Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
30. 10. 2014,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper Ante Guberac čistka nogomet Matej Mavrič Rožič

Četrtek, 30. 10. 2014, 17.44

1 leto, 5 mesecev

Predsednik Kopra: Srečo si moraš zaslužiti, v življenju ni nič podarjenega

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Luke Koper so v tej sezoni daleč od tiste točkovne ligaške forme, kot so bili v pretekli sezoni. Zasedajo šele šesto mesto v ligi, so pa vse presenetili v pokalu.

Tukaj so – če spet primerjamo s preteklo sezono, ko jih je na hladno poslala Krka že v šestnajstini finala – v sredo po zaostanku z 1:3 na prvi tekmi na domači Bonifiki pokazali, da znajo igrati nogomet in da so pred kanarčki, ki so se lani nekaj časa bojevali celo za državni naslov, lepši in rezultatsko prijaznejši časi.

Epskega preobrata proti primorskim rivalom si ni ogledal predsednik kluba Ante Guberac, ki je fantom pred tekmo dal vedeti, da od njih pričakuje zmago, saj je pokal še edino preostalo tekmovanje, kjer lahko dosežejo nekaj več. Fantje so prestali test in pokazali, da imajo tisto, kar je pri nogometaših pogrešal Guberac, srce.

Srčnost in bojevitost sta se Koprčanom obrestovali v 93. minuti, ko je za 3:1 zadel Leo Štulac in povratno tekmo pokala popeljal v podaljšek. Tam so z dvema igralcema več domačini hitro povedli prek Mateja Pučka in prednost zadržali do konca. Polfinale je bil tukaj.

Po šestih letih spet zmagali pomembno tekmo

"Ne, res nisem gledal tekme. Fantom sem povedal, kaj od njih pričakujem, da je pomembno srce, da se bojujejo za barve kluba. Tega je zadnje čase v našem klubu primanjkovalo," je za uvod povedal predsednik Kopra Ante Guberac, ki je še bolj kot polfinala vesel tega, da je njegov Koper po šestih letih znova zmagal tekmo, ki je o nečem odločala. "Po osvojenem pokalu 2007 še nismo zmagali na pomembni tekmi, vedno znova smo zatajili, ko smo morali zmagati. Tokrat je bilo drugače. Fantom sem rekel, da moramo tekmo dobiti, pokal je namreč po slabšem začetku sezone naš glavni cilj. In uspelo nam je."

Goričani so doma že slavili

"Pred povratno tekmo z Gorico ni nihče računal na nas. Niti vi, novinarji, niti Goričani, ki so po prvi tekmi že odpirali šampanjec. Na koncu pa se je obrnilo drugače. Če verjameš vase, če daš vse od sebe in pustiš srce na igrišču, se ti hitro poplača. Mislim, da je tekma na Bonifiki lep dokaz za to."

Kdo je kriv za ponesrečene nakupe?

Kot je že znano, so se ravno pred povratnim srečanjem Koprčani za sodelovanje zahvalili kar štirim igralcem, Perici Ivetiću, Urošu Deliću, Anteju Mitroviću in Božidarju Radoševiću. Razen prvega so bili preostali trije letošnje okrepitve, ki pa to očitno niso bile v pravem pomenu besede.

Vsaj za zdaj na Bonifiki ostaja le napadalec Nenad Srečković. Kdo je kriv za tako ponesrečene nakupe? "Težko je kazati s prstom na nekoga. Mnogi mislijo, da je v Kopru vse tako, kot reče Ante Guberac, a lahko se pozanimate pri zdajšnjih ali nekdanjih trenerjih, da temu ni tako. Vsi igralci so bili na preizkušnji, sem so prišli na podlagi priporočil, zato lahko te nakupe označim za kolektivno napako. Mislim, da ti fantje imajo kakovost, a je pri njih manjkalo tisto, kar je še pomembnejše – predanost klubu. Igrali so za denar, za preostalo jim ni bilo veliko mar. Koper je urejen klub, plače ne zamujajo, tudi pogoje za trening imamo najboljše v Sloveniji. Morda je ravno to krivo, da so se ti fantje vedli, kot so se. V prejšnjih klubih, vsi so prišli iz neurejenih klubov, tega niso bili navajeni," je svojo odločitev o ostrem posegu v igralski kader obrazložil Guberac.

Šest manj kot na začetku sezone

Če štejemo še Miroslava Ćovila in Gorana Galešića, ki sta koprske vrste zapustila že pred meseci, imajo zdaj kanarčki šest igralcev manj kot na začetku sezone, ob poškodbi kapetana Ivice Guberca pa bo v nadaljevanju trener Alen Ščulac lahko računal le na okoli 15 nogometašev. Predsednik Kopra meni, da to ne bo težava. "Fantje so po zmagi nad Gorico spet zadihali kot eno. To se vidi že z letala, tudi vzdušje v slačilnici je povsem drugo. Ne trdim, da bomo zadnjih pet tekem v ligi zmagali, lahko se zgodi, da vse izgubimo. A če bomo dali vse od sebe, če bodo fantje, ki so ostali, zaigrali tako, kot znajo, se prav nič ne bojim."

Šolanja je bilo dovolj

Čeprav je do konca jesenskega dela še pet krogov, okrepitev ne bo, tudi v zimskem premoru se večjih posegov v ekipo ne pričakuje. Seveda pa Ante obljublja, da se bodo prvi ekipi pridružili tudi dokazovanja željni mladinci.

"Ob naslednjih nakupih bomo morali biti izredno previdni. Vsi, z našim športnim direktorjem Matejem Mavričem Rožičem na čelu, ki je zdaj videl, da je služba zelo zahtevna. Upam, da se je iz tega kaj naučil. Za nas je bila to dobra šola, k sreči pa s pametnim podpisom pogodb ni bila predraga. V prihodnosti bomo zdaj ob morebitnih okrepitvah gledali predvsem na značaj, in ne le kakovosti. Če si ti pravi, če imaš zdrav značaj, tudi če si kakovostno malce slabši, je to sigurno bolje kot pa kakovosten ego," še dodaja Guberac.

Dodal je še, da pa se v vsakem primeru ne bi branil igralcev, kot sta Galešić ali Ćovilo. Oba sta več kot dobrodošla, da se vrneta v Koper.

Kopru zmanjkalo športne sreče

V pretekli sezoni so Koprčani v državnem prvenstvu zaostali le za Mariborom, v tej sezoni pa jim ne steče.

Kanarčki so že osemkrat izgubili, v lanski sezoni devetkrat v celotni sezoni. Kaj je razlog, da ima Koper po 15. krogih le 19 točk?

"Za slabši prvi del sezone niso krivi samo zgrešeni nakupi. Menim, da nam je zmanjkalo tudi športne sreče. Olimpiji bi morali dati pet zadetkov, na koncu pa smo izgubili z 2:1. Enako velja za tekmo proti Domžalam. Tekme smo izgubljali na čuden način, in ne zato, ker bi bili slabši. Z veseljem bi priznal in zaploskal nasprotniku, ki bi nas povsem nadigral in ponižal zaradi kakovosti, a tega ni bilo. Ni ga junaka v Sloveniji, ki bi bil tega sposoben. Vem, da izgovarjanje na srečo ni ravno na mestu, saj si moraš le-to zaslužiti, mi si je očitno nismo. V življenju ni nič podarjenega," je še sklenil vedno za pogovor pripravljeni Ante.

Naslednja tekma Luke Koper bo v nedeljo, ko bo na Bonifiko prišla novomeška Krka. Kanarčki bodo lovili sedmo zmago v tej sezoni.

Ne spreglejte