Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 8. 2012,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pepe Pele

Torek, 14. 8. 2012, 17.49

8 let

Pele se je poslovil od kraja, na katerem je zaslovel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 1958 je kot neznan 17-letnik na stadionu Rasunda v Stockholmu osvojil prvi naslov nogometnega svetovnega prvaka.

Danes, 54 let pozneje, je bil Pele kot ena največjih svetovnih legend tega športa častni gost na tem objektu, ki se bo kmalu poslovil z nogometnega zemljevida. Stadion, ki so ga zgradili leta 1937 in je bil dolga leta dom švedske izbrane vrste, bodo namreč v bližnji prihodnosti porušili. Objekt za 37.000 gledalcev je že načel zob časa, Švedi pa bodo nov dom za svoje tekme našli na novem objektu v Solni za 50.000 navijačev.

A torkov dan je bil nekaj posebnega za Peleja in še tri soigralce iz ekipe Brazilije letnika 1958. Takrat so Brazilci na poti do svojega prvega naslova prvakov (zdaj jih imajo pet) v finalu premagali prav domačine Švede s 5:2, Pele pa se je dvakrat vpisal med strelce. Tako je SP 1958 pomenilo odskočno desko za nogometaša, ki je v naslednjih letih osvojil nogometni svet.

Na tokratni slovesnosti, ki jo je pripravila švedska nogometna zveza, so bili poleg Peleja še trije člani takratne reprezentance, Mazzolo, Zito in Pepe. Drugih ni več med živimi, Brazilci pa so se prisrčno razveselili tudi srečanja s tedanjimi tekmeci, ostala je še osmerica švedskih reprezentantov iz leta 1958. Vsi igralci obeh ekip so za spomin dobili rumene drese švedske reprezentance s simbolično število 58 na hrbtu.

"Takrat sem bil star le 17 let in tekmovanje na Švedskem je bilo moje prvo potovanje izven meja Brazilije. Na tem stadionu smo se takrat počutili kot doma, tako prijetno vzdušje je bilo na naših tekmah. Pred tem SP nihče ni poznal Brazilije, mi pa smo jo postavili na svetovni zemljevid," se je spominjal Pele in dodal: "Še posebej mi je ostalo v spominu podeljevanje nagrad. Kralj Gustav XVI. Adolf je prišel s častne tribune na igrišče in nam čestital. To je bilo takrat za nas nekaj izjemnega."

Stadion bo simbolično končal svojo vlogo v sredo, 15. avgusta, z zadnjo uradno mednarodno tekmo - pomerili se bosta seveda Švedska in Brazilija. Novi stadion, imenovan Friends arena, je že skorajda končan, nogometno premiero pa bo večnamenski objekt za 50.000 gledalcev doživel novembra s prijateljsko tekmo z Anglijo. Tako kot švedska reprezentanca bo dom zamenjal tudi klub AIK Solna, ki je doslej domoval na Rasundi.

Ne spreglejte