Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
28. 2. 2019,
6.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

5

Natisni članek

Luis Suarez Marc Andre Ter Stegen Lionel Messi Lionel Messi Santiago Solari Ernesto Valverde Barcelona Real Madrid

Četrtek, 28. 2. 2019, 6.00

5 let, 1 mesec

Katalonci zabili 100. gol, poravnali zgodovino in dosegli nov rekord

Barcelona je tudi brez Messija Realu pokazala, kdo je danes doma gospodar

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

5

Luis Suarez | Barcelona je štirikratnemu evropskemu prvaku zadnjih let Realu v Španiji prizadejala nov boleč poraz. | Foto Reuters

Barcelona je štirikratnemu evropskemu prvaku zadnjih let Realu v Španiji prizadejala nov boleč poraz.

Foto: Reuters

Barcelona z igro ni navdušila, a je na koncu zlahka, s skupnim izidom 4:1, izločila Real Madrid in znova potrdila primat, ki ga ima v zadnjih letih na španskih tleh. S šesto uvrstitvijo v finale španskega kraljevega pokala je postavila nov mejnik, se z najbolj osovraženim tekmecem izenačila v razmerju el clasicov skozi vso zgodovino, za poslastico pa na Santiagu Bernabeuu zabila jubilejni 100. gol sezone. Kljub temu njen trener po tekmi ni bil najbolj zadovoljen.

Real Madrid, Barcelona
Sportal Barceloni bo peto pokalno lovoriko v nizu skušala izmakniti Valencia

Barcelona se je na videz zlahka, v resnici pa niti ne, sprehodila do finala kraljevega pokala, v katerem čaka na nasprotnika. Dobila ga bo po današnji drugi povratni tekmi polfinala med Valencio in Betisom na Mestalli (tekma v Sevilli se je končala z remijem 2:2).

Kataloncem je to uspelo še šestič v nizu, v finalu pa bodo skušali popraviti svoj že tako rekorden dosežek. V pokalnem tekmovanju so do zdaj namreč osvojili že 30 lovorik, od tega pet v zadnjih petih sezonah. Seveda je tudi to rekord.

Luis Suarez je zabil dva gola in izsilil enajstmetrovko. Ousmane Dembele je prispeval podajo in zakuhal avtogol nasprotnika. | Foto: Reuters Luis Suarez je zabil dva gola in izsilil enajstmetrovko. Ousmane Dembele je prispeval podajo in zakuhal avtogol nasprotnika. Foto: Reuters

Ob tem je Barcelona, ki je zmago s 3:0 dosegla z dvema goloma Luisa Suareza in avtogolom domačega branilca Raphäela Varaneja, zabila tudi jubilejni 100. gol sezone. Zanimivo, največ, kar devet, jih je ob Levanteju zabila prav Realu.

Še drugič zapored po decembru 2017 ga je v prvenstvu na njegovem Santiagu Bernabeuu premagala s 3:0. Še tretjič bo imela to priložnost že v soboto. Takrat bo el clasico na istem prizorišču še v 26. krogu španskega prvenstva. Po 25 krogih ima Barcelona na vrhu kar devet točk prednosti pred Realom. Če bo zmagala še ta konec tedna, je jasno, da bo Real izpadel iz boja za naslov, s tem pa bi Barcelona le še dodatno poteptala v zadnjih letih na domačih tleh obubožani Real.

Resda so Madridčani z neverjetnimi štirimi evropskimi naslovi v petih letih, ki so za nami, utrdili primat največjega evropskega kluba v očeh svetovne javnosti, a v Španiji v zadnjih letih redno gledajo v hrbet Kataloncem.

V zadnjih petih letih je Barcelona ob stoodstotnem izkupičku v pokalnem tekmovanju štiri prvenstvene sezone končala pred Realom.

Kdo je boljši?

  • Barcelona
    90,97 %
    574 glasov
  • Real Madrid
    9,03 %
    57 glasov
Oddanih 631 glasov

Messi sodeloval pri več kot polovici zadetkov

Lionelu Messiju tokrat ni šlo. | Foto: Reuters Lionelu Messiju tokrat ni šlo. Foto: Reuters Lionel Messi, ki je v soboto navdušil nogometni svet s tremi goli in asistenco za zmago Barcelone s 4:2 v Sevilli, je tokratni el clasico odigral slabo. Ni bil niti blizu zadetka, tudi pri golih soigralcev ni sodeloval, bil je skratka tak, kot ga nismo vajeni. Toda tudi brez njegove pomoči je Kataloncem uspelo, česar so se prav gotovo razveselili, kajti jasno je, da je Barcelona od Argentinca še kako odvisna.

Od njenih okroglih 100 golov jih je namreč zabil kar 33. Za 18 golov pa je podal. Prste je imel vmes torej pri več kot polovici golov Barcelone.

