Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
1. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

2

Natisni članek

Zgodbe, ki jih piše SP Kylian Mbappe Kylian Mbappe FIFA SP 2018

Nedelja, 1. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Zgodbe, ki pišejo SP (11.)

Redek francoski dragulj, ki ga je včeraj spoznal ves svet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

2

Kylian Mbappe | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Komur v oči ni padel že prej, ga je spoznal včeraj, ko je praktično sam izločil Argentince z letošnjega svetovnega prvenstva. To je Kylian Mbappe, komaj 19-letni francoski nogometaš, ki je še pred nekaj leti poziral v otroški sobi, polepljeni s fotografijami Cristiana Ronalda, danes pa spada med najbolj vroče napadalce na svetu in je iz Rusije domov poslal Lionela Messija. Spoznajte njegovo zgodbo.

⇒ Spremljajte rubriko: Zgodbe, ki jih piše SP

"Ko sem ga videl prvič, sem takoj začel spraševati, kdo je to. Star je bil 16 let, a je bil neverjetno samozavesten, iskal je žogo, preigraval in drzno streljal na nasprotnikov gol. Takoj mi je bilo jasno, da gre za nogometaša, ki se rodi enkrat na sto let." To so besede, ki jih je na račun najstnika, ki je včeraj navdušil nogometni svet, izrekel Thierry Henry.

Prav z najboljšim strelcem v zgodovini londonskega Arsenala in francoske reprezentance mladega napadalca primerjajo že od nekdaj. "Je praktično enak, kot je bil Thierry Henry. Zelo me spominja nanj," je o njem povedal Arsene Wenger, nekdanji dolgoletni trener Arsenala, ki je sedel tudi na klopi Monaca. Pri njem je zdajšnji junak Francije začel pot profesionalnega nogometaša.

Evropo je nase prvič opozoril v majici Monaca lani v ligi prvakov. | Foto: Reuters Evropo je nase prvič opozoril v majici Monaca lani v ligi prvakov. Foto: Reuters

Po stopinjah legende, s katero ga primerjajo

Kylian Mbappe je, podobno kot Henry, odraščal v predmestju Pariza in se z nogometom začel ukvarjati pri AS Bondyju, pri katerem se je nogometnih veščin začel učiti pod taktirko svojega očeta Wilfrieda, ki je bil takrat njegov trener.

Odstopal je od vrstnikov, skavti so ga hitro opazili in zvabili v slovito francosko nogometno akademijo Clairefontaine, ki je v preteklosti izpljunila številne slovite francoske nogometaše. Tudi Henryja.

Iz tedna v teden je podiral mejnike Thierryja Henryja

Hitro so o Mbappeju začeli razmišljati tudi številni evropski velikani. Medse ga je med drugim skušal zvabiti Real Madrid, a Kylian se je leta 2013 odločil prestopiti v Monaco.

Je najmlajši debitant in strelec v zgodovini Monaca. | Foto: Reuters Je najmlajši debitant in strelec v zgodovini Monaca. Foto: Reuters

Že decembra 2015 je debitiral v njegovem dresu in, star je bil 16 let in 347 dni, postal najmlajši debitant v zgodovini Monaca. Rekord je iz rok vzel Henryju. Februarja 2016, ko je imel 17 let in 62 dni, je dosegel prvi gol za Monaco in postal najmlajši strelec v njegovi zgodovini. Tudi takrat je v zgodovino poslal mejnik, ki ga je leta pred njim postavil Henry.

To je bil tudi njegov edini gol, ki ga je v 14 nastopih v vseh tekmovanjih v sezoni 2015/16 dosegel, ob tem je v 496 minutah igre prispeval tudi dve podaji.

Predlani poleti je blestel na evropskem prvenstvu do 19 let in Francijo popeljal do naslova. Dosegel je pet golov. Blestel je predvsem v polfinalu, ko je proti Portugalski pri zmagi s 3:1 zadel dvakrat in prispeval še podajo.

Njegov velik vzor je Cristiano Ronaldo

V družbi svojega idola leta 2012 | Foto: Twitter - Voranc V družbi svojega idola leta 2012 Foto: Twitter - Voranc Kylian ne skriva, kdo je njegov vzornik že od nekdaj.

Ko je odraščal, so bile stene njegove sobe pokrite s posterji Cristiana Ronalda. S Portugalcem se je leta 2012 ob neki priložnosti tudi fotografiral.

Takrat si seveda ni mogel niti misliti, da bo že nekaj let pozneje z nogometašem, čigar fotografije je lepil po svoji otroški sobi, eden izmed junakov lige prvakov in zdaj še svetovnega prvenstva. S tega je Ronaldo že odletel, medtem ko se Mbappe s Francijo še vedno poteguje za končni naslov in je eden izmed glavnih favoritov.

