Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 3. 2014,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Koren Vahid Halilhodžić

Torek, 4. 3. 2014, 17.43

8 let

Reprezentanca, ki je Sloveniji poklonila zgodovinsko zmago

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alžirija je trikratna udeleženka svetovnih prvenstev in ena izmed najuspešnejših afriških nogometnih reprezentanc. Letos bo na SP nastopila četrtič.

V letih 1982, 1986 in 2010 je bila Alžirija že udeleženka svetovnih prvenstev, a je vselej izpadla v prvem krogu. Nazadnje tudi po zaslugi Slovenije, s katero se bo v sredo pomerila v prijateljski, pripravljalni tekmi za nastop na največjem nogometnem spektaklu, ki nas v poletnih mesecih čaka v Braziliji. Verjetno vas ni treba spominjati na zgodovinsko tekmo v Polokwaneju, 13. junija pred štirimi leti, ko je Slovenija z golom Roberta Korena po zelo slabem posredovanju alžirskega vratarja prišla do zgodovinske in do zdaj edine zmage na svetovnih prvenstvih.

Na SP po pravcati drami

Letos so Alžirci, ki bodo v Braziliji nastopili v skupini H skupaj z Belgijo, Rusijo in Južno Korejo, odločeni, da naredijo korak dlje in se prebijejo v drugi del svetovnega prvenstva. Glede na kakovost, ki jo imajo, jim to vsekakor lahko uspe. Na SP so se prebili po drami v afriškem play-offu proti Burkina Fasu, potem ko so prvo tekmo v gosteh izgubili z 2:3, pred domačimi navijači pa zmagali z 1:0 in se prebili na največje nogometno tekmovanje na svetu.

Junak na povratni tekmi je bil Madjid Bougherra, ki je za Alžirijo zabil zlata vreden gol. Enaintridesetletni branilec, ki si v zadnjih letih kruh služi v Katarju, je tudi prvo ime te ekipe in njen kapetan.

Z dolgoletnimi izkušnjami z Otoka – bil je član Glasgow Rangers, Charltona, Sheffield Wednesdayja in Crewe Alexandre – in Francije, kjer si je v dresu manj znanega Gueugnona utiral profesionalno nogometno pot, je še vedno steber obrambe Alžircev, ki je nemalokrat nevaren tudi pred nasprotnikovim golom. Do zdaj je v izbrani vrsti zbral 60 nastopov in se štirikrat vpisal med strelce.

Zvezdnika Valencie in Interja

Preostali nogometaši, na katere bodo morali biti v sredo pazljivi varovanci Srečka Katanca in na katere je treba opozoriti, so vezista Sofiane Feghouli, Saphir Taider, napadalca El Arbi Hillel Soudani in Islam Slimani.

Taider, soigralec našega Samirja Handanovića pri milanskem Interju, je odličen vezist. Feghouli že vrsto let navdušuje v dresu Valencie v španski ligi in tudi evropskih pokalih, El Soudani, sicer napadalec zagrebškega Dinama, je v izbrani vrsti zelo učinkovit (devet golov na 19 tekmah), podobno velja tudi za Slimanija, napadalca lizbonskega Sportinga, ki je za Alžirijo devetkrat zadel na vsega 17 tekmah.

Alžirska reprezentanca veliko pričakuje od prihodnosti, saj ima kar nekaj mladih nogometašev, ki obetajo ogromno. Eden izmed takšnih je 23-letni bočni branilec Faouzi Ghoulam, ki je januarja okrepil Napoli. Veliko obetata tudi Nabil Bentlab in Zinedine Ferhat, nogometaša, ki sta bila v reprezentanco prvič vpoklicana prav za tekmo proti Sloveniji. Prvi je na plačilnem seznamu londonskega Tottenhama, je vezist in šteje 19 let. Drugi ima 21 let, je prav tako vezist in še vedno igra v Alžiriji. Je eden izmed najboljših posameznikov tamkajšnje lige.

Pa tudi 22-letni branilec francoskega Rennesa, Aisa Mandi, in 23-letni napadalec Porta Nabil Ghilar, sta med tistimi, od katerih si Alžirci obetajo veliko. Ob tem je treba omeniti, da tudi že prej omenjeni Taider šteje vsega 22 let.

Bo še drugič zapored tik pred zdajci ostal brez SP?

Selektor Alžirije je veliko ime nogometa nekdanje skupne države z naših prostorov, nekoč odlični napadalec Vahid Halilhodžić, ki je vrsto let blestel v prvi francoski ligi. Po koncu igralske poti je zašel med trenerje in se znašel odlično. Sprva v Bosni in Hercegovini, potem je vodil klube v Franciji, kjer je bil nekaj časa tudi trener slovitega PSG, tudi v Maroku, Katarju in Turčiji.

Nato se je preselil na klop Slonokoščene obale in jo popeljal na SP 2010, a tja z njo ni odpotoval, saj so ga odpustili po izpadu v četrtfinalu afriškega pokala narodov. Potem je krajši čas uspešno vodil zagrebški Dinamo in se junija 2011 preselil na klop Alžirije. Zanimivo, tudi zdaj se je pred časom šušljalo, da SP ne bo dočakal. Zaradi nestrinjanja z vodilnimi ljudmi afriškega nogometa naj bi bil pred časom tik pred odpovedjo, a zdaj so takšne govorice potihnile.

Ne spreglejte