Kdo so preostali najboljši strelci? Na drugem mestu je Suarez z 19 goli. Tretji je s 13 goli mladi Francoz Ousmane Dembele, ki je vse boljši in boljši, četrti pa Brazilec Philippe Coutinho. Trenutno je pri osmih golih v vseh tekmovanjih.

Reševal jih je Nemec, ki tekmuje z Janom Oblakom

Toda dogajanje sredinega el clasica na igrišču je bilo povsem drugačno, kot kaže rezultat. Barcelona, ki je bila zaradi prejetega zadetka pred domačimi navijači že pred začetkom tekme v rahlo podrejenem položaju, je v prvem polčasu trpela. Predvsem nemškemu vratarju Marcu Andreju ter Stegnu, ki se z Janom Oblakom poteguje za naziv najboljšega vratarja španske lige, in neučinkovitosti napadalcev Reala se je lahko zahvalila, da ni zaostajala za vsaj en gol, če že ne za dva.

Marc Andre ter Stegen je blestel med vratnicama Barcelone. | Foto: Reuters Marc Andre ter Stegen je blestel med vratnicama Barcelone. Foto: Reuters

Po vodstvu in golu Suareza po prvem strelu v okvir vrat Reala na začetku drugega dela igre so gostje spet trpeli in ploskali svojemu vratarju, pa potem srečno zabili še drugi gol in za konec še tretjega. Tudi zaradi tega ne preseneča, da njihov trener po zadnjem sodnikovem žvižgu ni bil evforičen.

Poraženec zadovoljen, zmagovalec pa ne

Izkupiček Ernesta Valverdeja proti Santiagu Solariju je zmaga in remi. | Foto: Reuters Izkupiček Ernesta Valverdeja proti Santiagu Solariju je zmaga in remi. Foto: Reuters "V prvem polčasu smo bili pod hudim pritiskom. Real je bil boljši, nam pa je manjkalo igre v napadu. Tako ne smemo igrati. Izgubljali smo žoge v nevarnih situacijah, lahko bi jo odnesli veliko slabše. Celotne tekme nismo odigrali najboljše, to je treba priznati. Zabili smo tri gole, ampak nismo imeli veliko priložnost. Včasih je obratno," je po tekmi povedal gostujoči trener Ernesto Valverde in se že spogledoval z drugim v nizu el clasicov na Santiagu Bernabeuu v štirih dneh. "V soboto bomo morali biti boljši. Pred nami je zelo pomembna tekma. Vemo, da Real še ni obupal nad tem, da bi postal prvak," je še povedal trener, ki bo v prihodnjih dneh zagotovo pogledoval tudi proti ligi prvakov. Čez dva tedna ga namreč čaka pomembna tekma, povratni obračun osmine finala proti Lyonu. Potem ko je v Franciji Barcelona remizirala z 0:0, morajo biti v Kataloniji še toliko bolj pripravljeni.

Z Realom, ki ga že prihodnji teden čaka povratna tekma osmine finala elitnega evropskega klubskega tekmovanja proti Ajaxu, je, kar zadeva Evropo, malo drugače. V Amsterdamu je namreč zmagal z 2:1, ko beseda nanese na španska tla, pa so Madridčani v veliko slabšem položaju. Po novem bolečem porazu je bil trener kljub vsemu zadovoljen in ponosen na to, kar so pokazali njegovi fantje. "To je nogomet. Igrali smo dobro, pokazali veliko energije, a izgubili z 0:3. Želeli smo si igrati v finalu, a to je polfinale. Ne bi rekel, da nam je spodletelo. Morali bomo počakati na drugo priložnost. Poslavljamo se ponosno. Imeli smo veliko priložnosti v prvem polčasu, pa potem tudi pri zaostanku z 0:1. Oni so zabili iz prvega strela, potem smo si zabili še avtogol in vsega je bilo konec," je povedal Santiago Solari, ki je na klop Reala sedel konec oktobra lani. Po še eni zaušnici, ki jo je Barcelona namenila Realu. Po porazu na el clasicu z 1:5, ko je moral po vsega nekaj mesecih s klopi Julen Lopetegui.

V soboto se bo igralo tudi za primat

Sredina zmaga Barcelone je bila 95. na el clasicu v vseh tekmovanjih v zgodovini tega za mnoge največjega, zagotovo pa najbolj odmevnega nogometnega derbija na svetu. Prav toliko zmag ima ob 51 remijih tudi Real, tako da je razmerje zdaj izenačeno. To seveda pomeni, da se bo v soboto v Madridu igralo ne le za prvenstvene točke in morebiten odgovor na vprašanje, kdo bo prvak, ampak tudi za primat v zgodovini el clasicov. Morebitni zmagovalec se bo lahko še vsaj nekaj mesecev hvalil, da je boljši.
Ne spreglejte