Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 6. 2019,
10.07

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Liverpool Tottenham UEFA liga prvakov Jürgen Klopp Mauricio Pochettino

Sobota, 1. 6. 2019, 10.07

12 mesecev

Pred finalom lige prvakov v Madridu

Neverjetno prekletstvo Kloppa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Liverpool Tottenham | Jürgen Klopp je zelo priljubljen trener. Navijači Liverpoola ga preprosto obožujejo. | Foto Reuters

Jürgen Klopp je zelo priljubljen trener. Navijači Liverpoola ga preprosto obožujejo.

Foto: Reuters

Danes se bosta v velikem finalu lige prvakov udarila Tottenham in Liverpool. Trener Londončanov Mauricio Pochettino, ki bi lahko v začetno postavo uvrstil tudi povratnika Harryja Kana, poskuša na varovance prenesti sproščenost, strateg Liverpoola Jürgen Klopp pa ima priložnost, da konča neverjeten niz šestih zaporednih porazov v finalu.

Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp
Sportal "Nisem prepričan, ali sta v finalu res dve najboljši ekipi"

V španskem glavnem mestu je vse pripravljeno za sklepno dejanje evropske sezone 2018/19. V velikem vseangleškem finalu lige prvakov, prvem po letu 2008, se bosta za evropsko krono udarila Tottenham in Liverpool, ki sta v polfinalu po nepozabnih dramah izločila Ajax in Barcelono.

Pochettino občuduje Kloppa

Mauricio Pochettino ima danes zgodovinsko priložnost, da popelje Tottenham na seznam evropskih prvakov. | Foto: Reuters Mauricio Pochettino ima danes zgodovinsko priložnost, da popelje Tottenham na seznam evropskih prvakov. Foto: Reuters ''Najbolj pomembno je, da smo sproščeni. Da zaigramo kot dečki, stari sedem, osem ali devet let brez pritiska, in se pri tem počutimo svobodno. Ne smemo misliti na to, da nas v finalu v živo gleda milijarda ljudi. Želimo pisati zgodovino nogometa. Dobro vemo, kaj potrebujemo za to. Liverpool je odlično moštvo, Jürgen je zelo uspešen trener. Zelo ga občudujem. Že tretjič bo vodil ekipo v finalu lige prvakov, zasluži si vse čestitke,'' pred finalom sporoča Mauricio Pochettino.

Argentinec je prvič popeljal Tottenham v evropski finale, Londončani pa so postali eden izmed 40 različnih klubov, ki so zaigrali v največji evropski tekmi. Če bi šli do konca in danes na stadion Wanda Metropolitano z rok predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina prejeli pokal za zmagovalca, bi postali 23. različni prvak.

Kdo bo zmagal v sobotnem finalu lige prvakov?

  • Liverpool
    79,67 %
    1701 glasov
  • Tottenham
    20,33 %
    434 glasov
Oddanih 2135 glasov

Na drugi strani bo stal Liverpool. Pred finalom se ogromno razpreda o nič kaj ugodni statistiki moštev, ki jih je Jürgen Klopp vodil v najrazličnejših finalih. Z Borussio Dortmund in Liverpoolom je nanizal kar šest zaporednih porazov, kar je karizmatičnemu Nemcu pripelo oznako strokovnjaka, ki izgublja odločilne tekme.

Najprej nadigral Bayern, nato izgubil vseh šest

Jürgen Klopp bo poskušal prekiniti niz šestih zaporednih porazov v finalu. | Foto: Reuters Jürgen Klopp bo poskušal prekiniti niz šestih zaporednih porazov v finalu. Foto: Reuters Za Nemca se finalne zgodbe sploh niso začele tako slabo. Borussia Dortmund je leta 2012 v finalu nemškega pokala v Berlinu ponižala Bayern München s 5:2. Rumeno-črni so tako osvojili dvojno nemško krono. Nato pa je sreča začela Kloppu kazati hrbet. Vstopil je v pekel in občutil prekletstvo, ki že v malem spominja na tistega, ki že več pol stoletja spremlja in peče Benfico. Začel se je niz šestih zaporednih neuspehov.

