Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
22.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ivan Rakitić špansko prvenstvo Barcelona Real Madrid Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Lionel Messi Lionel Messi

Nedelja, 3. 3. 2019, 22.45

5 let, 1 mesec

Špansko prvenstvo, 26. krog

Oblak in Morata junaka Atletica, Barcelona ušla Realu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Alvaro Morata | Alvaro Morata je v prvem polčasu gostovanja v Baskiji kar dvakrat razveselil navijače Atletica.  | Foto Reuters

Alvaro Morata je v prvem polčasu gostovanja v Baskiji kar dvakrat razveselil navijače Atletica.

Foto: Reuters

Nogometaši Barcelone so še drugič v tem tednu osvojili Santiago Bernabeu in madridskemu Realu v prvenstvu ušli na ogromnih 12 točk prednosti. Katalonci so zmagali z 1:0, edini zadetek na velikem derbiju pa je dosegel Hrvat Ivan Rakitić. Drugouvrščeni Atletico je s pomočjo ponovno nepremaganega Jana Oblaka in dvakratnega strelca Alvara Morate v gosteh ugnal Real Sociedad. Za Katalonci zaostaja sedem točk.

Atletico Madrid je z zmago v San Sebastianu poskrbel, da se je zaostanek za vodilno Barcelono vrnil na sedem točk. Jan Oblak se je na gostovanju pri Real Sociedadu izkazal in še 14. v tej sezoni v prvenstvu zaklenil vrata. Ubranil je tri strele in ohranil vodilni položaj v razvrstitvi za dobitnika priznanja zamora, ki se je v zadnjih treh sezonah venomer znašlo v rokah slovenskega asa. z najlepšo obrambo se je izkazal v 76. minuti, ko je ustavil strel Mikela Merina. Takrat so bili gostitelji v naletu, saj so imeli od 62. minute, ko je bil izključen Koke, igralca več.

Hrvat popeljal Barcelono do zgodovinskega podviga v Madridu

Ivan Rakitić je izkoristil prvo večjo priložnost Barcelone na dvoboju. | Foto: Reuters Ivan Rakitić je izkoristil prvo večjo priložnost Barcelone na dvoboju. Foto: Reuters Barcelona je le tri dni po veliki pokalni zmagi, ko je v Madridu na povratni polfinalni tekmi premagala Real s 3:0, zadala belim baletnikom nov udarec. Tokrat je bila od kraljevega kluba boljša v gosteh v prvenstvu in se še utrdila v vodstvu, s tem pa zadržala status prvega kandidata za osvojitev državnega naslova. Po novem se lahko pohvali z večjim številom zmag v medsebojnih obračunih. To je bila 96. zmaga Barcelone na El Clasicu, Real ostaja pri 95.

Dvoboj je v prid gostov odločil Ivan Rakitić. Izkušeni hrvaški reprezentant je v 26. minuti po podaji Sergija Roberta prodrl v kazenski prostor Reala in mojstrsko premagal Thibauta Courtoisa. To je bil prvi strel Barcelone v okvir vrat Reala na tekmi.

Zadetek Ivana Rakitića:

Srečanje je sicer bolje začel Real. Nemec Toni Kroos je v 2. minuti prodrl proti kazenskemu udarcu Barcelone, nato pa ga je s hrbta podrl Sergio Busquets in si prislužil rumeni karton. Prejel ga je po 89 sekundah, kar je njegov najhitrejši rumeni karton, odkar nastopa v la ligi. Prosti strel je izvedel Gareth Bale, ki je v nasprotju s sredinim dvobojem začel tekmo v prvi enajsterici, a se ni proslavil, saj je krepko zgrešil cilj.

Real za Barcelono zaostaja že 12 točk

Luka Modrić je še drugič v tem tednu prejel zaušnico Barcelone, ki je na dobri poti k osvojitvi dvojne španske krone. | Foto: Reuters Luka Modrić je še drugič v tem tednu prejel zaušnico Barcelone, ki je na dobri poti k osvojitvi dvojne španske krone. Foto: Reuters Kaj kmalu je prevlado na igrišču prevzela Barcelona, za katero je zaigral tudi povratnik Arthur in pomagal pri tem, da so Katalonci prikazali boljšo predstavo kot v sredo.

Po vodstvu, ki ga je zagotovil Rakitić, bi lahko Katalonci v 39. minuti povišali prednost, a se je po strelu Luisa Suareza, dvakratnega strelca na sredini pokalni tekmi, izkazal belgijski vratar Thibaut Courtois. Prvi polčas, ki ni postregel z velikim številom zrelih priložnosti, se je tako končal v korist gostov z 1:0.

V drugem polčasu je trener Reala Santiago Solari hitro opravil dve menjavi. Federico Valverde je v 56. minuti zamenjal Kroosa, Marco Asensio pa pet minut pozneje Bala. Tudi to ni pripomoglo k temu, da bi Real izenačil rezultat na 1:1. V 70. minuti je Francoz Ousmane Dembele zapravil lepo priložnost za podvojitev vodstva Barcelone, beli baletniki pa do konca tekme niso več resneje ogrozili vrat, ki jih je branil Nemec Marc-Andre ter Stegen.

Barcelona se je vpisala v zgodovino

"Ni veliko klubov na svetu, ki bi se lahko pohvalili s tem, da so v treh dneh dvakrat premagali Real v Madridu," je po sladki zmagi v španski prestolnici dejal junak tekme Rakitić. Imel je še kako prav, saj v nogometni zgodovini ni bilo ekipe, ki bi na dveh zaporednih gostovanjih pri Realu v tako kratkem obdobju (72 ur) uprizorila takšen podvig.

Real bo edino možnost za osvojitev lovorike v tej sezoni iskal v ligi prvakov, kjer brani naslov, Barcelona pa je storila pomemben korak k ubranitvi naslova. Solari je postal prvi strateg Reala po Nizozemcu Leu Beenhakkerju (1987), ki na uvodnih treh El Clasicih ni vsaj enkrat premagal največjega tekmeca.

Sportal Bohar potopil najbolj vroči poljski klub in dal misliti selektorju Keku #video

Špansko prvenstvo, 26. krog:

Lestvica:

Najboljši strelci:

25 - Messi (Barcelona)
16 - Suarez (Barcelona)
15 - Stuani (Girona)
12 - Ben Yedder (Sevilla), Charles (Eibar), Griezmann (Atletico),
11 - Benzema (Real), Iglesias (Espanyol), Mata (Getafe)
...

Ne spreglejte