Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Juventus Napoli Fiorentina Inter Roma Samir Handanović Josip Iličić Boštjan Cesar Dejan Lazarević Jasmin Kurtić Rene Krhin

Petek, 23. 8. 2013, 21.41

8 let

Prestiž se je vrnil v Italijo, Handanović in Iličić v boju za vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijansko prvenstvo, serie A, že dolgo ni ponudilo takšnega prestiža, kot ga prinaša prav nova sezona. Razlog za to je seveda prihod nekaterih zvezdnikov, predvsem pa velika konkurenca najboljših.

Italijanska liga je bila vse do leta 2006 in afere Calcilopoli morda celo najbolj imenitna nogometna liga. Nato je iz lige izpadel Juventus, ki se je, podobno kot Milan in Fiorentina, precej časa pobiral, zato sta imela svoje boje za naslove predvsem Inter in Roma. Vendar pa so se karte precej premešale že pred minulo sezono in Juventus je drugič zapored postal prvak, velik favorit pa je tudi v novi sezoni. Vendar so za dodatno zanimivost lige poskrbeli preostali klubi. Predvsem Napoli, Fiorentina in Roma so bili na trgu precej dejavni in serie A ima trenutno vsaj sedem klubov, ki se lahko vmešajo v boj za najvišje položaje.

Juventus krepil napad, najboljši strelec lige prinesel prevetritev v Neaplju

Če gremo po vrsti, smo že omenili, da je prvi kandidat za ubranitev scudetta Juventus. Torinski velikan je po nekaj sezonah iskanja vendarle ubral pravo pot. Kot edini med italijansko elito ima za zdaj lasten štadion in tudi največji obisk. Antonio Conte je že od prej imel izjemno ekipo, tako v obrambi kot na sredini igrišča, za napadalni potencial in dodaten preboj v ligi prvakov pa naj bi poskrbela svojeglavi Carlos Tevez, ta je za "drobiž", devet milijonov evrov, prišel iz Manchester Cityja, brez odškodnine pa je celo prišel španski reprezentant Fernando Llorente. Za dodatno čvrstost obrambe naj bi poskrbel prišlek iz mestnega tekmeca Angelo Ogbonna. Kakšnih večjih odhodov, razen rezervistov, pri stari dami ni bilo. Juventus torej ostaja glavni kandidat za naslov prvaka.

Kdo pa je prvi izzivalec? Konkurenca za Juventus je kar pestra, vendar je treba najprej opozoriti na Napoli. Pri južnjaškem klubu so vnesli korenite spremembe. To sta jim omogočila prodaja z 29. zadetki najboljšega strelca minule sezone Edinsona Cavanija v Paris St. Germainu za 64,5 milijona evrov, kar je za zdaj četrti najdražji prestop iz Italije, in odhod uspešnega trenerja Walterja Mazzarrija v Inter. Na klop Napolija je sedel nekdanji strateg Interja, Rafael Benitez, tam mu ni šlo najbolje. Skupno je doslej Napoli za okrepitve zapravil nekaj manj kot 80 milijonov evrov, kadroval pa kar premišljeno. Iz Real Madrida so prišli trije, najbolj zveneče ime je zagotovo Gonzalo Higuain. Argentinec je za Real Madrid v šestih letih odigral 190 tekem in dosegel kar 107 golov, zato njegova cena, 37 milijonov evrov, ni pretirana. Ob njem sta iz Madrida v Neapelj odšla tudi branilec Raul Albiol in krilni napadalec Jose Callejon. Za dodatno mero napadalnega dodatka bo skrbel Belgijec Dries Mertens, ki je bil eden od boljših igralcev nizozemske lige, s Timom Matavžem pa je igral za PSV iz Eindhovna. Med vratnicama bo stal izkušeni Španec Pepe Reina, ki ga posoja Liverpool. Morgan de Scantis pa je odšel v Romo.

Milan želi Birso, v ospredju spet Balotelli

Naslednji v vrsti za najvišja mesta je Milan. Po slabši polovici minule sezone je pozimi v klub prispel Mario Balotelli in rezultati kluba so se občutno izboljšali. Izvrsten je tudi Stephan El Shaarawy. Oba tvorita tudi italijanski reprezentančni napad. Ob koncu sezone, natančneje na tekmi s Sieno, je za marsikoga precej sumljivo ujel tretje mesto in s tem dodatne kvalifikacije za ligo prvakov. Kakorkoli tudi tokrat Milan ni veliko kadroval, kupil je obetavnega branilca Jhersona Vergaro, iz Empolija Riccarda Saponaro, iz Sampdorie pa Andreo Polija, pri Interju si je izposodil Matiasa Silvestreja. Zdelo pa se je, da utegne sloviti milanski klub okrepiti Valter Birsa. Za zdaj so to le špekulacije. Je pa iz kluba odšel legendarni Massimo Ambrosini. Zdelo se je, da bo odšel tudi trener Massimiliano Allegri, vendar ga je Silvio Berlusconi, ki v klub vse manj vlaga, zadržal na klopi.

