Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

svetovno prvenstvo SP 2018 Anglija

Torek, 10. 7. 2018, 18.00

5 let, 9 mesecev

Anglija po 28 letih v polfinalu SP

Prihaja domov: kaj se skriva v ozadju angleške navijaške pesmi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Anglija Švedska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Angleška nogometna reprezentanca po 28 letih spet piše zgodbo o uspehu reprezentančnega nogometa. V sredo bo Anglija namreč prvič po letu 1990 nastopila v polfinalu svetovnega prvenstva, zaradi česar v Angliji vlada prava evforija. "It's coming home" so si enotni angleški privrženci, ki verjamejo, da se naslov svetovnih prvakov po 52 letih vrača tja, kjer je nastal.

Pesem It's coming home je v zadnjih dveh desetletjih postala himna angleškega reprezentančnega nogometa. S prebojem angleške reprezentance v polfinale svetovnega prvenstva so angleški privrženci bolj kot kadarkoli prepričani, da jim bo letos uspelo osvojiti tako želeni naslov svetovnih prvakov. 

Anglija Švedska
Sportal Trije levi poskrbeli za novo norijo na Otoku

Neuradna himna angleške nogometne reprezentance Three Lions (Trije levi) z izjemno zapomljivim refrenom It's coming come (prihaja domov) je v zadnjih tednih ponovno oživela, ko se je angleška reprezentanca tretjič v zgodovini uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Pred četrtfinalno tekmo svetovnega prvenstva je priredbo pesmi Three Lions pred Buckinghamsko palačo zaigral tudi orkester.

Pesem nastala leta 1996

Pesem Three Lions je nastala za potrebe evropskega prvenstva leta 1996, ki ga je gostila Anglija. Besedilo pesmi v izvedbi The Lightning Seed in komikov Davida Baddiela in Franka Skinnerja se nanaša na vrnitev nogometa v njegovo domovino in ponovno oživitev angleškega reprezentančnega nogometa. 

Po tem, ko so angleški nogometaši leta 1966 osvojili tudi edini naslov najboljših na svetu, so njihovi privrženci verjeli, da lahko njihovi ljubljenci na domačih tleh 30 let pozneje osvojijo naslov evropskih prvakov. Sanje so se jim v polfinalu evropskega prvenstva podrle, saj je Anglijo po izvajanju enajstmetrovk, ki so bile do letos za Anglijo uročene, izločila Nemčija. Odločilno enajstmetrovko je na Wembleyju zapravil zdajšnji selektor angleške izbrane vrste Gareth Southgate.

Na polfinalni tekmi deset tisoč angleških navijačev

Trije levi evropskega prvenstva leta 1996 niso osvojili, na nov naslov svetovnih prvakov pa čakajo že 52 let. It's coming home je po 22 letih in vrsti neuspehov še vedno pesem angleških navijačev, ki bodo v sredo svoje ljubljence spremljali v polfinalu svetovnega prvenstva. Pesem Three Lions je navdana z optimizmom, ki se zoperstavlja vsem preteklim neuspehom angleške reprezentance na velikih tekmovanjih. Anglija velja za začetnico in domovino modernega nogometa, na kar so angleški navijači izjemno ponosni.

Slavje Angležev po uvrstitvi v polfinale. | Foto: Reuters Slavje Angležev po uvrstitvi v polfinale. Foto: Reuters

Anglija je v skupinskem delu ugnala Panamo in Tunizijo, v zadnjem obračunu skupinskega dela pa so Angleži doživeli edini poraz v dosedanjem delu prvenstva proti Belgiji. V osmini finala so po enajstmetrovkah izločili Kolumbijce, v četrtfinalu pa so brez večjih težav odpravili še Švede. V sredo se bo Anglija v polfinalu srečala s Hrvaško, s tribun pa naj bi svoje nogometaše spremljalo okoli deset tisoč angleških privržencev.

Three Lions na vrhu glasbenih lestvic, navdušeni tudi nogometaši

Pesem, ki je preplavila Anglijo, se je po zmagi Angležev nad Švedsko prebila na prvo mesto najbolj predvajanih pesmi tistega dneva. Samo v Angliji je bila pesem na dan četrtfinalne tekme med Anglijo in Švedsko predvajana več kot milijonkrat. Navdušenje nad pesmijo It's coming home na družbenih omrežjih pogosto izkažejo tudi angleški nogometaši. 

Zadovoljstvo izvajalcev pesmi

V vrnitev nogometa domov verjameta tudi dva izvajalca pesmi Three Lions David Baddiel in Frank Skinner. Na družbenih omrežjih sta delila svoje zadovoljstvo po zmagi Anglije nad Švedsko.

"Prihaja domov"

V Angliji so na dan četrtfinala zaradi obračuna med Švedsko in Anglijo prestavili številne dogodke in poroke. Iz vsake angleške ulice, barov in preostalih delov Anglije pa je bilo v soboto pred četrtfinalno tekmo in po njej mogoče slišati prav to pesem.

Mr. Bean verjame, da se nogomet vrača domov

Na družbenih omrežjih pa so se v zadnjem času pojavile tudi predelave različnih filmov, serij in risank, ki jim je skupno navdušenje nad angleško nogometno reprezentanco in upanjem, da se nogomet vrača domov. Med tistimi, ki verjamejo, da se nogomet vrača v Anglijo, so tudi Shrek, Mr. Bean, Prijatelji in Čarovnik iz Oza.

Gareth Southgate
Trendi Pustila ga je zaradi Southgata, a še vedno navija za Anglijo
Sportal Nogomet prihaja domov: Anglež s posebno tetovažo
Ne spreglejte