Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2015,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

FIFPro Dejan Stefanović

Petek, 18. 9. 2015, 11.59

8 let

Revolucija, ki bi ohranila pri življenju lige v Vzhodni Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodni sindikat poklicnih nogometašev (FIFPro) želi reformo prestopov v mednarodnem nogometu, ki jo mediji označujejo za novo nogometno revolucijo.

Ustrezen zahtevek bo FIFPro, ki združuje kar 65 tisoč nogometašev, danes sprožila na Evropski komisiji v Bruslju. Kot poročata časnika Guardian in FAZ, so pri FIFPro mnenja, da je trenutni način prestopov, ki je veljaven od leta 2001, treba nujno spremeniti, saj po mnenju sindikata klubi in zveze zlorabljajo svoj monopolni položaj na trgu. Pri FIFProju trdijo, da nogometna piramida, ki se začne pri mednarodni zvezi in nadaljuje v nacionalnih zvezah, ligah in klubih, deluje kartelno in v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo.

"Če se sistem ne bo spremenil, potem lige v Vzhodni Evropi, pa tudi v manjših zahodnih državah ne bodo preživele. Prepričani smo, da s številkami lahko potrdimo, da v trenutnem sistemu ni stabilnosti za tiste klube in igralce, ki ne dobijo denarja. Vsi smo enotnega mnenja, da ciljev iz leta 2001 nismo dosegli," pravi generalni sekretar FIFProja Theo van Seggelen. Dodaja, da so bila leta 2001 sprejeta pravila le dogovor na podlagi primera Bosman, a je praksa pokazala potrebo po reformi.

Razlike med močnimi in šibkejšimi klubi hitro naraščajo

Kot pravijo pri sindikatu, trenutno veljavna pravila ne zagotavljajo izpolnjevanja pogodb, niti niso podlaga za gospodarsko stabilnost klubov. Prav nasprotno, razlike med močnimi klubi in ligami ter šibkejšimi hitro naraščajo, posledica pa je vse bolj neenaka konkurenca v Evropi.

FIFPro zato predlaga v ZDA v posameznih športih že uveljavljeno prakso o kolektivni pogodbi med Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) in sindikatom igralcev. FIFPro se pri tem strinja s časovnimi in odškodninskimi omejitvami pri prestopih, a bodo te nastale in se spreminjale na podlagi dialoga med partnerji – zvezo, klubi in igralci.

Konkretno FIFPro napoveduje lažje prekinitve pogodb za igralce, odpravo izposoje nogometašev, limitiranje velikosti posameznih ekip ter omejitev plač za različne svetovalce in menedžerje.

Ne spreglejte