Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 7. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

Thibaut Courtois Kevin de Bruyne FIFA SP 2018 Brazilija Belgija

Sobota, 7. 7. 2018, 6.00

5 let, 9 mesecev

Odmevi iz tabora Belgije

Belgijski orjak si je po sladki zmagi nad Brazilijo olajšal dušo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
Thibaut Courtois Brazilija Belgija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Belgije mislijo še kako resno. S peto zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu v Rusiji so se uvrstili med najboljše štiri, od zgodovinskega naslova svetovnega prvaka pa ju ločita le še dve zmagi. Rdeči vragi so v četrtfinalu premagali Brazilijo (2:1), ogromne zasluge za zmago nad petkratnimi svetovnimi prvaki pa nosita vratar Thibaut Courtois in strelec drugega gola Kevin de Bruyne.

Po Mohamedu Salahu, Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu je domov odpotoval še en superzvezdnik, Brazilec Neymar. Petkratni svetovni prvaki so v četrtfinalu naleteli na Belgijo, ki jim je zadala hud udarec (2:1). Sanje Južnoameričanov o tem, da bi Evropi vrnili udarec za zmagoslavje Nemčije pred štirimi leti v Braziliji, bodo na ruskih tleh ostale neuresničene.

Belgija Brazilija
Sportal Velika zmaga Belgije, Brazilija potuje domov!

Najlepši trenutek sezone za Courtoisa

Čeprav je bila Brazilija nevarnejša, proti vratom sprožila kar 26 udarcev (Belgija osem), od tega kar devet v okvir vrat (Belgija tri), izvajala osem kotov (Belgija štiri) in imela žogo 57 odstotkov dvoboja v svoji posesti (Belgija 43), se je na koncu uvrstitve v polfinale razveselila Belgija. Rdeči vragi so zadržali veliko večino brazilskih napadov, najbolj pa se je izkazal Thibaut Courtois. Belgijski orjak, visok skoraj dva metra (natančneje 199 cm), v tej sezoni za predstave pri Chelseaju ni prejel najvišjih ocen. Londonski klub ni bil med najboljšimi na Otoku, vidnejšega uspeha ni dosegel niti v ligi prvakov.

Fotogalerija
1 / 44

Belgijski vratar, ki je pred vrnitvijo v London navduševal v vratih madridskega Atletica, nato pa ga je v španski prestolnici nasledil in (v številnih statističnih rubrikah) prekosil Jan Oblak, ni imel večjega razloga za zadovoljstvo v tem letu. Vse do svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer je z Belgijo neustavljiv. Rdeči vragi so edini, ki so dobili kar pet zaporednih tekem. V skupinskem delu so premagali Panamo, Tunizijo in Anglijo, v osmini finala po veličastnem preobratu Japonsko, v četrtfinalu pa so izločili nevarno Brazilijo, ki je napadla Courtoisova vrata z vsemi mogočimi silami, a ga na koncu prisilila le k eni predaji.

Edini zadetek je prejel v 76. minuti, ko se je prednost Belgije stopila na 2:1. Nato je 26-letni vratar z nekaterimi izjemnimi posredovanji - najbolj se je vtisnila v spomin obramba v sodnikovem podaljšku, ko je nevaren strel Neymarja s skrajnimi močmi izbil v kot - zaklenil vrata in pomagal Belgiji do ene najslajših zmag v njeni zgodovini.

Ni si zaslužil toliko kritik

Thibaut Courtois po uvrstitvi v polfinale ni skrival navdušenja. | Foto: Reuters Thibaut Courtois po uvrstitvi v polfinale ni skrival navdušenja. Foto: Reuters Po zmagi nad Belgijci si je olajšal dušo in se spomnil vseh kritikov, ki so med sezono kazali s prstom na njega in mu očitali, da ne brani več v takšni formi, kot je pred leti. "Letos sem večkrat prejel povsem neupravičene kritike. Dobro, morda bi se lahko kdaj odzval bolje in ubranil kakšen strel več, a toliko kritik si zagotovo nisem zaslužil. To ni bilo pravično. Danes sem dokazal, zakaj sem tu, kjer sem. Vesel sem, da je tako," je dejal prvi vratar belgijske reprezentance in Chelseaja, ki je pomagal Belgiji do prvega nastopa v polfinalu svetovnega prvenstva po 32 letih. In drugega v zgodovini rdečih vragov.

"Odlično smo izpolnjevali taktične zamisli našega selektorja. Čutili smo, da je to naš dan. Igrati na svetovnem prvenstvu je nekaj, o čemer sem sanjal kot otrok," je povedal visoki vratar v mikrofon BBC Sport in izpostavil zmagovalno miselnost ekipe. "Želimo zmagati na prav vsaki tekmi. Proti Angliji so nam govorili, da je bolje izgubiti kot dobiti tekmo, a smo zmagali. Zaupamo naši ekipi."

Gareth Southgate
Sportal Angleški nogometaši sanjajo o naslovu, selektor pa jih miri

Značaj Belgije je bil na preizkusu

Kevin de Bruyne je dosegel prvi zadetek za Belgijo na tem SP 2018 ravno v četrtfinalu proti Braziliji. | Foto: Reuters Kevin de Bruyne je dosegel prvi zadetek za Belgijo na tem SP 2018 ravno v četrtfinalu proti Braziliji. Foto: Reuters "Ni lahko igrati proti Braziliji, ki neguje tako čudovito igro. V prvem polčasu smo prikazali izjemno moštveno moč. V drugem delu nam je bilo težje, zlasti v zadnjih 15 minutah, ko je bil naš značaj na velikem preizkusu, a smo svetu pokazali, da smo zmožni velikih dejanj," je dodal Kevin de Bruyne, ki si prav tako kot Courtois služi nogometni kruh na Otoku. Strelec drugega zadetka za Belgijo je bil izbran za najboljšega igralca dvoboja.

Po tekmi je bil veliko boljše volje od klubskega soigralca Fernandinha, s katerim si deli slačilnico pri Manchester Cityju. Brazilec je objokoval boleč poraz, ki se je zgodil tudi po zaslugi njegovega nesrečnega avtogola, s katerim je Belgija povedla že po nekaj minutah.

Belgija Brazilija
Sportal Naslov svetovnega prvaka bo ostal v Evropi

"Brazilija v prvem polčasu sploh ni vedela, kaj početi," je še poudaril De Bruyne, ki se je v petem nastopu na letošnjem spektaklu v Rusiji prvič vpisal med strelce. Ravno ob pravem času, ko je Belgija storila še en pomemben korak k uresničitvi velikega cilja, prve svetovne krone.

Ne spreglejte