Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
9. 7. 2023,
11.19

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

Natisni članek

Atletico Madrid slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 9. 7. 2023, 11.19

10 mesecev

Jan Oblak

Prekrasne novice iz Madrida

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62
Jan Oblak Navijači | Navijači madridskega Atletica obožujejo Jana Oblaka in komaj čakajo na trenutek, ko se bo lahko vrnil med vratnici. | Foto Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Navijači madridskega Atletica obožujejo Jana Oblaka in komaj čakajo na trenutek, ko se bo lahko vrnil med vratnici.

Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kapetan slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak, eden od najboljših vratarjev na svetu, zaradi poškodbe vratu ni branil že vse od 23. aprila. V zadnjih mesecih je moral pozabiti na tisto, kar ima najraje, izpustiti je moral tudi zelo pomembna dvoboja Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2024. Zaradi bolečin v vratu se je znašel pred nehvaležno prelomnico, odločitvijo za operacijski poseg, ki bi zahteval daljše okrevanje, ali pa vztrajanjem pri konvencionalnem zdravljenju prek terapij. Odločil se je za zadnje, sodeč po prizorih s sobotnega treninga Atletica v Španiji, pa se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje. Ni še optimalno, a so v Madridu, na čelu s trenerjem Diegom Simeonejem, optimisti.

Jan Oblak, Atletico Madrid
Trendi Jan Oblak delil fotografijo s svojo izbranko #foto

Škofjeločan pri 30 letih še vedno spada med najboljše čuvaje mreže na svetu. Slovenska izbrana vrsta ga je prejšnji mesec še kako pogrešala. Brez njega je izgubila v Helsinkih, takrat ga je med vratnicama nadomeščal Vid Belec, nato pa še v Ljubljani remizirala z Dansko, ko je krstni nastop v državnem dresu na vratih dočakal Matevž Vidovšek. Oblak takrat ni mogel pomagati soigralcem. Podobno velja tudi za klubske soigralce, saj od 23. aprila ni več branil.

V državnem dresu je moral izpustiti junijsko reprezentančno akcijo. | Foto: Vid Ponikvar V državnem dresu je moral izpustiti junijsko reprezentančno akcijo. Foto: Vid Ponikvar

Bolečine v vratu so se pojavljale tako nenadzorovano, da so ga pregnale z zelenic. Preprečile so mu dokazovanje v la ligi, ni se več udeleževal niti treningov. Moral je pozabiti na vratarske rokavice in žogo, ukvarjal se je z razmišljanjem, kateri korak bi bilo treba izbrati, da bi se izognil zdravstvenim težavam. Možnosti operacijskega posega, po katerem bi ga čakalo daljše okrevanje, se je otepal. Ostal je pri konvencionalnem zdravljenju, polnem terapij, sodeč po prizorih, ki so jih uzrli španski novinarji na sobotnem delovnem druženju madridskega Atletica, pa je nad Oblakovim zdravstvenim stanjem po poltretjem mesecu trpljenja in skrbi le posijalo sonce.

Prejšnji mesec je v živo spremljal dogajanje na evropskem prvenstvu košarkaric v Sloveniji in navijal za sestro in njene soigralke. | Foto: FIBA Prejšnji mesec je v živo spremljal dogajanje na evropskem prvenstvu košarkaric v Sloveniji in navijal za sestro in njene soigralke. Foto: FIBA

Izkušeni vratar je v zadnjem obdobju polnil naslovnice zaradi nenogometnih razlogov. Najprej zaradi javno razkritega in potrjenega ljubezenskega razmerja s srbsko teniško igralko Olgo Danilović, nato še zaradi vloge ambasadorja na evropskem prvenstvu za košarkarice, na katerem je bila njegova sestra Teja Oblak kapetanka izbrane vrste. Vseskozi pa je opravljal terapije in se trudil, da bi odpravil bolečine v vratu.

Bo pripravljen do začetka sezone?

Jan Oblak ni branil že poltretji mesec. | Foto: Reuters Jan Oblak ni branil že poltretji mesec. Foto: Reuters V petek, ko se je prvič v poletnem pripravljalnem obdobju zbrala zasedba Los Colchoneros, ga še ni bilo zraven, v soboto pa se je že udeležil treninga. Ne more ga še opravljati v polnem obsegu, saj spada v skupino petih nogometašev Atletica, ki v novo sezono vstopajo z zdravstvenimi težavami (v tej so še Memphis Depay, Jose Maria Gimenez, Reinildo in Marco Moreno) in so deležni individualnega pristopa, je pa pokazal bistven napredek v primerjavi s stanjem ob koncu sezone.

Španski športni dnevnik Marca tako poroča, da še ne more opravljati vseh zadolžitev, s katerimi se ubadajo vratarji. Zato se še ni pridružil stanovskim klubskim kolegom (Ivo Grbić, Alejandro Iturbe in Antonio Gomis), a vzbuja optimizem že podatek, da je imel na rokah vratarske rokavice in je delal po navodilih Oscarja Pitillasa, strokovnega sodelavca Atletica, ki je zadolžen za delo s poškodovanimi igralci. Napredoval je postopno, po opravljanju lažjih nalog je v nadaljevanju treninga začel delati tudi z žogo, nekajkrat pa tudi posredoval in se vrgel na tla. Vse z namenom, da učvrsti samozavest in dokaže, kako so najhujše tegobe, ki jih je doživljal zaradi bolečin v vratu, že mimo. Če bo nadaljeval v takšnem ritmu, bi bil lahko do začetka sezone, špansko prvenstvo se bo začelo čez dober mesec dni, po optimističnem scenariju že pripravljen na največje napore.

Nogometaši Atletica so začeli priprave 7. julija:

V ponedeljek se bo tako z ekipo odpravil v Los Angeles de San Rafael, kjer bo Atletico nadaljeval priprave na sezono. Vrhunec priprav bo konec meseca, ko se bo Simeonejeva četa na prijateljski tekmi v Seulu 30. julija pomerila z evropskim in angleškim prvakom Manchester Cityjem, nato se bo v ZDA udarila še z Real Sociedadom in Sevillo.

Jan Oblak pri 30 letih spada med najboljše vratarje na svetu. | Foto: Guliverimage Jan Oblak pri 30 letih spada med najboljše vratarje na svetu. Foto: Guliverimage

Atletico bo v sezoni 2023/24 znova zaigral v ligi prvakov, Oblakove vrnitve pa bi se še kako razveselil selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, saj čaka izbrano vrsto jeseni šest odločilnih srečanj, na katerih se bodo delile vozovnice za Euro 2024. Za veliko tekmovanje, ki ostaja na seznamu največjih želja Jana Oblaka. Če bo odpravil zdravstvene težave, bo vrednost delnic slovenske reprezentance v kvalifikacijski skupini H zagotovo zrasla, sanje o tem, da bi se Slovenija prvič po letu 2010 družila z najboljšimi reprezentancami na zaključnem turnirju, pa bi se lahko končno uresničile.

Slovenija Danska Jaka Bijol NZS
Sportal "V dresu reprezentance še nisem doživel take tekme" #video
David De Gea
Sportal PSG pripeljal Azijca, De Gea se je poslovil od Man Utd, Savdijci prepričali še enega Hrvata
Kylian Mbappe PSG
Sportal V PSG počilo: Mbappe razjezil soigralce, klub ga je izbrisal s posterja
Ne spreglejte