Iličić v močni Fiorentini

Po izvrstnem kadrovanju leto poprej, ki je Fiorentini prineslo boj za visoka mesta, so v Firencah spet zelo aktivno kadrovali. Po prodaji enega od ključnih mož Stevana Jovetića so teh 26 milijonov evrov precej smotrno razporedili. Pod vodstvom Vincenza Montelle, ki se je zelo izkazal in še podaljšal pogodbo z vijoličastimi, so prišli nekateri igralci brez odškodnin, Amborsini, Marcos Alonso, Gustavo Mununa, za nekatere pa so kar pošteno plačali. Že med sezono so za 11 milijonov evrov dobili Giuseppeja Rossija, ta se vrača po dolgi odsotnosti zaradi poškodb kolena. Zvezdniški je bil prihod Maria Gomeza iz vrst aktualnega evropskega prvaka Bayerna, stal jih je "le" 15,5 milijona evrov, gre za evropsko uveljavljenega napadalca. Še posebej je treba omeniti Josipa Iličića. Slovenski reprezentant si je dalj časa želel prestopiti prav v Fiorentino, tudi zato je zavrnil nekaj bolj donosnih ponudb. Devet milijonov evrov je tretji najdražji prestop slovenskega nogometaša doslej. Vendar pa ima Iličić nekaj težav s poškodbami mišic, zato si bo poskušal čim prej izboriti za mesto med prvokategorniki.

Prevetritve pri Interju

Med tekmeci za najvišja mesta so še Inter in oba rimska kluba. Pri Interju so imeli eno od najslabših sezon v zgodovini, po 14 letih pa bodo prvič izpustil igranje v evropskih pokalih. Prihod Mazzarija naj bi stvari na igrišču postavil na svoje mesto, vendar klub nima več takšnih zvezdnikov kot v preteklosti. Pozornost je usmerjena predvsem na obetavne nogometaše in bodoče zvezdnike. Tako naj bi ob izkušenih Diegu Militu, ki naj bi že pozdravil poškodbo kolena, Javierju Zanettiju, ki je kljub poškodbi podaljšal pogodbo, in še dvema Argentincema Estebanu Cambiassu ter Rodrigu Palaciu, in seveda Samirju Handanoviću jedro Interja prevzeli Mateo Kovačić, Mauro Icardi, Ihak Belfodil, Fredy Guarin, Hugo Campagnaro, Andrea Ranocchia in Saphir Taider. Ni pa izključena še kakšna bolj zveneča okrepitev. Omenjal se je predvsem Samuel Eto'o. Tudi v upravi kluba naj bi bilo precej sprememb, saj naj bi Massimo Moratti precejšnji delež kluba prodal indonezijskemu magnatu Ericku Thohirju, ki naj bi poskrbel za ponovni vzpon slovitega kluba. Pri Interju se torej poskušajo na vsak način prebiti med najboljše.

V Rimu služili in zapravljali

Kar zadeva rimske klube, je stanje takšno. Bolj podjetni so bili pri Romi, saj so precej kupovali, vendar imajo pred začetkom sezone kar 20 milijonov evrov dobička. Razlogi so prodaja Bojana Krkića v Ajax za 13 milijonov evrov, Pabla Osvalda v Southampton za 15 milijonov evrov, predvsem pa brazilskega najstnika Marquinhosa za 31 milijonov evrov. Okrepitve v slogu Kevina Strootmana za 16,5 milijona evrov, Mehdija Benatija, Tina Jedvaja iz zagrebškega Dinama, Gervinha iz Arsenala in Maicona iz Manchester Cityja, ta se tako vrača v Italijo, so zelo solidne. Vendar je vprašanje, ali bo klub zapustil Erik Lamela, ki je bil v pretekli sezoni eden od ključnih nogometašev. Tudi Miralema Pjanića so omenjali, da bi lahko zapustil Rim. Trenerske vzvode je dobil Rudi Garcia, ki se je pred tem izkazal na klopi Lilla.

Tudi Lazio je precej zapravljal, vendar v primerjavi z Romo ni prav veliko zaslužil. Za Felipeja Andersona iz Santosa in Lucasa Biglio iz Anderlechta je odštel kar 15 milijonov evrov. Že v minuli sezoni je zasedba Vladimirja Petkovića igrala precej spremenljivo, vendar pa osvojila italijanski pokal. Na uverturi pred sezono, v superpokalu, so pokazali drug obraz in Juventus je mrežo Lazia napolnil s štirimi goli.

Drugim klubom verjetno preostane verjetno boj za sredino lestvice in obstanek. Kakšno presenečenje seveda ni izključeno, predvsem kar zadeva Udinese. Videmčani, ki bodo prenavljali štadion Friuli, imajo vselej kopico zanimivih mladih nogometašev, na igrišču jim poveljuje Antonio di Natale. Tudi "argentinska" Catania je lahko zanimiva, kakor tudi Parma, ki je iz Interja dobila Antonia Cassana. Parma seveda pomaga tudi slovenski Gorici, s katero se namerava prebiti v evropska tekmovanja.

Dokazovanje za Krhina in Lazarevića

Od Slovencev bodo med prvoligaši igrali še Boštjan Cesar, ta se je odločil podaljšati pogodbo s Chievom, v Veroni pa naj bi ob njem namesto Bojana Jokića, ki je odšel v španski Villarreal, igral Dejan Lazarević. Bologna vse bolj računa na Reneja Krhina, ki bi se lahko po težavah s poškodbami dokončno potrdil. Za novopečenega člana elitne lige, Sassuolo, pa bo igral Jasmin Kurtić, čigar prestop iz Palerma je bil težak 2,5 milijona evrov.

Obeta se torej zanimiva sezona v serie A, predvsem v boju za vrh razpredelnice, saj tako izenačene konkurence že dolgo ni bilo.

Ne spreglejte