Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
7. 7. 2018,
12.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Natisni članek

FIFA SP 2018 Neymar Tite Philippe Coutinho

Sobota, 7. 7. 2018, 12.10

5 let, 9 mesecev

Nov spodrsljaj brazilskega superzvezdnika na svetovnem prvenstvu

Po izpadu se je svet spravil nad Neymarja: kdo gre zdaj domov?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Neymar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Brazilski mediji in svetovna javnost so se po porazu proti Belgiji z 1:2 in izpadu s svetovnega prvenstva spravili nad prvega brazilskega zvezdnika Neymarja. Javil se je tudi mehiški reprezentant Andres Guardado in napadalca Brazilije vprašal: "Kdo gre domov zdaj?"

Belgija Brazilija
Sportal Velika zmaga Belgije, Brazilija potuje domov!

"Mehičani so veliko govorili, a zdaj gredo domov," je po ponedeljkovi zmagi nad Mehiko z 2:0 v osmini finala svetovnega prvenstva nasprotnike zbodel Neymar, a se je zvezdniku PSG to hitro maščevalo. Že v petek, ko so Brazilci izgubili proti Belgiji in se spet predčasno poslovili od sanj o šestem naslovu svetovnega prvaka, on pa je bil med slabšimi na igrišču, je pričakovano naletel na ogromno kritik.

"Neymar je bil vse prej kot tisto, kar bi moral biti. Namesto da bi pokazal, kar se je od njega pričakovalo, je bolj kot z igro pozornost plenil s pričesko in drugimi stvarmi," so prvega zvezdnika Brazilije po izpadu okrcali pri brazilskem športnem časopisu Jornal do Sports.

"Brazilija je poskrbela, da je tekmovanje v Rusiji postalo evropsko prvenstvo," so zapisali pri brazilskem O Globu in v tekstu dodali, da je dolžnik letošnjega prvenstva predvsem Neymar, ki je v Rusiji zabil samo dva gola. "Neymarjeva generacija je spet pogorela," so dodali.

Zvezdnik Barcelone pripravljen na kritike

Philippe Coutinho
 | Foto: Reuters Philippe Coutinho Foto: Reuters Po tekmi Neymarja ni bilo pred novinarje, je pa zato nekaj besed sedmi sili namenil tisti, ki ga je zamenjal pri Barceloni, Philippe Coutinho.

"Želeli smo do konca, a žal nam ni uspelo. Dali smo vse od sebe, a žal se ni izšlo. Nimamo kaj, življenje gre naprej. Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš. Vemo, da nas zdaj doma čakajo kritike, nanje smo pripravljeni. Res smo si želeli zmage in šestega naslova, tako kot si ga je želela vsa Brazilija," je povedal 26-letni nekdanji as Liverpoola in milanskega Interja, ki, podobno kot Neymar, še lahko računa na nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu.

Nekoliko drugače velja za izkušenega branilca Mirando, ki pa o reprezentančni prihodnosti noče razmišljati. "Težko trenutno govorim o prihodnosti. Ne bom rekel zbogom, a ne bom niti potrdil, da bom poleg na naslednjem svetovnem prvenstvu. Res smo si želeli uspeha tukaj, a žal nam ni uspelo, čeprav nismo igrali slabo," je povedal 33-letni nogometaš milanskega Interja.

Namesto zaradi golov so o njem govorili zaradi ...

"Neymar je še drugič v štirih letih pogorel na svetovnem prvenstvu in zapravil priložnost, da bi ob koncu leta osvojil zlato žogo. Namesto da bi govorili o njegovih golih in preigravanjih, je bil letos poleti v središču pozornosti predvsem zaradi izraza bolečine na svojem obrazu ob prekrških nasprotnikov in valjanja po tleh," so se nad 26-letnega asa PSG spravili tudi pri brazilskem časopisu Folha de S. Paulo.

Prvega zvezdnika Brazilije so morali po tekmi spet tolažiti soigralci. | Foto: Reuters Prvega zvezdnika Brazilije so morali po tekmi spet tolažiti soigralci. Foto: Reuters

"S sklonjeno glavo, ob tolažbi soigralcev in nasprotnikov je Neymar v solzah končal še svoj drugi nastop na svetovnih prvenstvih. V Rusiji še zdaleč ni pokazal tistega, kar so navijači pričakovali od njega. Tekma proti Belgiji, na kateri ga ni bilo videti, pa je najlepši pokazatelj tega," so o svojem prvem zvezdniku napisali pri brazilskem dnevniku O Estado de S. Paulo.

