Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 11. 2018,
12.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

Julen Lopetegui Real Madrid španski pokal Santiago Solari Florentino Perez Nacho

Četrtek, 1. 11. 2018, 12.33

5 let, 5 mesecev

Slovo Lopeteguija, Solari debitiral z zmago

Pogorel z Realom in izgubil 15 milijonov evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78
Julen Lopetegui | Julen Lopetegui je vodil Real le na 14 tekmah. | Foto Reuters

Julen Lopetegui je vodil Real le na 14 tekmah.

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala so v sredo odigrali prvo tekmo po odhodu trenerja Julena Lopeteguija. Baska, ki je našel skupni jezik z vodstvom kluba in za slovo postal bogatejši za tri milijone evrov, je nasledil Santiago Solari. Argentinec je bele baletnike v španskem pokalu popeljal do visoke zmage v gosteh nad Melillo (4:0) in bil navdušen nad predstavo izbrancev.

Za Julenom Lopeteguijem je leto za čim hitrejšo pozabo. Nekdanji vratar iz baskovskega mesta Asteasu, znan po uspešnem trenerskem delu z mlajšimi španskimi izbranimi vrstami in Portom, se je poleti z rdečo furijo pripravljal na svetovno prvenstvo v Rusiji, ko je nenadoma počilo.

Diego Simeone
Sportal Real visoko zmagal, Barcelona se je mučila, Sevilla le remizirala

Predsednik španske krovne zveze Luis Rubiales je izvedel, da se je 52-letni Lopetegui za njegovim hrbtom dogovoril za prevzem madridskega Reala. K belim baletnikom naj bi se preselil po koncu spektakla v Rusiji, a mu ni bilo treba čakati tako dolgo, saj ga je je Rubiales na presenečenje svetovne javnosti odpustil tik pred začetkom SP 2018.

Sramoten poraz v Barceloni pospešil predsednikovo odločitev

Bask je nazadnje vodil Real v nedeljo proti Barceloni (1:5). | Foto: Reuters Bask je nazadnje vodil Real v nedeljo proti Barceloni (1:5). Foto: Reuters Španija se na ruskih zelenicah ni preveč izkazala. Izpadla je že v osmini finala, Lopetegui pa je prevzel delo v Madridu, kjer je imel opraviti s številnimi reprezentanti in novim obdobjem Reala, saj je klub pred tem zapustil dolgoletni prvi as Cristiano Ronaldo.

Ni se začelo najboljše, kraljevi klub je izgubil evropski superpokalni obračun proti Oblakovemu Atleticu, nato nanizal nekaj dobrih rezultatov, a po začetku septembra padel v hudo krizo. Naključje ali ne, začela se je po tem, ko je bil Realov zvezdnik Luka Modrić proglašen za najboljšega nogometaša na svetu.

Beli baletniki so na zadnjih sedmih tekmah izgubili kar petkrat. Premagal jih je tudi slovenski reprezentant Jaka Bijol z moskovskim CSKA v ligi prvakov. Zadnji poraz je privržence Reala najbolj pekel, saj so nedeljski el clasico na Camp Nouu, čeprav Lionel Messi zaradi poškodbe ni zaigral za Barcelono, izgubili kar z 1:5. Na lestvici so padli na deveto mesto, ki je za navijače Reala sramotno, zaostanek za Katalonci znaša že sedem točk. Lopetegui je plačal ceno za slabe rezultate.

Predsednik Florentino Perez je v ponedeljek potrdil, da je pri Realu prišlo do zamenjave trenerja. Lopeteguiju je očital, da je, čeprav je v ekipi računal na osem kandidatov za dobitnika zlate žoge, pogorel z igro in rezultati. Bask je tako vodil Real le tri mesece, le 139 dni, le na 14 tekmah. Postal je peti trener Reala, ki je v obdobju Perezove vladavine ostal brez službe med sezono, zaradi tega pa se mu je obetalo ogromno finančno izplačilo.

S predsednikom Florentinom Perezom je dosegel dogovor, da mu izplačajo tri milijone evrov. | Foto: Reuters S predsednikom Florentinom Perezom je dosegel dogovor, da mu izplačajo tri milijone evrov. Foto: Reuters

Z Realom ga je vezala triletna pogodba, njegova plača pa je po poročanju španskega športnega dnevnika AS znašala šest milijonov evrov. Zaradi tega, ker ga je odpustil klub, bi lahko torej od belih baletnikov terjal kar 18 milijonov evrov. Tako velikega plačila pa vendarle ne bo dobil, saj si je segel v roke z zdaj že nekdanjim delodajalcem in sklenil sporazum, po katerem bo za odhod poplačan s polletno plačo. Bogatejši bo za tri milijone evrov, kar je bistveno manj od zneska, ki bi ga lahko izterjal prek pravnih poti oziroma sodnih mlinov. Zanje se ni odločil.

Bo Solari ostal dlje, kot je napovedano?

Santiago Solari je v tej sezoni v tretji ligi vodil Castillo.  | Foto: Reuters Santiago Solari je v tej sezoni v tretji ligi vodil Castillo. Foto: Reuters Njegov odhod bo predsednika Pereza stal manj, kot je zadnjega trenerja Reala pred njim, ki je bil odpuščen. To je bil Rafa Benitez, ki je odšel januarja 2016 in prejel 10 milijonov evrov. Carlo Ancelotti je pred njim po prenehanju sodelovanja postal bogatejši za 7,4 milijona evrov, večjo odškodnino ob izgubi delovnega mesta pri Realu med sezono pa je prejel tudi Čilenec Manuel Pellegrini. Leta 2010 mu je Real naknadno izplačal 4,2 milijona evrov.

