Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 7. 2018,
11.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

FIFA SP 2018 Španija Rusija

Nedelja, 1. 7. 2018, 11.10

5 let, 9 mesecev

Pred tekmo osmine finala SP med Španijo in Rusijo

Po Messiju in Ronaldu še slovo španskih zvezdnikov?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Španija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nogometno nedeljo, ki na svetovnem prvenstvu v Rusiji prinaša dve tekmi osmine finala, bosta ob 16. uri v Moskvi odprli Rusija in Španija. Na papirju so favoriti Španci, ki pa so v skupinskem delu prejeli kar pet zadetkov. Hkrati njihove navijače skrbi podatek, da na svetovnih prvenstvih niso še niti enkrat premagali gostiteljev, pa čeprav so z njimi odigrali že osem tekem!

Španija – Rusija /danes ob 16.00/

Štadion Lužniki v Moskvi, kapaciteta 78.011 sedišč, sodnik Björn Kuipers (Nizozemska)

Verjetni začetni postavi:
Španija (4-3-3): De Gea; Carvajal, Pique, Ramos, Alba; Busquets, Iniesta, Koke; Silva, Costa, Isco.
Rusija (4-2-3-1): Akinfejev; Fernandez, Kutepov, Ignaševič, Žirkov; Gazinski, Zobnin; Samedov, Golovin, Čerišev; Dzjuba.

Ruski nogometni privrženci so na nogah. Današnji dan ponuja odgovor na vprašanje, koliko resnično zmorejo najboljši ruski nogometaši. Proti Savdski Arabiji in Egiptu so navdušili, proti Urugvaju pa hitro podpisali predajo, čeprav je k visokemu porazu prispeval tudi zgodaj prejeti rdeči karton.

Cristiano Ronaldo
Sportal Po Messiju s svetovnega prvenstva odfrčal še Ronaldo!

Danes bo na drugi strani stala Španija, sestavljena iz zvezdnikov izjemnih evropskih klubskih velikanov. Ima izjemno ekipo, ki pa je v skupinskem delu pokazala kar nekaj slabosti. Nazadnje bi jo skoraj presenetil Maroko (2:2), Španci pa se lahko zahvalijo le Iranu, da so na koncu osvojili prvo mesto v skupini, ki jih je v osmini finala združilo z gostitelji prvenstva.

Rusi so v uvodnem nastopu na štadionu Lužniki povsem nadigrali Savdsko Arabijo. | Foto: Reuters Rusi so v uvodnem nastopu na štadionu Lužniki povsem nadigrali Savdsko Arabijo. Foto: Reuters

Rusi bodo drugič na tem tekmovanju nastopili na največjem prizorišču. Štadion Lužniki jim je ostal v prijetnem spominu, saj so na njem po slovesnem odprtju svetovnega prvenstva nadigrali Savdsko Arabijo (5:0). Zaradi kazni ne bodo mogli računati na Igorja Smolnikova, ki ga bo v udarni enajsterici na desni strani nadomestil Mario Fernandes.

Hierro: Začenja se nov turnir

Fernando Hierro bo danes vodil prvo tekmo izločilnega dela v svoji selektorski karieri. | Foto: Reuters Fernando Hierro bo danes vodil prvo tekmo izločilnega dela v svoji selektorski karieri. Foto: Reuters "Naš načrt je kristalno jasen. Zavedamo se kakovosti Rusije, a usoda je v naših rokah. Imamo igralce, ki so sposobni narediti razliko na igrišču in odločiti srečanje v našo prid," meni Fernando Hierro, ki je na vroči selektorski stolček nepričakovano sedel tik pred začetkom svetovnega prvenstva.

Sporoča, da je španska izbrana vrsta dobro pripravljena na izločilni del. Tako psihično kot tudi fizično. Veseli ga, da se je njegovim izbrancem uspelo dvakrat rešiti iz neugodnega položaja. Zaostajali so tako proti Portugalski kot tudi Maroku, a na koncu ostali neporaženi (3:3 in 2:2).

