Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
22.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andraž Kirm Nejc Pečnik

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 22.58

8 let

Po katastrofalnem polčasu Slovenije je palček le padel na kolena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna reprezentanca je skupinski del kvalifikacij za EP 2016 sklenila z zmago z 2:0 nad San Marinom. Igra ni bila prepričljiva, a je zadoščala za tri točke in potrditev tretjega mesta.

Da bi se lahko na gostovanju pri najslabši ekipi v skupini E zgodilo kaj nenavadnega, je dan pred tekmo namignil že selektor Srečko Katanec. Dejal je, da ga ne bi zmotil niti poraz proti San Marinu in da ga na srečanju, ki ni odločal skoraj o ničemer, bolj kot rezultat zanimajo druge stvari, povezane z dodatnimi kvalifikacijami.

Selektor je torej dopuščal možnost poraza proti San Marinu, ki je na devetih kvalifikacijskih tekmah za EP 2016 dosegel le en gol. Slišalo se je čudno. Po videnem v prvem polčasu pa smo lahko selektorjevim besedam, ko je vztrajno trdil, da njegovi varovanci ne bodo visoko premagali San Marina, le prikimali.

Res je bilo tako, gostitelji so bili v prvem delu celo nevarnejši in so večkrat streljali na vrata Jana Oblaka kot pa Slovenci na tista, ki jih je branil Aldo Simoncini. Presenečeni so bili še domači nogometaši sami, ko so po koncu prvega dela prejeli zaslužen aplavz, ki je na nekaterih delih osrednje tribune prerasel celo v stoječe ovacije. Na srečo slovenske reprezentance pa dvoboj traja 90 minut, tako da je bilo treba odigrati še drugi polčas …

Berić in Iličić odigrala le en polčas

Kaj se je zgodilo v prvem delu, ki ni mogel zadovoljiti slovenskih ljubiteljev nogometa? Katančeva četa je na domača vrata pričakovano pritisnila od prve minute, a so na spolzki podlagi, saj je med tekmo deževalo, manjkale izpeljave napadov. Premalo je bilo točnih podaj, še manj pa konkretnih idej, kako prodreti mimo čvrsto postavljene obrambe San Marina. Predvsem pa ni bilo končnih strelov, sploh tistih v okvir vrat, tako da je dogajanje spominjalo na uspavanke prijateljskih srečanj.

Slovenska začetna enajsterica je nastopila v nekoliko drugačni postavi od napovedane, saj je Kevin Kampl v noči na ponedeljek zbolel, na klopi pa so se pojavili še Samir Handanović, Branko Ilić in Dejan Lazarević. Zamenjali so jih Jan Oblak, Miral Samardžić in Andraž Kirm. Milivoje Novaković je bil le gledalec.

V napadu sta združila moči Robert Berić in Josip Iličić, a se v prvem delu nista naigrala. Bila sta tako nenevarna, da ju je selektor ob polčasu posadil na klop, slovensko nemoč pa najbolje oriše podatek, da je bilo pred domačimi vrati še najnevarneje v 44. minuti, ko je Samardžić z glavo poslal žogo nad prečko. Slovenci niso bili bližje zadetku, najlepša priložnost polčasa pa je pripadla gostiteljem.

Selva zapravil najlepšo priložnost

Nepričakovano bledo igro Slovenije bi lahko kaznoval sanmarinski rekorder Andy Selva. Čeprav ima že 39 let, je še vedno član udarnega napada državice, ki je v zgodovini premagala le Liechtenstein. V 25. minuti je iz ugodnega položaja ustrelil mimo Oblakovih vrat, pred tem je po nespretnem izbijanju žoge slovenske obrambe nevarno zapretil Jose Hirsch, a so nato Katančevi varovanci blokirali njegov strel.

Na štadionu, ki leži ob vznožju gore Titano in nima velikega semaforja z izpisanim rezultatom, se je San Marino opogumil. Na začetku prvega dela se je spretno postavil za žogo v neformalni postavitvi 5-3-2 (vsi na svoji polovici), nato pa nekajkrat le zapretil. Tako je Oblak v 37. minuti ubranil nevaren strel Mattea Vittaiolija, ki je letos zadel v polno na gostovanju pri Litvi.

Cesar in Pečnik postavila stvari na svoje mesto

Selektor se je med polčasom odločil za menjavi. V napad sta krenila Tim Matavž in Nejc Pečnik, ki je le nekaj minut po začetnem pisku makedonskega sodnika streljal mimo vratnice. V 52. minuti je sledilo tisto, po kar je Slovenija tudi prišla v žepno državico. Kirm je z leve strani izvajal kot, pred domačimi vrati pa je bil najvišji in najspretnejši kapetan Boštjan Cesar. Slovenija je končno povedla, nekaj sto gostujočih navijačev pa je ponosno dvignilo trobojnice.

Igra je bolj stekla, San Marinu pa so začele pojemati moči. Polovica kandidatov za dvoboj s Slovenijo je v dopoldanskem času opravljala službene obveznosti, kar se je poznalo na igrišču. Katanec je opravil še eno menjavo, namesto Kirma je v igro vskočil Lazarević.

V 75. minuti je bil odločen zmagovalec. Bojan Jokić je prodrl po levi strani in našel prostega Pečnika, ki je z glavo povišal prednost na 2:0. Žoga se je od leve vratnice odbila v gol, rezultat 0:2 pa je bil že bolj podoben tistemu, kar je pred srečanjem pričakovala nogometna javnost, ko je ocenjevala zmožnosti amaterjev iz San Marina in profesionalcev iz Slovenije.

Lazarević je v 80. minuti hitro prodrl po levi strani, prišel v neposredno bližino vratarja, a ga nato nastreljal. Po vodi je splavala lepa priložnost za višjo zmago, rezultat pa se do konca ni spreminjal. Slovenija je skupinski del končala s pričakovano zmago, za katero pa se je morala namučiti.

Žreb dodatnih kvalifikacij za EP 2016 bo prihodnjo nedeljo, 18. oktobra, v Nyonu.

Ne spreglejte