Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 3. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

Natisni članek

Barcelona Real Madrid Ernesto Valverde Santiago Solari Luka Modrić Lionel Messi Lionel Messi Florentino Perez

Petek, 1. 3. 2019, 20.00

5 let, 1 mesec

Pred drugim el clasicom na Santiagu Bernabeu v treh dneh

Pri Barceloni so se ponorčevali iz Modrića, pri Realu so odpustili trenerja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02
Luka Modrić, Lionel Messi | Lionel Messi in soigralci lahko Luko Modrića in druščino dokončno vržejo iz igre za naslov. | Foto Reuters

Lionel Messi in soigralci lahko Luko Modrića in druščino dokončno vržejo iz igre za naslov.

Foto: Reuters

V soboto zvečer bo na sporedu drugi el clasico na Santiagu Bernabeu v treh dneh in tretji v manj kot enem mesecu. Če bo Barcelona prišla še do tretje zmage v nizu v Madridu, bo Real dokončno vrgla iz boja za prvenstveno lovoriko in le potrdila primat, ki ga ima v zadnjih letih v Španiji, ob tem pa se prvič po 87 letih znašla v prednosti z medsebojnih obračunov. Kaj se pred tekmo dogaja v obeh taborih?

Alvaro Morata
Sportal Oblak in Morata junaka Atletica, Barcelona ušla Realu

Barcelona je do leta 2003 na Santiagu Bernabeu zmagala na samo 13 el clasicih. Od leta 2004 do danes je bila ob 24 gostovanjih na štadionu največjega tekmeca v Madridu uspešna na kar polovici tekem. Dve zmagi je pri Realu zabeležila ob dveh zadnjih obiskih njegovega štadiona. Obakrat je bila, vsaj rezultatsko, zelo prepričljiva. Najprej decembra 2017, ko je v prvenstvu zmagala s 3:0, in nazadnje še pred dvema dnevoma, ko je na povratni tekmi polfinala pokalnega tekmovanja.

Zadnjih pet el clasicov na Santiagu Bernabeu:

27. februar 2019 (španski pokal):
Real Madrid : Barcelona 0:3 (0:0)
Suarez 50., 73./11m, Varane 69./a.g.

23. december 2017 (špansko prvenstvo):
Real Madrid : Barcelona 0:3 (0:0)
Suarez 54., Messi 64./11m, Vidal 90.; R.K.: Carvajal 63./Real

16. avgust 2017 (španski superpokal):
Real Madrid : Barcelona 2:0 (2:0)
Asensio 4., Benzema 39.

23. april 2017 (špansko prvenstvo):
Real Madrid : Barcelona 2:3 (1:1)
Casemiro 28., Rodriguez 85.; Messi 33., 90., Rakitić 90.; R.K.: Ramos 77./Real

21. november 2015 (špansko prvenstvo):
Real Madrid : Barcelona 0:4 (0:2)
Suarez 11., 74., Neymar 39., Iniesta 53.; R.K.: Isco 84./Real

Bo Barcelona prvič po 87 letih prišla do vodstva?

Barcelona ima priložnost, da prvič po letu 1932 prevzame primat na el clasicih. | Foto: Reuters Barcelona ima priložnost, da prvič po letu 1932 prevzame primat na el clasicih. Foto: Reuters Barcelona je v sredo le dodatno potrdila primat, ki ga ima v zadnjih letih na španskih tleh, in Real vrgla iz boja za pokalno lovoriko. To pomeni, da bo v tem tekmovanju še petič v zadnjih šestih letih končala pred Realom. Zdaj ima priložnost, da ji to uspe še v prvenstvu. Že tako je 13 tekem pred koncem prvenstva na dobri poti do naslova, saj ima pred Atleticom Madridom sedem, pred Realom pa devet točk prednosti. Če ga bo premagala tudi tokrat, je jasno, da bo Real izpadel iz igre za naslov, ki ga je v zadnjem desetletju osvojil le trikrat. V tem času je Barceloni to uspelo šestkrat.

Če bo zmagala v Madridu, bo Barcelona poskrbela za še en podvig. Izkupiček z el clasicov je trenutno povsem izenačen. Na 241 tekmah sta oba velika tekmeca prišla do 95 zmag, 51 tekem se je končalo z remijem. Če bodo zmagali, bodo Katalonci prešli v vodstvo v medsebojnem izkupičku z el clasicov. To bi se zgodilo po dolgih 87 letih čakanja. Nazadnje je bilo tako še pred drugo svetovno vojno, daljnega leta 1932. Tudi zaradi tega, ker bi se lahko potem še vsaj do naslednje sezone – razen, če se ne zgodi, da se bosta udarila v ligi prvakov – hvalili, da so boljši, bodo zvezdniki Barcelone še kako motivirani in bodo naredili vse, da zmagajo.