"Z osmino finala se za nas začenja nov turnir, kjer se pogosto dogaja, da gre domov boljša ekipa. Moramo verjeti vase," sporoča nekdanji španski reprezentant, ki še naprej zaupa Davidu De Gei, tako da mu bo namenil mesto med vratnicama, čeprav se čuvaj mreže Manchester Uniteda v skupinskem delu ni preveč izkazal.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronalda po bolečem izpadu selijo v Italijo

Ramos lahko danes prehiti selektorja

Pred Stanislavom Čerčešovom sta velika priložnost in izziv, da osreči ruske navijače. | Foto: Reuters Pred Stanislavom Čerčešovom sta velika priložnost in izziv, da osreči ruske navijače. Foto: Reuters Ruse čaka zahtevno delo. Proti Urugvaju, ki je v osmini finala zadal boleč udarec Portugalski in Cristianu Ronaldu, niso imeli nobenega učinkovitega protiorožja. So ga imeli, a ga zavestno čuvali za izločilni del? Navijači upajo, da je res tako.

Selektor Stanislav Čerčesov napoveduje, da bo težko Španiji preprečiti njen slog igre, a se bo potrudil po najboljših močeh. "Igrali smo proti Španiji, ki jo je vodil Julen Lopetegui, zdaj pa lahko vidimo, kako je Fernando Hierro posegel po nekaterih spremembah. Ne bom šel v podrobnosti, a zdaj igra Španija drugače," je Rus prepričan, da bo Španija odigrala povsem drugače, kot je lani na prijateljskem srečanju v Sankt Peterburgu, ki se je končalo s 3:3.

Kylian Mbappe
Sportal Redek francoski dragulj, ki ga je včeraj spoznal ves svet

Takrat je dvakrat rusko mrežo z bele točke zatresel obrambni steber Sergio Ramos. Kapetan Špancev se je takrat na večni lestvici izenačil s Hierrom kot branilec z največjim številom doseženih zadetkov (13) za rdečo furijo. Danes lahko prehiti svojega selektorja!

Španski navijači so prepričani, da bi morali njihovi ljubljenci v osmini finala upravičiti vlogo favorita. | Foto: Reuters Španski navijači so prepričani, da bi morali njihovi ljubljenci v osmini finala upravičiti vlogo favorita. Foto: Reuters

"Danes ne čutimo pritiska, ampak odgovornost. Čutimo jo mi, čutijo jo Španci. Če izgubiš, izpadeš. Danes gre za življenje ali smrt," napoveduje 54-letni ruski selektor, ki bi ga morebitna zmaga nad Španci ponesla v zvezde, hkrati pa poskrbela še za izjemno navijaško evforijo v Rusiji. To bi bilo nekaj, kar je od države, ki je na svetovno prvenstvo vstopila kot najslabše uvrščena reprezentanca na lestvici Fife (70. mesto), pričakoval le malokdo.

Diego Maradona 1994
Sportal Kako je Maradona spisal scenarij za "najbolj žalosten dan v zgodovini Argentine"

Neslavna niza Rusije in Španije

Denis Čerišev je na tem prvenstvu, kjer je bil sprva deležen vloge rezervista, dosegel že tri zadetke. | Foto: Reuters Denis Čerišev je na tem prvenstvu, kjer je bil sprva deležen vloge rezervista, dosegel že tri zadetke. Foto: Reuters Odkar je Rusija samostojna država, je s Španijo odigrala šest tekem, a ni zmagala niti enkrat. Rusi želijo prekiniti niz. Posebno motivacijo bo imel Denis Čerišev, najboljši ruski nogometaš na tem prvenstvu. Večino kariere je prebil na Pirenejskem polotoku, vrsto let se je dokazoval pri madridskem Realu, zdaj je član Villarreala.

"Lahko premagamo vsakogar, tudi Španijo. Moramo uživati na igrišču in igrati za navijače," je samozavesten strelec treh zadetkov na tem prvenstvu.

Odkar tekmuje rdeča furija na svetovnem prvenstvu, se je z gostitelji pomerila osemkrat. Niti enkrat se ni veselila zmage. Zdaj želi prekiniti niz in končati prekletstvo. "Vsakega niza je enkrat konec. Rekordi so zato, da se popravljajo. A zakaj bi nas zanimalo nekaj, kar se je dogajalo pred davnimi leti? Zanima nas le nedeljska tekma z Rusijo," poudarja Hierro.

hrvaška argentina
Sportal Slovenski športniki v vlogi nogometnih gledalcev

Tretji dvoboj osmine finala na SP 2018 se bo v Moskvi začel ob 16. uri, zmagovalec pa se bo v četrtfinalu pomeril z boljšim iz večernega spopada med Hrvaško in Dansko.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo velikega favorita postavljajo Španijo, kvota Rusije pa je tako velika, da se tistim, ki bi stavili nanjo, v primeru zmage gostiteljev SP 2018 obeta velik zaslužek. Več o kvotah ...

Ne spreglejte