Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
11. 12. 2015,
18.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Samir Handanović Inter Milano

Petek, 11. 12. 2015, 18.25

4 leta, 10 mesecev

Samir Handanović je najboljši vratar v Evropi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po podatkih Opta Sports je slovenski vratar Samir Handanović, ki navdušuje v dresu milanskega Interja, najboljši od vseh, ki nastopajo v najboljših petih evropskih nogometnih ligah.

Opta Sports, priznano britansko podjetje, ki analizira statistične podatke v športu, je izračunalo, da je Samir Handanović najuspešnejši po odstotku ubranjenih strelov, ki so v tej sezoni šli v njegova vrata. Niti en izmed vratarjev, ki branijo v petih najboljših evropskih ligah (angleški, francoski, italijanski, nemški in prvi španski ligi) – upoštevali so le tiste, ki so zbrali vsaj pet nastopov – v sezoni 2015/16 v prvenstvenih tekmah ni tako uspešen, kot je 31-letni Ljubljančan, trdijo pri Opti.

V dresu milanskega Interja je v prvi italijanski ligi ubranil kar 53 (23 znotraj 16-metrskega kazenskega prostora) izmed 62 strelov, ki so šli v dozdajšnjih 15 tekmah v njegova vrata, kar znaša kar 85,25-odstotno uspešnost ubranjenih strelov. Tako visokega odstotka trenutno nima nihče izmed vratarjev v najboljših evropskih nogometnih ligah.

Italijanski novinarji ob tem ugotavljajo, da so bile njegove obrambe nemalokrat odločilne in so prepričani, da mu pripada velik del zaslug, da je Inter trenutno na prvem mestu elitne italijanske lige. Spomnili so se predvsem na serijo obramb, ki jih je uprizoril pri zmagi z 1:0 nad Romo na derbiju, v eni akciji je zbral kar štiri, in obrambo na tekmi proti Bologni. Takrat je ustavil zelo nevaren strel Mattie Destra v zadnji minuti in poskrbel za zmago Milančanov, prav tako z 1:0.

Tudi po številu tekem brez zadetka je najboljši

V tej sezoni je na 15 prvenstvenih tekmah kar desetkrat ohranil nedotaknjeno mrežo, kar je največ izmed vseh vratarjev, ki v tej sezoni branijo v prvi italijanski ligi. Z osmimi tekmami brez zadetka Handanoviću sledita vratar Fiorentine, Romun Ciprian Anton Tatarusanu in Španec, ki brani vrata Napolija, Pepe Reina. Za njimi sta še izkušena Gianluigi Buffon (Juventus) in Marco Sportiello (Atalanta), ki sta bila nepremagana šestkrat.

Bo še tretjič najboljši vratar v Italiji?

Zdaj že nekdanji slovenski reprezentant, ki se je po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 odločil, da za Slovenijo, v njenem dresu je zbral 81 nastopov, ne bo več nastopal, je na dobri poti, da v roke prejme priznanje za najboljšega vratarja v Italiji. V letih 2011 in 2013 ga je ta čast že doletela.

Handanović v prvi italijanski ligi sicer brani že celo desetletje. V njej je do zdaj zbral kar 309 nastopov. Prvega v sezoni 2005/06 v dresu Trevisa. Potem jih je pridno nabiral še v majicah rimskega Lazia, Udineseja in zdaj Interja. Na kar 109 od vseh nastopov, na katerih je zbral 27.564 minut igre, je mrežo ohranil nedotaknjeno.

Ne spreglejte