Pri Monacu se je ekspresno izstrelil med zvezde

Takrat je bilo jasno, da ima Francija nogometaša, ki lahko naredi marsikaj, a verjetno si kljub temu nihče ni mislil, da bo Mbappe zablestel tako hitro. Zgodilo se je prav to.

Na začetku sezone 2016/17 za Monaco ni igral prav veliko, a potem se je spremenilo marsikaj. Najprej je navdušil konec oktobra, ko je pri prvenstveni zmagi nad Montpellierjem s 6:2 prispeval gol in dve podaji. Za podajo in gol je poskrbel tudi pri zmagah nad Nancyjem s 6:0 novembra lani, gol in podajo je dosegel tudi pri zmagi nad Bastio s 5:0.

Vse bolj se je prebijal v ospredje, nogometni poznavalci so noreli, a takrat še niso vedeli, da to, kar so videli, še zdaleč ni bilo vse. Leto 2017 je tisto, v katerem je dokončno zablestel in poskrbel, da si trener Monaca Leonardo Jardim brez njega več ni mogel zamisliti svoje enajsterice.

Prvi mož PSG Nasser Al-Khelaif je lani poleti zanj odštel kar 180 milijonov evrov. | Foto: Reuters Prvi mož PSG Nasser Al-Khelaif je lani poleti zanj odštel kar 180 milijonov evrov. Foto: Reuters

Sijajen niz je poskrbel za 180 milijonov evrov vreden prestop

Marca lani se je začela njegova serija golov na največjem nogometnem odru, po kateri ga je spoznala nogometna Evropa. V lig prvakov je pri presenetljivem skalpu Manchester Cityja Josepa Guardiole v četrtfinalu zabil dva gola, v četrtfinalu je Borussii Dortmund na dveh tekmah zabil tri, med strelce pa se je vpisal tudi v polfinalu. Tam pa je bil Juventus preprosto premočan.

Zadeval je tudi v francoski ligi, v kateri je Monaco presenetljivo prehitel zvezdniški PSG in osvojil naslov. Na koncu se je ustavil pri številki 15, prispeval pa še 11 podaj. Star pa je bil komaj 18 let! Jasno je bilo, da je Monako postal premajhen zanj.

Z njim so se spogledovali številni evropski velikani, a na koncu je pristal pri PSG. Priključil se je bogatemu projektu - v Pariz je tistega poletja za rekordnih 222 milijonov evrov prišel Neymar - in za kar 180 milijonov evrov prestopil v PSG. Pa je komaj postal polnoleten.

Že v prvi sezoni v Parizu se je znašel zelo dobro, zabil kar nekaj golov in osvojil tri lovorike. | Foto: Reuters Že v prvi sezoni v Parizu se je znašel zelo dobro, zabil kar nekaj golov in osvojil tri lovorike. Foto: Reuters

Že v prvi sezoni osvojil (skoraj) vse, kar se je osvojiti dalo

V prvi sezoni v Parizu je na 46 tekmah v vseh tekmovanjih zabil 21 golov in prispeval 16 asistenc. Ni slabo za najstnika. Sploh ne zaradi tega, ker je s PSG osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Državni in oba pokalna naslova. No, skoraj vse. Do lige prvakov se ni dokopal, v Evropi je močno razočaral. Izgubil je že v osmini finala proti Real Madridu. To sta bili tekmi, na katerih je lahko Mbappe spoznal svojega velikega vzornika Ronalda.

Vmes je seveda debitiral tudi v reprezentanci. Za Francijo je prvič zaigral marca lani ter z 18 leti, tremi meseci in petimi dnevi postal drugi najmlajši debitant v francoski vrsti v zgodovini. Zdaj je že eden njenih glavnih zvezdnikov. V kvalifikacijah je nastopil na sedmih tekmah, zabil tri gole in zbral štiri podaje.

Takole je po tekmi v Kazanu tolažil 12 let starejšega Lionela Messija. | Foto: Getty Images Takole je po tekmi v Kazanu tolažil 12 let starejšega Lionela Messija. Foto: Getty Images

V Kazanu ga je dokončno spoznal ves svet

Potem pa je na vrsto prišlo svetovno prvenstvo v Rusiji. V skupinskem tekmovanju je na prvih dveh tekmah igral od prve minute in zadel za zmago nad Perujem z 1:0, izločilne dele pa je včeraj v Kazanu začel tako dobro, da jih bolje skoraj ne bi mogel.

S pravcato simultanko je izločil Lionela Messija in njegovo Argentino, predvsem pa poskrbel, da ga je, njega in njegovo bliskovito hitrost, začinjeno s prefinjenim dotikom žoge in občutkom za prostor, spoznal ves svet. Dragulj, na katerega prisega francoski nogomet.

Ne spreglejte