Statistika el clasicov:

Zmage Barcelone: 95
Remiji: 51
Zmage Reala: 95
Zadetki: Barcelona 398 : Real 403
Luis Suarez
Sportal Barcelona je tudi brez Messija Realu pokazala, kdo je danes doma gospodar

Sporočilo Luki Modriću: dres lahko kupiš v naši spletni trgovini

Pri Barceloni so sicer lahko sproščeni, saj je jasno, da so v veliko boljšem položaju od svojega največjega in vselej osovraženega tekmeca. Da je tako in da bo napetost v soboto zvečer na igrišču še malce večja, pa so v Barceloni poskrbeli tudi s fotografijo in predvsem komentarjem pod njo, ki so ju objavili na svojih uradnih komunikacijskih kanalih. "Veliko lažje je Messijev dres dobiti v naši spletni trgovini," so zapisali pod fotografijo s sredinega el clasica, na kateri sta se znašla dobitnik zlate žoge 2018 Luka Modrić in lastnik petih zlatih žog Lionel Messi. Iz Hrvata, ki je v eni od akcij z vlečenjem za dres poskušal ustaviti argentinskega super zvezdnika, so se Katalonci malce ponorčevali …

Kako so se pri Barceloni ponorčevali iz Luke Modrića:

Kritiziral nogometaše Reala in izgubil službo

Realu je medtem precej prahu dvignila odločitev klubskega vodstva, ki je med tednom odpustilo trenerja B ekipe Reala Alvara Benita. Ta je pred dnevi v enem izmed televizijskih studiov kot strokovni komentator kritiziral Casemira in Tonija Kroosa.

Toni Kroos in Casemiro sta "poskrbela" za trenersko spremembo pri B ekipi Reala. | Foto: Reuters Toni Kroos in Casemiro sta "poskrbela" za trenersko spremembo pri B ekipi Reala. Foto: Reuters "Problem Reala je, da ima v svoji ekipi igralce, kot sta Casemiro in Kroos. Takšni nogometaši ne bi smeli odigrati niti minute," je bil kritičen 42-letni nekdanji nogometaš Reala in zaradi tega ostal brez službe, ki jo je sicer opravljal zelo dobro. B ekipa Reala je v tretji španski ligi tik pod vrhom prvenstvene razpredelnice. "Moja vest je čista. Povedal sem, kar je res," je po tem, ko je ostal brez službe, dejal Španec.

Kadrovska sprememba, ki ni preveč pomembna. Povsem drugače bo, če se bodo uresničile napovedi, ki so v zadnjih dneh zaokrožile po španskem medijskem prostoru. Prvi mož Reala Florentino Perez naj bi se namreč že odločil, da Santiago Solari, ki je oktobra lani nasledil Julena Lopeteguija in že po dveh tednih dobil triletno pogodbo, ni pravi človek za trenersko mesto najbolj trofejnega evropskega kluba. Zaradi tega naj bi že pospešeno iskal njegovega naslednika, a to so govorice, ki Argentinca trenutno ne zanimajo. Bolj kot s tem, ali bo na vroči klopi Reala ostal še dolgo časa, se trenutno ubada z odgovorom na vprašanje, koliko časa bo ostal v igri za prvenstveno lovoriko.

Kako se bo razpletel tokratni el clasico?

  • z zmago Reala
    17,08 %
    158 glasov
  • z zmago Barcelone
    74,16 %
    686 glasov
  • z remijem
    8,76 %
    81 glasov
Oddanih 925 glasov

Florentinu Perezu naj bi šla v nos politika Santiaga Solarija

"Po bolečem sredinem porazu smo se pobrali. Vemo, kaj nas čaka in vemo, kaj moramo storiti. Moramo zmagati in osvojiti tri točke. Na zadnji tekmo smo igrali, a nam je zmanjkalo sreče. Moramo igrati podobno oziroma še bolje in prepričan sem, da bo tokrat drugače. Moramo popraviti napake, ki smo jih delali, in se še izboljšati," pred tokratnim el clasicom pravi Solari, ki je, odkar je prišel, uveljavil nekaj mladih nogometašev.

