Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
25. 11. 2015,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Leicester City Jamie Vardy Claudio Ranieri

Sreda, 25. 11. 2015, 12.45

8 let

Palček, ki se je lani boril za obstanek, zdaj vodi v najmočnejši ligi na svetu (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometni klub Leicester trenutno piše eno najlepših in najbolj presenetljivih zgodb v celotni Evropi. Četa Claudia Ranierija je po spodrsljaju Man Cityja in Arsenala celo vodilna v premier ligi.

Klub z bogato zgodovino, ustanovljen je bil že davnega leta 1884, se je v pretekli sezoni po desetih letih vrnil med elito in, kot je za novinca običajno, se je tudi on boril za obstanek. Na koncu so se lisice z 41 točkami dokaj gladko obdržale med elito. To jim je uspelo sploh prvič, saj so se v sezonah 1994/1995 in 2003/2004 od najboljših poslovili že po prvem letu.

No, Leicester je obstal in zamenjal trenerja; namesto vzkipljivega Nigla Paersona so angažirali nekdanjega trenerja Chelseaja in Valencie Caludia Ranierija. Čeprav se italijanski strateg, do zdaj je vodil 11 različnih klubov in eno reprezentanco, ne more pohvaliti z nobeno večjo lovoriko in ga ne uvrščamo med najboljše trenerje na svetu, je klub iz mesta s 300 tisoč prebivalci dobesedno obrnil na glavo in začel pravljico, ki traja še danes.

Klub se po proračunu ne more primerjati z najboljšimi, po 13 krogih angleškega prvenstva pa z 28 točkami vodi v najmočnejši ligi na svetu, v hrbet mu gledajo velikani, kot so Manchester United, Manchester City, Arsenal in Tottenham.

Le kaj bi brez neverjetnega Vardyja?

Gre torej za nevsakdanji pojav, a nikakor ne nezaslužen. Ranierijeva četa je na vrhu z razlogom, saj jo krasi izjemno nepopustljiva in ekipna igra, ima pa tudi tisto, kar ponavadi manjka ekipam iz spodnjega doma lestvice, to je dober napad.

Tukaj blesti izjemni Jamie Vardy trenutno najbolj vroči napadalec na Otoku, ki je po vpoklicu v angleško reprezentanco doživel pravi preporod in je v tej sezoni nezaustavljiv. Dosegel je že 13 zadetkov in z vpisom na seznam strelcev na zadnjih desetih tekmah izenačil tudi več kot deset let trajajoči premierligaški rekord Ruuda van Nistelrooya.

Ni tak palček, kot se zdi

Da Leicester še zdaleč ni palček, kot bi marsikdo mislil, govori tudi njegova poletna aktivnost. Ranieri je kupil kar pet igralcev, Šinjija Okazakija, N'Gola Kanteja, Yohana Benelouaneja, Gökhana Ilnerja in Roberta Hutha, ter zanje odšel skoraj 40 milijonov evrov. To nikakor ni majhna številka, to je celo več kot za pol več, kot je za okrepitve v tem poletju namenil Arsenal (17 milijonov evrov).

Naj se lov na lisice začne

Za konec povejmo še, da Leicester, razen izjem (Arsenal, Tottenham), za zdaj resnega tekmeca še ni imel. Izjemno ugoden žreb jim je omogočil, da so tam, kjer so. A zdaj se bo začelo zares in kmalu bo jasno, koliko je ekipa res vredna. Arsenal mu je doma nasul kar pet zadetkov, proti Tottenhamu, ko ta še ni bil v trenutno formi, pa mu je uspelo remizirati.

Skoraj nemogoče je pričakovati, da bi lisice novo leto pričakale med najboljšimi štirimi, kaj šele na vodilnem položaju. Že v soboto bo Leicester gostil prve zasledovalce, ki imajo točko manj, Manchester United, v nadaljevanju pa jih čaka še kup težkih spopadov, ko ne bodo favoriti. Vseeno jih ne odpišimo prehitro, Leicester je vroč.

Spored tekem Leicestra: Manchester United (doma), Swansea (v gosteh), Chelsea (doma), Everton (v gosteh), Liverpool (v gosteh), Manchester City (doma)

Ne spreglejte