Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 10. 2019,
10.30

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

Lyon francosko prvenstvo Claude Puel slovenska nogometna reprezentanca St Etienne Robert Berić

Ponedeljek, 7. 10. 2019, 10.30

4 leta, 6 mesecev

Robert Berić veliki junak St. Etienna

Nepopisna sreča Slovenca, ki je v Franciji uresničil sanje in obnorel navijače #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Robert Berić | Robert Berić je poskrbel za zeleno norijo v St. Etiennu. | Foto Reuters

Robert Berić je poskrbel za zeleno norijo v St. Etiennu.

Foto: Reuters

Slovenski napadalec Robert Berić prihaja na današnji reprezentančni zbor zelo dobre volje. V nedeljo je dosegel enega najpomembnejših zadetkov kariere, saj je v zadnji minuti odločil vedno vroči sosedski derbi med St. Etiennom in Lyonom. To je bil njegov strelski prvenec v tej sezoni, po dvoboju pa ni skrival sreče in priznal, da je o tem sanjal že dolgo časa.

Andraž Šporar
Sportal Izjemen učinek glavnih Kekovih violin, Rožmanu se na Reki ni izšlo po željah #video

Med sosedskima mestoma St. Etiennom in Lyonom vlada ogromno rivalstvo. Njun dvoboj spada med največje nogometne derbije v Franciji, zato je bilo veselje navijačev zelenih še toliko večje, ko je Robert Berić kot rezervist odločil obračun v prid gostiteljev.

St. Etienne je po dolgem času na derbiju Rona-Alpe - to je jugovzhodna francoska regija, poimenovana po reki Roni in Alpah - spet premagal najbolj gorečega tekmeca. Pred tem je trikrat izgubil in remiziral, v nedeljo pa ga je premagal z 1:0 in tudi prehitel na lestvici.

Lyon ni bil tako slab že 24 let

Trenutek, po katerem si je St. Etienne zagotovil zmago v prestižnem derbiju. | Foto: Reuters Trenutek, po katerem si je St. Etienne zagotovil zmago v prestižnem derbiju. Foto: Reuters Lyon je v rezultatski krizi. Čeprav spada med najboljše francoske klube, v tej sezoni pa nastopa tudi v ligi prvakov in je na primer pred dnevi v Leipzigu zmagal z 2:0, je v domačem prvenstvu veliko slabši. V devetih krogih je osvojil le devet točk, kar je najslabši dosežek po letu 1995. V obdobje reprezentančnega premora tako vstopa s skromnega 14. mesta.

St. Etienne je mesto višje, Berićev zadetek pa bi lahko pomenil prelomnico v tej sezoni za 28-letnega Posavca, ki se je končno vpisal med strelce. V osmem nastopu je zadel v polno. Čeprav ga je trener Claude Puel, ki je prvič vodil St. Etienne proti nekdanjemu klubu Lyonu, na čustvenem derbiju poslal v ogenj šele v 80. minuti, to Slovenca ni zmotilo in postal je junak srečanja.

Zadetek Roberta Berića: 

V zadnji minuti je mojstrsko sprejel podajo Alžirca Ryada Boudebouza in s strelom z glavo prisilil vratarja Lyona Anthonyja Lopesa k predaji. Sreči ni bilo videti konca, polne tribune stadiona Geoffroy-Guichard so norele od navdušenja, nekdanji napadalec Krškega, Interblocka, Maribora, graškega Sturma, dunajskega Rapida in Anderlechta pa je še dolgo proslavljal z navijači. To je bila tudi prva domača zmaga St. Etienna v tej sezoni.

Robert Berić St. Etienne
Sportal Robert Berić junak vročega derbija!

Štiri leta po mučni poškodbi uresničil sanje

Navijači St. Etienna so dočakali težko pričakovano zmago nad rivali iz Lyona. | Foto: Reuters Navijači St. Etienna so dočakali težko pričakovano zmago nad rivali iz Lyona. Foto: Reuters "To je nekaj prekrasnega. Težko je pojasniti, kako se počutim. O tem, da bi zadel v polno na derbiju, sem že dolgo sanjal. Upam, da bom nadaljeval v tem slogu," je dejal slovenski napadalec po prvem zadetku v tej sezoni.

Berić je pred štirimi leti na tekmi proti Lyonu doživel enega najbolj temačnih trenutkov kariere, saj ga je zaradi hude poškodbe kolena (strgana križna vez desnega kolena), ravno v obdobju, ko je bil v izvrstni formi in je dosegal zadetke kot po tekočem traku, čakalo dolgo okrevanje. Zaradi brutalnega prekrška Jordana Ferrija, in to pri vodstvu Lyona s 3:0, je bil primoran končati sezono že v začetku novembra. Izpustil je tudi odločilne dvoboje za preboj Slovenije na Euro 2016.

Po veliki zmagi je Posavcu na kolenih čestital soigralec med vratnicama zelenih Jessy Moulin. | Foto: Reuters Po veliki zmagi je Posavcu na kolenih čestital soigralec med vratnicama zelenih Jessy Moulin. Foto: Reuters

Tokrat prihaja na reprezentančni zbor nasmejan. Dosegel je zadetek, ki mu bo omogočil lepše nadaljevanje klubske sezone, svojo priložnost pa bo čakal tudi na dvobojih s Severno Makedonijo in Izraelom. Pred selektorjem Matjažem Kekom, ki se s Slovenijo spogleduje z novo uvrstitvijo na veliko tekmovanje, so sladke težave, saj so njegovi izbranci, ki kandidirajo za mesto v konici napada, v odlični strelski formi. Poleg Berića sta se namreč prejšnji konec tedna med strelce vpisala tudi Andraž Šporar in Tim Matavž.

Zlatan Ibrahimović
Sportal Ibrahimović čaral v ZDA, nato čestital Struni, ki je že končal sezono #video
Ne spreglejte