Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
22.19

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Jenni Hermoso Megan Rapinoe Pedro Sanchez Victor Francos FIFPro Luis Rubiales

Četrtek, 24. 8. 2023, 22.19

8 mesecev, 1 teden

Odstop Luisa Rubialesa v petek?

Fifa začela preiskavo zoper Rubialesa. Ni sporen le poljub na usta, ampak še ena poteza.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Luis Rubiales | Luis Rubiales je za svoje obnašanje deležen ostrih kritik. | Foto Reuters

Luis Rubiales je za svoje obnašanje deležen ostrih kritik.

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza Fifa je začela disciplinski postopek zoper predsednika španske nogometne zveze (RFEF) Luisa Rubialesa, potem ko je slednji v nedeljo na usta poljubil špansko reprezentantko Jenni Hermoso med proslavljanjem naslova svetovnih prvakinj v Sydneyju. Rubiales je deležen številnih kritik, sporna je tudi njegova poteza, ki si jo je privoščil na predsedniški loži. Španski mediji napovedujejo, da bo z odgovornega položaja odstopil v petek.   

Luis Rubiales
Sportal Kritike ne pojenjajo, bo moral odstopiti?

Pri Fifi so dejali, da bi lahko dogodki pomenili kršitev disciplinskega kodeksa, a da bo Fifa nadaljnje informacije dala, ko bo dokončno odločila o zadevi, je Fifino sporočilo za javnost povzela nemška tiskovna agencija dpa. Že pred tem je španska ženska nogometna liga zahtevala razrešitev Luisa Rubialesa, njegovo vedenje pa označila za "nagnusno". Rubiales se je znašel pod plazom kritik, k odstopu ga poziva tudi mednarodni sindikat Fifpro, španska vlada pa tudi zahteva preiskavo.

Rubiales je sprva celo napadel svoje kritike in jih označil za neupravičene, preden se je na koncu le opravičil za svojo potezo, vendar kritike njegovega vedenja niso pojenjale.

Mediji: Rubiales naj bi v petek odstopil

Predsednik španske nogometne zveze naj bi po aferi s poljubom na finalu nogometnega SP za ženske odstopil v petek, poročajo španski mediji. Razlog naj bi bil disciplinski postopek, ki ga je sprožila mednarodna nogometna zveza.

Časniki Marca, Mundo Deportivo, As, Sport sport in drugi pišejo, da je predsednik o odstopu že obvestil najbližje sodelavce, uradno pa bo odločitev obelodanil na petkovem izrednem zasedanju skupščine španske nogometne zveze.

Bo Luis Rubiales po aferi, ki jo je zakuhal v Avstraliji, odstopil s svojega položaja? | Foto: Guliverimage Bo Luis Rubiales po aferi, ki jo je zakuhal v Avstraliji, odstopil s svojega položaja? Foto: Guliverimage

Sindikat igralcev Fifpro zahteva takojšnje ukrepanje proti Rubialesu in preiskavo primera v skladu z etičnim kodeksom Fife, piše v izjavi Fifproja.

Fifpro je Rubialesov poljub označil za "neprimerno vedenje", saj je "umazal" poseben trenutek za španske igralke po osvojitvi naslova. Fizični izkazi naklonjenosti brez soglasja niso primerni ali sprejemljivi v nobenem kontekstu, še posebej, če prihajajo od osebe na položaju moči, še piše v izjavi mednarodnega sindikata.

Rubiales v slačilnici svetovnih nogometnih prvakinj. | Foto: Reuters Rubiales v slačilnici svetovnih nogometnih prvakinj. Foto: Reuters

Španska ženska liga F pa je vložila pritožbo pri predsedniku višjega sveta za šport (CSD) in poziva k odstopu Rubialesa. "Enega največjih podvigov v zgodovini španskega športa je omadeževalo sramotno vedenje najvišjega predstavnika španskega nogometa, ki je še enkrat pokazal, da ni dorasel položaju, ki ga zaseda," so zapisali v ženski ligi in dodali: "Šefa, ki zgrabi svojo zaposleno za glavo in jo poljublja na usta, preprosto ni mogoče tolerirati."

Španija Luis Rubiales
Sportal Opravičilo za sporni poljub na usta

Slavil zmago in se prijel za genitalije

"Ne gre le za poljub. Slaviti zmagoslavje na predsedniški loži, medtem ko se drži za svoje genitalije poleg kraljice, je nesprejemljivo in odvratno."

Ta kritika se je sklicevala na drug incident v nedeljo zvečer, ki so ga predvajali po vsem svetu in je videti, da Rubiales zgrabi svoje genitalije z obema rokama, da bi proslavil zmago Španije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Manj kot dva metra stran od njegovega sedeža sta bili španska kraljica Letizia in njena hčerka Sofia, ki sta prav tako spremljali tekmo.

Že pred tem je španska vlada od domače nogometne zveze zahtevala preglednost in nujno ukrepanje, zaradi česar so pri RFEF sklicali izredni sestanek in sprožili notranjo preiskavo incidenta.

Pri španski krovni zvezi so sprožili notranjo preiskavo incidenta. | Foto: Reuters Pri španski krovni zvezi so sprožili notranjo preiskavo incidenta. Foto: Reuters

Victor Francos, španski sekretar za šport in predsednik državnega športnega sveta (CSD), je za radijsko postajo Cadena Ser dejal, da bo svet ukrepal, če ne bo ukrepala španska zveza RFEF.

Tudi španski premier Pedro Sanchez je že v torek dejal, da je bilo Rubialesovo opravičilo za poljub nezadostno.

Dejanje Rubialesa je obsodila tudi ameriška nogometašica Megan Rapinoe. | Foto: Reuters Dejanje Rubialesa je obsodila tudi ameriška nogometašica Megan Rapinoe. Foto: Reuters

Incident je komentirala tudi ameriška napadalka Megan Rapinoe, prva zvezda ženskega nogometa, ki je bila ostra v pogovoru za Atlantic. "V kakšnem narobe obrnjenem svetu živimo? Na največjem odru, kjer bi morali proslavljati, mora Jenni ta tip fizično napadati," je dejala Rapinoe. Rubialesovo vedenje v finalu je označila za prikaz "globoke stopnje mizoginije in seksizma".

Ne spreglejte