Real išče novega trenerskega kandidata, v javnosti pa kroži ogromno imen. Dolgo časa je za prvega favorita veljal Antonio Conte, tu pa so še Guti, Mauricio Pochettino, Roberto Martinez, Leonardo Jardim, Arsene Wenger in  Michael Laudrup. Našel bi se še kdo, odprta pa ostaja tudi možnost, da bi začasni trener Santiago Solari ostal na vročem stolčku dlje od prvotnega načrta.

42-letni Argentinec, ki je v začetku tisočletja nosil dres Reala in si delil slačilnico s številnimi zvezdniki (Zinedine Zidane, Ronaldo, Luis Figo, Roberto Carlos, Raul, Iker Casillas, David Beckham …), je vskočil kot začasna rešitev. Pred tem je treniral Realovo B-ekipo, Castillo, ki igra v tretji ligi. V ekipo je vrnil kondicijskega trenerja Antonia Pintusa, ki so se ga igralci zelo razveselili, saj so z njim sodelovali v obdobju, ko je bil glavni trener Zidane.

Čudežni brazilski deček prvič od začetka

Solari je v prvi tekmi na klopi Reala visoko zmagal. | Foto: Reuters Solari je v prvi tekmi na klopi Reala visoko zmagal. Foto: Reuters Real je v sredo brez nekaterih zvezdnikov, med drugim so manjkali Luka Modrić, Toni Kroos in Gareth Bale, zlahka premagal tretjeligaša iz Melille. Gostoval je na severu Afrike, v španski enklavi, in štirikrat zatresel mrežo tekmeca. V polno so zadeli Karim Benzema, Marco Asensio, Alvaro Odriozola in Cristo Gonzalez, veliko navdušenja pa je požel komaj 18-letni Brazilec Vinicius Junior.

Nekdanji up Flamenga je prišel v Madrid za 45 milijonov evrov, a se pri Lopeteguiju ni naigral. Tekmovalno formo je ohranjal v B-ekipi, kjer ga je vodil Solari. Zato ne preseneča odločitev, da je brazilski najstnik proti Melilli začel od prve minute.

Prvič, odkar je v Španiji, je zaigral od prve minute in se izkazal z dvema podajama za zadetek. V 72. minuti bi skoraj tudi dosegel gol, a je zatresel okvir vrat.

Ni manjkalo veliko, pa bi 18-letni Brazilec Vinicius Junior v sredo dosegel prvi zadetek v dresu Reala. | Foto: Reuters Ni manjkalo veliko, pa bi 18-letni Brazilec Vinicius Junior v sredo dosegel prvi zadetek v dresu Reala. Foto: Reuters

''Zadovoljen sem z njegovo predstavo, tako kot tudi s preostalimi soigralci. A Vinicius je zelo mlad. Je obetaven igralec, a je komaj prišel k nam. Star je komaj 18 let. Privaja se še na drugo državo, celino, kulture, prijatelje, na Real, ki predstavlja svet zase. Veliko stvari se mora še naučiti,'' je povedal Argentinec o Brazilcu, ki ga je vodil že pri Castilli.

Novi trener izpostavil vlogo kapetana

''Nogometaši so igrali z nasmeški na obrazih. Bili so zavzeti in so uživali. Posledica vsega tega je končni rezultat. So veliki šampioni, zvesti Realu,'' je izpostavil Solari po prvi zmagi v vlogi prvega trenerja članske ekipe madridskega Reala.

Zaznal je, kako je bilo igralcem žal po zamenjavi trenerja. ''Zadovoljen sem s pristopom ekipe. S tem, kako so tekli, iskali zadetek. Bili so sveži in srečni. Pomembno je bilo, da je nastopil tudi kapetan Sergio Ramos, ki mora v takšnih trenutkih povleči ekipo,'' je izpostavil vlogo kapetana.

Nacho: Za Solarija se bomo borili do zadnjega

Real Madrid v tej sezoni brani evropski naslov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Real Madrid v tej sezoni brani evropski naslov. Foto: Guliverimage/Getty Images Igralci mu zaupajo. A tako je bilo tudi z njegovim predhodnikom, kar gre soditi po izjavi Nacha Fernandeza. ''S Solarijem sodelujemo in delamo, kot da nas bo vodil do konca sezone. Pozna klub, ima izkušnje, a mi o tem, kdo bo novi trener, ne odločamo. Je pa Solari velik trener,'' je za Bein Sports izpostavil branilec Reala in dodal: ''Ekipa je podpirala tudi Lopeteguija, a nam je sreča obrnila hrbet. Zdaj imamo novega trenerja, ki izkazuje veliko navdušenje. Tudi zanj se bomo borili do zadnjega,'' je napovedal španski reprezentant.

Solari ga bo zagotovo vodil v soboto proti Valladolidu, prav lahko pa se zgodi, da bo ostal na stolčku tudi med tednom, ko bo Real gostoval na Češkem v Plznu.

Barcelona bi se skoraj opekla

Da je zahtevno gostovati tudi pri tretjeligaših, je v sredo zvečer v pokalu dokazala Barcelona. Brez Lionela Messija, ki se je presenetljivo hitro vrnil k treningom, je stežka, šele z zadetkom v sodnikovem podaljšku premagala tretjeligaša Cultural Leoneso. Zadetek je z glavo dosegel Clement Lenglet, vratar Jasper Cillessen pa je pred tem reševal favorita.

Julen Lopetegui
Sportal Petarda Barcelone na el clasicu! Trener Reala je le še "mrtvec", ki hodi.
Raphael Varane
Sportal Še en udarec za Real Madrid

 

Ne spreglejte