2022, saj se Slovenci odpravljajo k svetovnim podprvakom Hrvatom. Po drugi strani pa je to za njih olajševalna okoliščina in dodaten motiv, saj na Poljudu nimajo kaj izgubiti, hkrati pa lahko ogromno pridobijo in se z ugodnim rezultatom resneje vključijo v boj za nastop v Katarju.

"Na tekmo s Hrvaško lahko gledaš z dveh plati," se je slovenski selektor kmalu po zelo pomembni zmagi nad Malto, ki je v soboto namučila njegove varovance v Stožicah, razgovoril o torkovem izzivu. "Lahko si prestrašen in gre potem za najtežjo tekmo, lahko pa si samozavesten, si kot vsak športnik optimist in želiš zmagati. Potem je to najlažja tekma. Sam približno vem, kam gremo. Jasno je, da igramo proti favoritu, a sem prepričan, da bomo v Splitu videti bolje kot proti Malti. Upam, da bomo prišli tudi do pozitivnega rezultata," upa na pozitiven rezultat, s katerim bi Slovenija okrepila kandidaturo za najvišja mesta v kvalifikacijski skupini H.

Slovaška Hrvaška
Sportal Hrvaški selektor pred tekmo s Slovenijo nagovoril navijače

"Nisem prepričan, da nas bodo Hrvati podcenjevali"

Hrvaška bo v torek računala na pomoč polnih tribun splitskega Poljuda. | Foto: Reuters Hrvaška bo v torek računala na pomoč polnih tribun splitskega Poljuda. Foto: Reuters Kekova četa bo poskušala v Dalmaciji še drugič letos pokvariti načrte južnim sosedom v kvalifikacijah za SP 2022, nespornim favoritom za odhod v Katar. Prireditelji v torek pričakujejo polne tribune splitskega Poljuda, ki ga Matjaž Kek pozna odlično. Mariborčan, ki ga na Hrvaškem tako spoštujejo, da mu bo občinstvo med predstavitvijo v torek skoraj zagotovo namenilo aplavz, se rad vrača v Split.

"Kar zadeva Poljud, bi se lahko o tej tekmi pogovarjali tri ure. Predstavlja izziv, navdih, motiv. Nisem prepričan, da nas bodo Hrvati podcenjevali. Zelo bodo motivirani, saj vedo, kaj se jim je zgodilo v Stožicah. Take tekme imam najraje. Dosti lažje bo, kot je bilo proti Malti, ko je bilo prav moreče," je prepričan, da njegovim varovancem ne bo primanjkovalo motiva. Tako kot jim ga ni konec marca, ko so v Ljubljani presenetili blede svetovne podprvake, selektor Kek pa je taktično onemogočil vse zamisli stanovskega kolega Zlatka Dalića.

Hrvati veliki favoriti, a ...

Slovenija je 24. marca premagala Hrvaško v Stožicah (1:0). | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija je 24. marca premagala Hrvaško v Stožicah (1:0). Foto: Grega Valančič/Sportida Vlogo favorita na torkovem sosedskem obračunu že dolgo pripisujejo gostiteljem. Tako je bilo že pred začetkom kvalifikacij, tako je tudi danes. Nedavna zmaga ognjenih na Slovaškem je to le še okrepila. Nekateri mediji so šli celo tako daleč, da so Hrvaški za tekmo s Slovenijo že pripisali tri točke. Kaj o tem misli selektor Kek, ki je v preteklosti kot trener Rijeke odlično spoznal hrvaško miselnost, s svojimi kakovostmi pa šel tako daleč, da je v enem izmed trenutkov postal celo kandidat za novega selektorja hrvaške izbrane vrste?

"Saj so v preteklosti že kar nekajkrat ropotali. Moramo gledati nase in na to, kako bomo iztržili čim več," je dal vedeti, da prepotentnost nekaterih medijev o tem, kako klavrne znajo biti možnosti Slovenije za uspeh, ni od včeraj. Vseeno pa so se Hrvati pred polovico leta že opekli. V Ljubljani so pričakovali poln plen, nadaljevanje neporaženega niza s Slovenijo, na koncu pa ostali brez vsega. In prejeli še za zdaj edini zadetek v tem kvalifikacijskem ciklusu. Bo podobno tudi v torek?

Matjaž Keku je šlo na splitskem Poljudu odlično že kot trenerju Rijeke. Proti Hajduku v gosteh v dobrih petih letih ni izgubil niti enkrat. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Keku je šlo na splitskem Poljudu odlično že kot trenerju Rijeke. Proti Hajduku v gosteh v dobrih petih letih ni izgubil niti enkrat. Foto: Vid Ponikvar

Kek opozarja varovance, da bodo morali biti odločni in pogumni. Če se bo zgodilo kaj drugega, bi lahko doživeli katastrofo. "Tam štejeta le odločnost in hrabrost. Nič drugega. Ker drugače te lahko Hrvati 'pregazijo'," je še omenil pred leti najbolj priljubljeni in cenjeni Slovenec na Hrvaškem, ki je tamkajšnji nogometni javnosti z marčevsko zmago v Ljubljani že nakazal, da bi bil lahko strup za hrvaško reprezentanco. To lahko v torek le še potrdi, hkrati pa Slovenijo popelje še bližje vrhu kvalifikacijske skupine H.

Sportal Slovenski reprezentant v novi vlogi opozoril nase #video
Sportal Matjaž Kek: Nisem toliko nor, da ne bi videl, kako to ni bilo dobro #video
Slovenija - Malta, kval. za SP
Sportal Slovenija si je lahko oddahnila, zdaj gre v Split po senzacijo
Ne spreglejte