Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 8. 2019,
11.22

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

8

Natisni članek

Saša Ivković NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Baniyas Nemanja Mitrović

Torek, 27. 8. 2019, 11.22

4 leta, 8 mesecev

Saša Ivković odhaja v ZAE

Zahoviću uspel nov milijonski posel, Maribor izgublja obrambnega stebra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

8

Saša Ivković | Saša Ivković velja za enega od najbolj cenjenih branilcev v Prvi ligi Telekom Slovenije. | Foto Vid Ponikvar

Saša Ivković velja za enega od najbolj cenjenih branilcev v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Maribora se v teh dneh zavzeto pripravljajo na evropsko tekmo sezone. V četrtek bo v Ljudskem vrtu gostoval bolgarski prvak Ludogorec, dvoboj pa bo odločal o tem, kdo bo nastopil v skupinskem delu evropske lige. To bo še zadnja tekma, na kateri bo vijolični dres nosil Saša Ivković. Srbski branilec se bo nato odpravil v Azijo in nadaljeval kariero pri Baniyasu.

Hakim Ziyech, Dušan Tadić
Sportal Brez presenečenja v Amsterdamu. Ajax na poti do raja ustavil zadnja Slovenca.

Srbski branilec Saša Ivković spada med najboljše branilce Prve lige Telekom Slovenije. V mesto ob Dravi je prišel pred poldrugim letom, ko je zapolnil vrzel, nastalo po odhodu Jean-Clauda Billonga v Italijo. Ivković, ki se je rodil pred 26 leti v Vukovarju, tako da ima tudi hrvaški potni list, se je hitro dokazal strokovnemu vodstvu. Postal je obrambni steber vijolic, eden od najbolj zaslužnih, da se je Maribor po sezoni 2018/19 vrnil na slovenski prestol.

Pogodbo z Mariborom je imel sklenjeno do poletja 2021, a je ne bo opravil do konca. Po poročanju športnega dnevnika EkipaSN je sprejel ponudbo kluba Baniyas iz Združenih Arabskih Emiratov, po kateri bo mariborski klub bogatejši za poldrugi milijon evrov. Tolikšen bo zaslužek vijolic, s tem pa je športni direktor 15-kratnih slovenskih prvakov Zlatko Zahović poskrbel za nov odmeven posel.

Športni direktor Zlatko Zahović je Saša Ivkovića, odličnega strelca v igri z glavo, pripeljal v Maribor ob začetku leta 2018. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Športni direktor Zlatko Zahović je Saša Ivkovića, odličnega strelca v igri z glavo, pripeljal v Maribor ob začetku leta 2018. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Vodstvo kluba je ocenilo, da je napočil pravšnji trenutek za prodajo najboljšega branilca. Čeprav velja zadnja vrsta za najbolj ranljivo točko mariborskega kluba, saj primanjkuje zdravih in kakovostnih branilcev, ki bi trenerju Darku Milaniču omogočili lažje razporejanje delovnih obveznosti v času napornega vzporednega dokazovanja na slovenskih in evropskih zelenicah, je Maribor prodal najboljšega obrambnega igralca.

Ludogorec Stoev
Sportal Jezni lastnik Ludogorca pred izpitom sezone v Mariboru odpustil trenerja

V osrednjem dvojcu je najbolj pogosto sodeloval s poletnim novincem Hrvatom Špirom Peričićem, ki si je v zadnjem obdobju privoščil kar nekaj napak, njegov soigralec pa je bil takrat, ko ni imel zdravstvenih težav, tudi izkušeni Aleksander Rajčević.

Kdo je Baniyas?

Jean-Philippe Mendy je dosegal zadetke v 1. SNL v dresih Kopra in Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Jean-Philippe Mendy je dosegal zadetke v 1. SNL v dresih Kopra in Maribora. Foto: Vid Ponikvar Baniyas je klub iz ZAE, za katerega sta v zadnjih sezonah igrala tudi znanca 1. SNL. To sta bila Jean-Philippe Mendy, nekdanji napadalec Maribora in v sezoni 2015/16 tudi najboljši strelec tekmovanja, ter Ezekiel Henty, Nigerijec, ki je še danes podpisal pod največji prestop iz slovenskega kluba. Ko je pred tremi leti zapustil Olimpijo in sklenil dogovor z moskovskim Lokomotivom, so Ljubljančani zaslužili več kot pet milijonov evrov.

Oba omenjena napadalca sta branila barve Baniyasa, ki ga je v preteklosti vodil tudi Hrvat Krunoslav Jurčić, tudi nekdanji strateg Maribora. Ivkovića bo v bogati arabski deželi vodil 69-letni Nemec Winfried Schäfer. Nogometnemu svetu je najbolj znan kot dolgoletni trener Karlsruheja, s katerim je igral pomembno vlogo v bundesligi, bil je tudi nekdanji selektor Kameruna in Jamajke.

Aluminij veselje
Sportal Aluminij skočil na vrh. Kalvarija Domžal se nadaljuje, lahko pa bi bilo še slabše.

Baniyas prihaja iz mesteca Al Shamkha, ki leži v neposredni bližini Abu Dabija, njegov lastnik pa je šejk Saif bin Zayed Al Nahyan, zadnjih 15 let minister za notranje zadeve in desna roka predsednika vlade. V prejšnji sezoni je v profesionalni ligi ZAE osvojil šesto mesto.

Nekdanji kapetan Olimpije namesto Ivkovića?

Nemanja Mitrović je bil vajen igranja večnih derbijev v dresu Olimpije. Bo odslej drugače? | Foto: Vid Ponikvar Nemanja Mitrović je bil vajen igranja večnih derbijev v dresu Olimpije. Bo odslej drugače? Foto: Vid Ponikvar Mariborčani imajo težave na obrambnih igralnih položajih tudi zaradi daljše odsotnosti poškodovanega Črnogorca Luke Uskokovića in konca kariere Marka Šulerja, tako da je vrzel na tem odgovornem mestu poskušal zapolniti tudi sicer zvezni igralec Alexandre Cretu. Romun je pred prihodom v mesto ob Dravo nosil dres Olimpije, v Ljubljani pa je dobršen del kariere preživel tudi Nemanja Mitrović.

Slovenski reprezentančni branilec se dokazuje na Poljskem, kjer je z Jagiellonio Bialystok za las zgrešil preboj v Evropo. Po poročanju EkipeSN je vse dogovorjeno, da bo po odhodu Ivkovića zasedel položaj Srba in postal osrednja moč mariborske obrambe. To bo velik udarec za navijače Olimpije, saj je visoki Ljubljančan pred odhodom v tujino nosil pri zmajih tudi kapetanski trak.

Ne spreglejte