Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
7. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

3

Natisni članek

Andreas Granqvist Janne Andersson Harry Kane Gareth Southgate FIFA SP 2018

Sobota, 7. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Napoved četrtfinala SP 2018: Švedska : Anglija

Angleški nogometaši sanjajo o naslovu, selektor pa jih miri

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

3

Gareth Southgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so v osmini finala prekinili urok enajstmetrovk in izločili Kolumbijo, je v angleški nogometni javnosti in tudi med njihovimi nogometaši zaznati veliko evforije. Zdi se, da je edini, ki je ohranil trezno glavo, njihov selektor Gareth Southgate, ki svari tudi pred današnjo tekmo s Švedi. Zmaga lahko Angležem prinese prvi polfinale na velikih tekmovanjih po 22 letih. Tragični junak zadnjega je bil prav zdajšnji angleški selektor.

Švedska : Anglija /16.00/

Štadion Cosmos Arena v Samari, zmogljivost 41.970 sedišč. Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Verjetni začetni enajsterici:
Švedska: Robin Olsen; Emil Krafth, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson; Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg; Marcus Berg, Ola Toivonen. Selektor: Janne Andersson.
Anglija: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Kieran Trippier, Dele, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young; Raheem Sterling, Harry Kane. b: Gareth Southgate.

Ko je zdajšnji selektor Anglije v polfinalu evropskega prvenstva leta 1996 pred domačimi navijači proti Nemčiji zapravil odločilno enajstmetrovko, je postal tragični angleški nogometni junak, a verjetno si niti on takrat ni mislil, da bodo Angleži na nov polfinale na velikih tekmovanjih čakali tako dolgo.

Že 22 let je minilo od polfinala na kultnem, takrat še starem Wembleyju v Londonu in usodne šeste serije enajstmetrovk, zdaj pa imajo Angleži priložnost, da se spet znajdejo med najboljšimi štirimi. Le še zmaga nad Švedi, proti katerim je Anglija v očeh širše javnosti favorit, in prvič po letu 1990 se bo uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva.

Zelo si želijo tja, kjer jih ni bilo že od leta 1990

Kako daleč lahko popelje Anglijo? | Foto: Reuters Kako daleč lahko popelje Anglijo? Foto: Reuters "Dosegli smo napredek, ampak ni nam še uspelo. Švedi so izjemna ekipa, kar so pokazali tudi letos. Če kdo misli, da smo favoriti, se moti. Čaka nas trdo delo," je povedal nekdanji dolgoletni angleški reprezentant, ki ima prav.

Anglija in Švedska sta namreč v medsebojnih tekmah izenačeni. Odigrali sta jih že kar 23, na njih smo dočakali devet remijev in po sedem zmag na vsaki strani. Na svetovnih prvenstvih sta se udarili dvakrat in dvakrat remizirali.

"Na prvenstvo smo prišli kot najmanj izkušena ekipa. Ena izmed najmlajših, a smo si rekli, da se bomo izboljševali in skušali spisati zgodovino. Zdaj smo prvič v zadnjem desetletju zmagali v izločilnih delih velikih tekmovanj, prvič smo zmagali pri enajstmetrovkah na svetovnih prvenstvih, zabili smo največ golov. Že od leta 1990 nismo bili v polfinalu svetovnega prvenstva. Zelo si želimo, da bi nam uspelo," je še povedal Southgate, ki si tudi tokrat največ obeta predvsem od enega nogometaša.

Harry Kane sanja o naslovu in verjetno tudi o zlati žogi

Harryja Kana, ki je s šestimi goli trenutno vodilni v razvrstitvi za najboljšega strelca prvenstva in bi se lahko, če bo Anglija res šla do konca, vmešal tudi v boj za zlato žogo. Sploh zdaj, ko na prvenstvu ni več ne Lionela Messija, ne Cristiana Ronalda in po novem ne niti Neymarja. Toda bolj kot o tem seveda zvezdnik Tottenhama razmišlja o poti v polfinale in tem, kako iti do konca. Pri tem pa je očitno dokaj optimističen.

Če bo še naprej zadeval in bo Anglija zmagovala, se lahko Harry Kane vmeša v boj za zlato žogo. | Foto: Reuters Če bo še naprej zadeval in bo Anglija zmagovala, se lahko Harry Kane vmeša v boj za zlato žogo. Foto: Reuters

"Ko preživiš tako bitko, kot smo jo na tekmi proti Kolumbiji, dobiš energijo in začneš verjeti, da boš še naprej zmagoval. Lačni smo in uživamo v tem občutku. Če bo šla tekma v podaljške ali enajstmetrovke, bomo pripravljeni. Pripravljeni smo na vse," je povedal strelec 19 golov na 27 tekmah v dresu Anglije.

