Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
23.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

7

Natisni članek

FIFA SP 2018 Damir Skomina

Torek, 3. 7. 2018, 23.02

5 let, 9 mesecev

SP 2018, 20. DAN (OSMINA FINALA)

Drama v Moskvi osrečila Anglijo, ki je prekinila urok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

7

Anglija Kolumbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadnja četrtfinalista svetovnega prvenstva v Rusiji sta Švedska in Anglija. Prva je v St. Peterburgu premagala Švico z 1:0, dvoboj pa je sodil Slovenec Damir Skomina in še drugič na tem svetovnem prvenstvu pokazal rdeči karton, trije levi pa so po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov v Moskvi izločili Kolumbijo. Južnoameričani so izsilili podaljšek v izdihljajih srečanja, nato pa je Anglija prekinila urok številnih porazov po izvajanju 11-metrovk.

Zadnja tekma za osmino finala svetovnega prvenstva je postregla z veliko dramo. Anglija je na štadionu Spartaka v Moskvi premagala Kolumbijo in si z zmago, priigrano po loteriji kazenskih strelov, zagotovila nastop v četrtfinalu, kjer se bo pomerila s Švedsko. 

Južnoameričani so proti trem levom nastopili brez poškodovanega prvega zvezdnika Kolumbije Jamesa Rodrigueza. Zveznega igralca Bayerna ni bilo niti na klopi, ampak je dvoboj spremljal s tribun. V prvem polčasu ni videl veliko priložnosti.

V 38. minuti je zavrela kri številnim nogometašem, ko je Wilmar Barrios z glavo dregnil v brado Jordana Hendersona. Ta je padel na tla, nastala je gneča, ameriški sodnik Mark Geiger pa je Kolumbijcu pokazal rumeni karton. To je bil edini karton v prvem polčasu. 

Fotogalerija
1 / 53

V 57. minuti je Anglija prešla v vodstvo. Sodnik Geiger je po rokoborskih vložkih Carlosa Sancheza, ki je pokrival Harryja Kana, pokazal na belo točko. Zvezdnik Tottenhama je premagal Davida Ospino in s šestim zadetkom na SP 2018 povečal prednost pred zasledovalci na lestvici najboljših strelcev. Polovico vseh zadetkov je dosegel prek kazenskih udarcev.

Kolumbijci so postajali vedno bolj živčni. Sodnik jim je v drugem polčasu pokazal štiri rumene kartone. Kolumbijcem je zmanjkovalo časa, nato pa je globoko v sodnikovem podaljšku Yerry Mina preskočil vse angleške branilce in po podaji Juana Cuadrada izenačil na 1:1. Branilec Barcelone je dosegel že tretji zadetek na tem SP in izsilil podaljšek, ki nato ni prinesel spremembe rezultata.

Loterija kazenskih udarcev je osrečila Angleže, ki so pred tem na velikih tekmovanjih od sedmih izvajanj dobili le enega. Pri Kolumbijcih sta zapravila strel z bele točke Mateus Uribe in Carlos Bacca, pri Angležih pa le Jordan Henderson. Zmagoviti gol je dosegel rezervist Eric Dier. S tem je postalo jasno, da bo vsaj en finalist na SP 2018 zagotovo predstavnik Evrope, saj se bodo v spodnji polovici razpredelnice za mesto v finalu potegovali Rusija, Hrvaška, Švedska in Anglija.

Četrtfinalni pari SP 2018:

Petek, 6. julij:
16.00 Nižni Novgorod: Urugvaj - Francija
20.00 Kazan: Brazilija - Belgija

Sobota, 7. julij:
16.00 Samara: Švedska - Anglija
20.00 Soči: Rusija - Hrvaška

Švedi prvič po letu 1994, Skomina po ogledu videa spremenil odločitev

Švedi so v St. Peterburgu, kjer sta glavnemu sodniku Damirju Skomini pri delu pomagala Jure Praprotnik in Robert Vukan, odpravili Švico (1:0) ter si zagotovili nastop v četrtfinalu svetovnega prvenstva.

Prvi polčas ni postregel z zadetki, Švica pa je v strelih na gol vodila s 5:4. Obe reprezentanci sta v okvir vrat streljali le enkrat. Skomina je pokazal tri rumene kartone. V prvem polčasu Švedu Mikaelu Lustigu, v drugem pa Švicarjema Valonu Behramiju in Granitu Xhaki.

Fotogalerija
1 / 51

V 66. minuti je Švedska povedla. Emil Forsberg je nameril proti švicarskim vratom, mladi švicarski branilec Manuel Akanji pa je žogi povsem spremenil smer, tako da je premagala nemočnega Sommerja. Švicarski selektor Vladimir Petković se je hitro odzval z dvojno menjavo, a je njegovim izbrancem zmanjkalo časa za izenačenje. Ostalo je pri 1:0 za Švede.

Švedska Švica
Sportal Trdoživi Švedi po SP 1994 spet v četrtfinalu

Sodnik Skomina je v izdihljajih sodnikovega podaljška že pokazal na belo točko, ko je Švicar Michael Lang zrušil Šveda Martina Olssona. Ko se je nato Primorec odločil za pomoč VAR-a, je spremenil odločitev. Označil je prekršek izven kazenskega prostora. Izključitev Langa je obveljala, švicarski vratar pa je nato ukrotil prosti strel Ole Toivonena.

Skomina je čez nekaj sekund označil konec srečanja, švedski nogometaši pa so si skočili v objem. Četrtfinale SP so si zagotovili prvič po 24 letih, Švicarji pa so zamudili priložnost, da se uvrstijo med najboljših osem prvič po letu 1954. 

Damir Skomina je v zadnjih minutah pokazal na belo točko, a si je po ogledu video posnetka premislil in dosodil prosti strel z roba kazenskega prostora. | Foto: Reuters Damir Skomina je v zadnjih minutah pokazal na belo točko, a si je po ogledu video posnetka premislil in dosodil prosti strel z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters

V četrtfinalu se bodo v Samari pomerili z Anglijo. Švedski branilec Lustig zaradi dveh rumenih kartonov ne bo mogel pomagati rumeno-modrim.  

Video: navijaško ogrevanje

Ibrahimović
Sportal Zlatan v svojem slogu: Švedska bo svetovni prvak

 

SP 2018, osmina finala:

Najboljši strelci SP 2018:

6 – Harry Kane (Anglija)
4 – Romelu Lukaku (Belgija), Cristiano Ronaldo (Portugalska)
3 – Edinson Cavani (Urugvaj), Diego Costa (Španija), Denis Čerišev (Rusija), Artem Dzyuba (Rusija), Kylian Mbappe (Francija), Yerry Mina (Kolumbija)
2 – Sergio Agüero (Argentina), Philippe Coutinho (Brazilija), Andres Granqvist (Švedska), Antoine Griezmann (Francija), Eden Hazard (Belgija), Son Heung Min (Južna Koreja), Takashi Inui (Japonska), Mile Jedinak (Avstralija), Wahbi Khzari (Tunizija), Luka Modrić (Hrvaška), Ahmed Musa (Nigerija), Neymar (Brazilija), Mohamed Salah (Egipt), John Stones (Anglija), Luis Suarez (Urugvaj)
1 - ...
Ne spreglejte