"Marouane Fellaini in soigralci so povsem ustavili Neymarja, ki je spet razočaral," pa so s prstom nanj pokazali tudi pri največjem brazilskem časopisu Correio Popular.

"Moral bo popraviti svoje obnašanje in začeti igrati bolj odgovorno, bolj moško. Če smo ga kritizirali že prej, pa je na tekmi proti Belgiji povsem razočaral in spet pokazal veliko manj, kot smo od njega pričakovali," se je nad Neymarja spravil tudi novinar brazilskega Diaria de Pernambuca, do najdražjega nogometaša v zgodovini pa so bili kritični tudi preostali tuji mediji.

Selektor bo razmišljal čez dva tedna, ko se bo polegel prah

Bo Tite ostal selektor? | Foto: Reuters Bo Tite ostal selektor? Foto: Reuters Selektor Brazilije je po neuspehu seveda na udaru domače javnosti, čeprav se je že javilo kar nekaj znanih imen in ga podprlo. Med drugim tudi nekdanji najboljši nogometaš na svetu Ronaldo, a pravi, da o svoji prihodnosti za zdaj noče razmišljati.

"Ni čas za kaj takega. Čez dva, tri tedne, ko se bo polegel prah in bomo imeli vsi trezne glave, se bomo pogovorili," je takoj po tekmi povedal 57-letni Tite, ki je na klop Brazilije sedel pred dvema letoma in bil z njo v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo zelo uspešen.

"Za nami je dobra tekma, veliko smo imeli žogo v svoji posesti in si priigrali tudi kar nekaj priložnosti, a so bili Belgijci žal bolj učinkoviti. Belgija ima nekaj res vrhunskih nogometašev, reševal jih je tudi tokrat odlični vratar. Seveda nas boli, poraza na takšni tekmi ni lahko sprejeti, a kdor ima rad nogomet, je lahko v tekmi užival. Škoda le, da se je za nas končala tako slabo," je še povedal brazilski selektor.

Zdaj se je lahko odkotalil nazaj domov

Argentinski Clarin piše o tem, da je bil senca samega sebe, španska Marca pravi, da so se Neymarjeve sanje končale na zelenici štadiona v Kazanu, As pa je zapisal, da so ga Belgijci spet spravili v jok. "Seleciao" pa piše v domiselnem naslovu italijanske Gazzette dello Sport, pri kateri so se poigrali z vzdevkom brazilske nogometne reprezentance (selecao).

Tudi na tekmi proti Belgiji je precej časa preživel na tleh. | Foto: Reuters Tudi na tekmi proti Belgiji je precej časa preživel na tleh. Foto: Reuters

Še več kritik je Neymar pričakovano deležen na spletu, na katerem ne manjka norčevanja iz njegovega neuspeha, morda najbolj zabaven pa je bil uporabnik, ki je zapisal, da se je 26-letni Brazilec lepo odkotalil s prvenstva v Rusiji.

Neymar ima sicer zelo dobro osebno statistiko na svetovnih prvenstvih in bo vsaj še na enem, tistem leta 2022 v Katarju, ko bo star 30 let, lahko igral. V Braziliji pred štirimi leti je nastopil na petih tekmah, pri polfinalnem polomu, porazu z 1:7 pa ni sodeloval, in zabil štiri gole.

Letos je zaigral na vseh petih tekmah in se med strelce vpisal dvakrat. Na mundialih je torej v desetih nastopih zbral šest golov, prispeval pa še tri asistence.

Takole se je Neymar odkotalil s prvenstva v Rusiji:

Preberite še:

Neymar
Sportal Neymar je preležal 14 minut in sprožil spletni plaz
Neymar
Sportal Svet se zgraža nad Neymarjem, Belgijec pa mu je stopil v bran
Thibaut Courtois Brazilija Belgija
Sportal Belgijski orjak si je po sladki zmagi nad Brazilijo olajšal dušo
Ne spreglejte