Klopp je leta 2013 na Wembleyju izgubil finale lige prvakov proti Bayernu (1:2), leta 2014 je ostal praznih rok v finalu nemškega pokala, ponovno proti Bayernu (0:2), leta 2015 pa je na Olimpijskem stadionu v Berlinu izgubil finale nemškega pokala proti Wolfsburgu (1:3). Nato se je preselil na Otok, a se navade, kar se tiče porazov v finalih, niso spreminjale. Leta 2016 se je z Liverpoolom konec februarja prebil v finale angleškega ligaškega pokala, a moral po loteriji enajstmetrovk čestitati Manchester Cityju (2:4), le nekaj mesecev pozneje pa je v finalu lige Europa v Baslu ostal brez evropske lovorike. Izgubil je proti Sevilli (1:3).

Nemec se je lani v evropskem finalu v Kijevu obrisal pod nosom za evropski naslov. | Foto: Reuters Nemec se je lani v evropskem finalu v Kijevu obrisal pod nosom za evropski naslov. Foto: Reuters

Niz zaporednih porazov v finalu se je na številko šest povečal lani, ko je Liverpool v finalu lige prvakov v Kijevu doživel boleč poraz proti madridskemu Realu (1:3). Poškodba Mohameda Salaha in ogromni napaki vratarja Lorisa Kariusa sta odprli Realu pot do tretjega zaporednega evropskega naslova, Liverpool pa je moral počakati na novo priložnost. Nova se mu ponuja ekspresno, že danes!

Jürgen Klopp
Sportal Slovenec o tem, kakšen je nori Nemec, ko ugasnejo luči

Klopp: Če sem jaz razlog ...

Liverpool je leta 2017 gostoval v Ljudskem vrtu. | Foto: Vid Ponikvar Liverpool je leta 2017 gostoval v Ljudskem vrtu. Foto: Vid Ponikvar ''Finali so vedno različni. V njih igraš z drugimi klubi, okoliščine so povsem drugačne. Če sem jaz razlog za to, da sem izgubil šest finalov zapored, potem nas mora skrbeti. A mislim, da ni tako. V zadnjih sedmih letih sem verjetno vsaj svetovni rekorder, kar se tiče zmagovanja v polfinalu. A če bi hotel o tem napisati knjigo, je verjetno ne bi nihče kupil. Pred nami je veliki finale, ki prinaša napetost,'' je na novinarski konferenci v petek povedal 51-letni Nemec.

Pred Kloppom je tako nova velika tekma. Odkar je trener Liverpoola, še čaka na prvo lovoriko, ki bi jo osvojil z znamenitim angleškim klubom.

Liverpool Navijač
Sportal Rdeča invazija v Madrid, kjer Slovenci upajo na čudež

Junak Tottenhama iz Amsterdama le na klopi?

Bo Harry Kane iz začetne enajsterice iztisnil Lucasa Mouro? | Foto: Reuters Bo Harry Kane iz začetne enajsterice iztisnil Lucasa Mouro? Foto: Reuters Pred finalom so v zraku številna vprašanja. Bosta finalista izbrala začetni postavi brez osrednjih junakov iz polfinala? Brazilec Lucas Moura, ki je s tremi zadetki uničil sanje Ajaxu, morda sploh ne bo uvrščen v prvo enajsterico Tottenhama. Prednost bi lahko dobil povratnik Harry Kane, ki se vrača po poškodbi. Podobno je pri Liverpoolu. Belgijec Divock Origi, ki je z dvema goloma pomagal rdečih do nepozabnega preobrata proti Liverpoolu, bi lahko ostal na klopi, prednost v napadu pa bi dočakala Egipčan Mohamed Salah in Brazilec Roberto Firmino.

To bo 171. tekma velikanov iz Liverpoola in Londona v vseh tekmovanjih. Rdeči so veliko bolj uspešni. Zmagali so 79-krat, Tottenham pa "le" 48-krat.

Harry Kane
Sportal Hurikan, ki bo v soboto zvečer divjal v Madridu

Današnji spektakel, glavni sodnik bo prvič v karieri Slovenec Damir Skomina, se bo v Madridu začel ob 21. uri.

Verjetni začetni postavi:

Tottenham: Lloris; Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose; Winks, Sissoko; Eriksen, Alli, Son; Kane
Vprašljiv: Kane

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané
Poškodovan: Keita
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin: Če bi že moral izbrati, bi rekel Liverpool
Roberto Firmino
Sportal Vesela novica za Liverpool, znanih vseh 46 potnikov za Madrid
Ne spreglejte