Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
17.48

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

Natisni članek

NK Radomlje NK Triglav NK Rogaška NK Beltinci NK Ilirija NK Koper NK Mura ND Gorica pokal Slovenije

Četrtek, 4. 4. 2024, 17.48

3 tedne, 4 dni

Pokal Slovenije, četrtfinale

Beltinci po drami v Ljubljani izenačili največji podvig v zgodovini kluba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34
Beltinci | Beltinci so zadnji polfinalisti slovenskega nogometnega pokala. V Ljubljani so po podaljšku z 2:1 strli odpor Ilirije. Tako visoko niso bili v pokalu že 29 let! | Foto www.alesfevzer.com

Beltinci so zadnji polfinalisti slovenskega nogometnega pokala. V Ljubljani so po podaljšku z 2:1 strli odpor Ilirije. Tako visoko niso bili v pokalu že 29 let!

Foto: www.alesfevzer.com

V obdobju državne samostojnosti Slovenije se ni še nikdar zgodilo, da bi si nastop v Evropi priboril drugoligaški klub. Tradicija bi se lahko nadaljevala, po drugi strani pa sezona 2023/24 prinaša dodaten izziv predstavnikom druge lige, da priredijo zgodovinsko senzacijo. V polfinale sta se namreč uvrstila drugoligaša Beltinci in Gorica, med najboljše štiri pa sta se izmed prvoligašev prebili Mura in Rogaška. Žreb polfinalnih parov bo v ponedeljek.

Četrtek, 4. april:

Pokalna tekmovanja slovijo po presenečenjih. Izjema ni niti sezona 2023/24, kjer sta se v polfinale uvrstili le dve prvoligaški ekipi. Olimpija in Maribor sta izpadla v osmini finala, Celje in Bravo že prej, v četrtfinalu pa sta se poslovila še Koper in Radomlje. Za pokalni naslov iz 1. SNL kandidirata le še "črno-bela" kluba Mura in Rogaška.

Beltinci stežka upravičili vlogo favorita v Ljubljani

Da se bo v polfinale uvrstil najmanj en drugoligaš, je postalo jasno po tem, ko je žreb združil kroglici Ilirije in Beltincev. Ljubljanski klub, ki mu v tej sezoni v 2. SNL ne gre najbolje, tako da mu grozi izpad, se ni v pokalu še nikoli prebil med najboljše štiri. Beltinci, ki prihajajo iz najbolj nogometne vasi v Sloveniji, pa so bili polfinalisti pokala nazadnje pred skoraj tremi desetletji (1994/95).

Navijači Beltincev bodo v ponedeljek izvedeli ime tekmeca v polfinalu pokalnega tekmovanja. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Navijači Beltincev bodo v ponedeljek izvedeli ime tekmeca v polfinalu pokalnega tekmovanja. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V obdobju največje slave kluba, ki se želi vrniti med najboljše, in po bolečem porazu v Lendavi (0:1), ko so navijače Beltincev v slabo voljo spravljale sodniške odločitve, še vedno vztraja na visokem tretjem mestu. V boljšo voljo je Beltinčane spravil razplet v pokalu, kjer so se prvič po treh desetletjih uvrstili v polfinale.

V četrtek so izbranci Damjana Gajserja upravičili vlogo favorita v Ljubljani. Ekipa Klima Tratnjek Beltinci je z 2:1 po podaljšku ugnala Ilirijo 1911. V rednem delu ni bilo zadetkov, nato pa je Prekmurce v 101. minuti povedel v vodstvo Alan Kaučič. Veselje gostov pa ni trajalo dolgo, le dve minuti pozneje so Ljubljančani prek Filipa Lukežiča vrnili udarec. Da je šla zmaga vendarle v Beltince, je v 115. minuti poskrbel Jan Bruno Kralj. Ilirija se ni predala, v zadnji minuti si je priigrala lepo priložnost za izenačenje, a je ostalo pri 2:1 za rumene.

Mura po enajstmetrovkah izločila Koper

Mura je v finalu pred finalom po izvajanju enajstmetrovk izločila Koper in je tako zdaj osrednja favoritinja za osvojitev pokala. Črno-beli lahko v pokalu rešijo sezono, od katere so vsaj na prvenstvu pričakovali več. 

Žlogar je Muro popeljal v polfinale. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Žlogar je Muro popeljal v polfinale. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Koper in Mura sta v rednem delu zadela vsak po enkrat, za domačine je bil v 76. minuti natančen Nik Omladič, za goste pa osem minut kasneje Leard Sadriu. V polurnem podaljšku se je najlepša priložnost ponudila Eneju Jeleniču, ki je po kotu z glavo streljal čez vrata Mure. Tako so o potniku v polfinale tekmovanja odločali streli z bele točke, zmagovalec je bil znan po 12. udarcu. Jan Koprivec je v drugi seriji sicer zaustavil strel Almina Kurtovića, v četrti pa je Mark Pabai streljal v prečko in Mura se je s strelom Alexandrosa Kyziridisa vrnila v igro. Tino Blaž Lauš je v šesti seriji streljal čez soboška vrata, uspešnejši pa je bil Žan Trontelj, ki je Sobočane popeljal v polfinale pokala Pivovarna Union.