"Na spletu vidimo, kaj se dogaja doma in čutimo podporo. Pred kratkim sem bil jaz eden izmed tistih navijačev. Uživam v tem. Želeli smo poskrbeti, da bodo ljudje ponosni na nas, in zdi se, da nam uspeva. Želimo zediniti državo in skupaj uživati," je dodal napadalec, ki bo konec meseca dopolnil 25 let in je iz rok Wayna Rooneyja po njegovem odhodu prejel kapetanski trak, uspešno pa prevzel tudi vlogo vodje in najboljšega strelca ekipe.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Angleže. Po njihovem mnenju je najbolj izraziti favorit prav v tem paru. Več o kvotah ...

Prvič brez Zlatana Ibrahimovića in prvič tako daleč

Ob Angležih, samooklicanih začetnikih nogometa, svetovnih prvakih iz leta 1966, ki sanjajo o tem, da bodo šli do konca in nogomet spet vrnili domov, kot pravijo, so podobno dolgo od mest povsem pri vrhu na svetovnih prvenstvih oddaljeni tudi Švedi. Nazadnje so na svetovnem prvenstvu do polfinala prišli leta 1994, ko so bili v ZDA hit prvenstva in osvojili bron.

Janne Andersson stavi predvsem na timski duh in ekipno igro. | Foto: Reuters Janne Andersson stavi predvsem na timski duh in ekipno igro. Foto: Reuters

V dolgih letih, ko je imel vlogo vodje Zlatan Ibrahimović, jim nikoli ni uspelo. Prvič, ko z naskokom največjega imena v zgodovini švedskega nogometa ni zraven, so na pragu velikega podviga. Igrajo zelo moštveno, obrambno in prežijo na priložnosti iz protinapadov.

"Igrali bomo podoben nogomet. Ko sem prišel na klop Švedske, sem rekel, da je to edini način, da smo lahko uspešni. Vedeli smo, s kom se bomo merili, zato drugače ne moremo biti uspešni," je pred tekmo z Angleži povedal selektor Švedov Janne Andersson.

"Ne bo presenečenj na obeh straneh. Govorimo, da je nekatere ekipe težko analizirati in težko premagati. Mislim, da smo tudi mi takšni. Smo zelo močni in verjamemo, da še nismo rekli zadnje. Nogomet je ekipni šport in mi smo ekipa. Od prvega do zadnjega trdo delamo za uspeh. Vesel in ponosen sem, da sem del te ekipe," je še dejal 55-letni trener, ki je selektor Švedske postal leta 2016.

Kapetan je od doma prejel vesele novice

Pred novinarje je stopil tudi švedski kapetan Andreas Granqvist, ki se je dan pred tekmo razveselil vesele novice od doma. Njegova žena mu je rodila še drugega sina. Tega se je seveda zelo razveselil, kot se veseli tudi novic o tem, da na Švedskem v teh dneh vlada pravcata nogometna evforija.

Kapetan Švedske Janne Andersson želi svojemu novorojenčku in ženi podariti zmago nad Angleži. | Foto: Reuters Kapetan Švedske Janne Andersson želi svojemu novorojenčku in ženi podariti zmago nad Angleži. Foto: Reuters

"Veseli nas podpora, ki jo imamo doma. Gre nam res dobro, a ostajamo taki, kot smo. Garamo in poskušamo iz vsake tekme iztržiti čim več. Moramo odigrati še eno dobro tekmo in upam, da bo dovolj za dober rezultat," je dejal 33-letni branilec, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu zabil že dva gola.

Pri Švedih bo sicer manjkal njegov partner v obrambi, ki je kaznovan, Mikael Lustig, medtem ko se v ekipo vrača namestnik kapetana Sebastian Larsson.

Pri Angležih kaznovanih ali poškodovanih ni.

Preberite še:

Belgija Brazilija
Sportal Velika zmaga Belgije, Brazilija potuje domov!
Jordan Pickford
Sportal Se je pod brisačo angleškega junaka skrival ključ do zmage v loteriji?
Sportal Nogomet prihaja domov: Anglež s posebno tetovažo
Sportal Obrazi svetovnega prvenstva #foto #video
Ne spreglejte