Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
22.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

FIFA SP 2018 Edinson Cavani Neymar

Petek, 6. 7. 2018, 22.02

5 let, 9 mesecev

SP 2018, 23. dan (četrtfinale)

Velika zmaga Belgije, Brazilija potuje domov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Belgija Brazilija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po dvodnevnem zatišju se je svetovno prvenstvo v nogometu nadaljevalo z uvodnima četrtfinalnima dvobojema. Francija je v uvodnem spopadu premagala Urugvaj (2:0), ki je zaigral brez poškodovanega Edinsona Cavanija, nato pa je Belgija prekrižala načrte Braziliji (2:1) in poskrbela, da se bo letošnji naslov svetovnega prvaka proslavljal v Evropi. V igri za naslov so ostale namreč le še reprezentance iz Evrope.

Ljubitelji nogometa so po dveh dneh premora dočakali nadaljevanje svetovnega prvenstva. V večernem spektaklu v Kazanu je Belgija zadala boleč udarec Braziliji. Petkratna svetovna prvakinja je želela na krilih Neymarja preskočiti četrtfinalno oviro, a je naletela na razigranega tekmeca, ki ji je v prvem polčasu paral živce z nevarnimi protinapadi.

Fotogalerija
1 / 44

Belgijci so v prvem polčasu dvakrat premagali brazilskega vratarja. | Foto: Reuters Belgijci so v prvem polčasu dvakrat premagali brazilskega vratarja. Foto: Reuters V Kazanu je postalo vroče v 8. minuti, ko je Thiago Silva z glavo z neposredne bližine nastreljal okvir vrat. Thibaut Courtois je bil že premagan, a je Belgijce rešila sreča. Le pet minut pozneje se je prvič zatresla mreža. V polno je zadel Brazilec Fernandinho, a mu ni bilo do veselja, saj je dosegel avtogol. Po strelu Vincenta Kompanyja je žogo preusmeril v lastno mrežo.

Belgijci so v 31. minuti povišali vodstvo. V protinapadu se je Kevin de Bruyne odločil za oster strel z razdalje in premagal Allisona Beckerja. Brazilci so se znašli v velikih težavah.

V drugem polčasu so Južnoameričani pritisnili na vrata Belgijcev, mreža Courtoisa pa je ostala nedotaknjena do 76. minute, ko se je z glavo vpisal med strelce rezervist Renato Augusto, ki je v igri prebil le tri minute.

Belgija je vodila le še z 2:1, Brazilija pa napadala na vse ali nič. Renato Augusto je kmalu po zadetku zapravil lepo priložnost za izenačenje, v sodnikovem podaljšku pa je Thibaut z izjemnim posredovanjem preprečil Neymarju izenačenje na 2:2. Ostalo je pri zmagi rdečih vragov, ki so se po 32 letih uvrstili med štiri najboljše na svetu.

Varane in Griezmann za zmago Francije

V Nižnem Novgorodu sta se pomerila dva nekdanja svetovnega prvaka, na tekmi pa ni manjkalo zanimivih klubskih obračunov zvezdnikov svetovnega kova. Francija je v osmini finala izločila Argentino, tokrat pa je nadaljevala niz in vzela mero še enemu južnoameriškemu tekmecu, ki se lahko pohvali z dvema naslovoma svetovnih prvakov. Premagala je še Urugvaj, končni rezultat je znašal 2:0.

Fotogalerija
1 / 52

Edinson Cavani, urugvajski junak zmage nad Portugalci, zaradi poškodbe mečne mišice ni dobil priložnosti. Selektor Oscar Tabarez je tako moral v začetno enajsterico uvrstiti Christiana Stuanija.

Gledalci v Nižnem Novgorodu so prvo izrazitejšo priložnost dočakali v 15. minuti, ko je Kylian Mbappe poslal žogo nad prečko. V nadaljevanju je potekala previdna tekma, ki je spominjala na šahovski dvoboj, v 40. minuti pa je francoski branilec Raphael Varane z glavo usmeril žogo v mrežo. Podajo je prispeval Antoine Griezmann, galski petelini pa so povedli z 1:0. 

Urugvaju se je hitro ponudila priložnost za izenačenje, a se je francoski vratar Hugo Lloris izkazal ob strelu z glavo Martina Caceresa. Francija je v prvem polčasu dosegla zadetek iz edinega strela v okvir vrat, Urugvaj pa je kljub štirim zadetkom ostal praznih rok.

V nadaljevanju si je Urugvaj prizadeval izenačiti, a njegov trud v napadu ni obrodil sadov. V 62. minuti se je vratarju Urugvaja stemnilo pred očmi, ko si je privoščil hudo napako in žogo po dokaj nenevarnem strelu Griezmanna z razdalje preusmeril v svojo mrežo.

Luis Suarez v četrtfinalu ni mogel računati na pomoč poškodovanega Edinsona Cavanija. | Foto: Reuters Luis Suarez v četrtfinalu ni mogel računati na pomoč poškodovanega Edinsona Cavanija. Foto: Reuters

Napaka Fernanda Muslere je spominjala na tisto, ki si jo je ob drugem zadetku Garetha Bala v finalu lige prvakov privoščil vratar Liverpoola Loris Karius. Griezmann se je veselil tretjega gola na tem SP 2018, Francija pa je storila odločilen korak do preboja v polfinale. Izkoristila je oba strela v okvir vrat (končno razmerje 4:2 za Urugvaj), v skupnih strelih na gol pa je bilo 9:9.

Francija in Belgija, zmagovalki današnjih četrtfinalnih dvobojev, se bosta pomerili v sosedskem polfinalu. V soboto sledita še dve četrtfinalni tekmi, na katerih bodo nastopili zgolj evropski predstavniki. Naprej Švedska in Anglija, kot zadnji pa še gostiteljica Rusija in Hrvaška. Tako je že zdaj jasno, da bo novi svetovni prvak predstavnik Evrope.

SP 2018, četrtfinale:

Najboljši strelci SP 2018:

6 – Harry Kane (Anglija)
4 – Romelu Lukaku (Belgija), Cristiano Ronaldo (Portugalska)
3 – Edinson Cavani (Urugvaj), Diego Costa (Španija), Denis Čerišev (Rusija), Artem Dzyuba (Rusija), Antoine Griezmann (Francija), Kylian Mbappe (Francija), Yerry Mina (Kolumbija)
2 – Sergio Agüero (Argentina), Philippe Coutinho (Brazilija), Andres Granqvist (Švedska), Eden Hazard (Belgija), Son Heung Min (Južna Koreja), Takashi Inui (Japonska), Mile Jedinak (Avstralija), Wahbi Khzari (Tunizija), Luka Modrić (Hrvaška), Ahmed Musa (Nigerija), Neymar (Brazilija), Mohamed Salah (Egipt), John Stones (Anglija), Luis Suarez (Urugvaj)
1 - ...
 

 

Ne spreglejte