Damjan Gajser Beltinci
Sportal Fenomen nevsakdanje vasi v Sloveniji

Klavrn krst Žinka v Novi Gorici 

Pokalno sredo je odprl spopad med kluboma iz druge in prve lige. Gorica, ki ima bogato preteklost, kar zadeva osvajanje lovorik, je znala izkoristiti slabše obdobje Radomljanov in slavila s 4:1.

Gorica je visoko premagala prvoligaša iz Radomelj, ki je dobršen del prvega polčasa sicer vodil. Nino Kukovec je v deseti minuti izkoristil predložek Elvisa Letaja in z glavo premagal domačega vratarja. V 34. minuti so malodane identično akcijo izpeljali domačini, le da je Luka Marjanac Harisa Kadrića našel z desno nogo. 

Navijači Gorice so se lahko razveselili napredovanja v polfinale. | Foto: www.alesfevzer.com Navijači Gorice so se lahko razveselili napredovanja v polfinale. Foto: www.alesfevzer.com

V 55. minuti je Luka Baruca najprej slabo izvedel najstrožjo kazen, v mrežo pa nato pospravil odbitek. Nekaj trenutkov zatem se je v gneči pred rumeno-črnimi vrati najhitreje odzval Haris Kadrić, tekmo pa je v 77. minuti dokončno odločil Luka Marjanac, na katerega so gostujoči branilci povsem pozabili. Vrtnice se želijo vrniti med elito. V drugi ligi so blizu drugemu mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije, pokal pa prinaša celo bližnjico za Evropo. To bi bil še kako dobrodošel zalet za vrnitev novogoriškega nogometnega kluba kot enega osrednjih stebrov 1. SNL.

Mlinarji so v osmini finala senzacionalno izločili Maribor, v nadaljevanju pa zaradi skromnih dosežkov v 1. SNL, zaradi katerih so padli na zadnje mesto, zamenjali trenerja. Oliver Bogatinov se je poslovil, njegovo vrzel bosta skušala začasno zapolniti nekdanja sodelavca Luka Žinko in Dragan Čadikovski. Žinko, nekdanji slovenski reprezentant, je tako pri 41 letih debitiral kot prvi trener mlinarjev.

Oliver Bogatinov
Sportal Po porazu z Mariborom zapušča klop Radomelj

Mura navijači
Sportal Noro, kaj se dogaja v Sloveniji! Velikani izpadli, zdaj pa še tole …

Spomladanska pravljica Rogaške tudi v pokalu?

Znan je že prvi polfinalist pokala Pivovarne Union. Po tesni zmagi s 3:2 nad Triglavom na Gorenjskem je to Rogaška. 

Črno-beli iz Rogaške Slatine, mladi klub, ki je zrasel na pogorišču propadlega Steklarja, je pred polfinalno tekmo v Kranju veljal za favorita. Te vloge pa ni upravičil prav zlahka, gorenjski orli so se namreč odlično upirali ekipi, ki je spomladi priredila čudežni skok po prvoligaški lestvici, in se na krilih hrvaškega novinca Patrika Mijića z dna razpredelnice dvignili na varno osmo mesto.

Nogometašem Rogaške gre v spomladanskem delu imenitno. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Nogometašem Rogaške gre v spomladanskem delu imenitno. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Prav Mijić je bil strelec prvega gola tudi danes. Zadel je z glavo po podaji Oliverja Kregarja ob koncu desete minute. Domači so prvič izenačili v 24. minuti po udarcu Mateja Momčilovskega, ki je žogo z levico spravil v mrežo ob gneči v kazenskem prostoru.

V 49. minuti so znova povedli gosti, ko je z roba kazenskega prostora zadel Alen Korošec. Toda Kranjčani so nemudoma odgovorili, potem ko je Edi Horvat izkoristil napako gostov v obrambi in po preigravanju Ajdina Mulalića žogo poslal v mrežo.

Odločilni zadetek je padel v 72. minuti, ko je Thalisson po dobro odloženi žogi Kregarja z roba kazenskega prostora matiral Grego Sorčana v domačih vratih. Ob koncu tekme je za nameček Goodnews Daniels v vrstah domačih prejel še rdeči karton.

Rogaška se je tako prvič v kratki zgodovini kluba povzpela med štiri najboljše v pokalu.

prva liga NK Olimpija Timi Max Elšnik
Sportal Olimpija skoraj zapravila vodstvo, kar 36 strelov Celja premalo za zmago
derbi Nafta Beltinci
Sportal Prekmurski derbi, 2.200 navijačev, po avtogolu Nafta še bliže prvi ligi
V zgodovini pokalnega tekmovanja se je zgodilo le dvakrat, da se je drugoligaški klub uvrstil v finale. To je leta 2002 uspelo Aluminiju, ki je nato izgubil z Gorico, ter 18 let pozneje Nafti, ki je ostala praznih rok z Muro.

Pokal Slovenije, četrtfinale:

Torek, 2. april:

Sreda, 3. april:

Četrtek, 4. april:

Ne spreglejte