Santiagu Solariju naj bi se po nekaterih informacijah že tresel trenerski stolček pri Realu. | Foto: Reuters Santiagu Solariju naj bi se po nekaterih informacijah že tresel trenerski stolček pri Realu. Foto: Reuters

Predvsem komaj 18-letnega brazilskega napadalca Viniciusa Juniorja in 22-letnega španskega bočnega branilca Sergia Reguilona, sicer produkta Realove mladinske šole. Ob teh je pod vodstvom Argentinca pridobil tudi večni rezervist Lucas Vazquez.

Toda zaradi njih trpijo nekateri zvezdniki, ki igrajo vse manj. Predvsem Brazilec Marcelo, ki naj bi bil vse bližje selitvi v Juventus, ultra dragi Valižan Gareth Bale, španski nogometni čarovnik Isco in tudi nekoč čudežni, danes pa vse prej kot to Marco Asensio. Tudi to, da nekatere njegove zvezde ne sijejo več tako močno, naj bi šlo Perezu v nos, tudi zaradi tega naj bi se odločil, da Real potrebuje novega trenerja …

Ernesto Valverde zmaguje, ampak ...

Kako je pri Barceloni? Njen trener je seveda v veliko boljšem položaju, a tudi na njegov račun kljub zmagam leti nemalo kritik. Predvsem po zadnjih treh nekoliko manj prepričljivih predstavah – na prvi tekmi osmine finala lige prvakov je Barcelona remizirala brez zadetkov proti Lyonu, pri zmagah nad Sevillo s 4:2 in Realom s 3:0 pa je imela precej sreče – so kritiki vse glasnejši. Nekdanjemu trenerju Athletic Bilbaa očitajo predvsem to, da se preveč zanaša na individualno kakovost svojih nogometnih mojstrov.

Ernestu Valverdeju gre pri Barceloni rezultatsko sijajno, a ne manjka navijačev, ki z njim niso zadovoljni. | Foto: Getty Images Ernestu Valverdeju gre pri Barceloni rezultatsko sijajno, a ne manjka navijačev, ki z njim niso zadovoljni. Foto: Getty Images

Toda dokler zmaguje, je lahko 55-letni trener miren. Seveda upa, da bo tako tudi po soboti. "Prihajamo po zmago, a bo težko. Tri točke bi bile zelo dobrodošle, a zmagati v Madridu ni lahko. To smo, kljub rezultatsko zanesljivi zmagi, videli tudi v sredo. Toda tokrat nas čaka povsem drugačna zgodba. Igramo za točke, oboji si želimo zmagati. Če bomo uspešni, bo to zelo dobrodošlo pred nadaljevanjem sezone, a ne glede na rezultat boj za prvenstveno krono še ne bo odločen," je pred tekmo povedal Ernesto Valverde, ki je do zdaj na klopi Barcelone v krstni sezoni osvojil dve lovoriki. Prvenstveno in pokalno. Zdaj je na dobri poti, da že v drugem letu v Kataloniji ta podvig preseže. Že avgusta lani je v klubske vitrine pospravil španski superpokal, v prvenstvu in pokalu Barceloni kaže odlično, seveda pa je v igri tudi še v ligi prvakov …

Bo Sergio Ramos lahko igral?

Bo Sergio Ramos lahko igral? | Foto: Reuters Bo Sergio Ramos lahko igral? Foto: Reuters Kakšno je stanje v obeh ekipah, kar zadeva igralski kader? Pri Realu so seveda z nezadovoljstvom dočakali odločitev Uefe, ki je Sergia Ramosa kaznovala z dvema tekmama prepovedi v ligi prvakov, ker naj bi namerno prejel rumen karton na tekmi osmine finala proti Ajaxu, a še bolj kot to jih verjetno skrbi kapetanovo zdravstveno stanje. Izkušeni branilec je namreč na sredinem el clasicu staknil poškodbo, zato naj bi bil njegov tokratni nastop vprašljiv. Zagotovo Solari ne bo mogel računati na branilca Nacha, ki je kaznovan, prav tako skoraj zagotovo ne bo mogel igrati vezist Marcos Llorente, ki je poškodovan.

Valverde bo lahko računal na vse nogometaše razen Brazilca Rafinhe, ki je odsoten že dlje časa. Nekaj težav z zdravjem ima tudi belgijski branilec Thomas Vermaelen. Zato pa se vrača mladi brazilski vezist Arthur, ki v zadnjem času zaradi poškodbe ni igral.
Ne spreglejte