Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 2. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

angleško prvenstvo zimski prestopni rok

Sreda, 3. 2. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Padla je milijarda. Gorje tistemu, ki izpade.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Angleški nogometni klubi so v poletnem in zimskem prestopnem roku, ki se nanašata na sezono 2015/16, prvič v zgodovini za nakup okrepitev porabili več kot milijardo funtov.

Izsledki svetovalne družbe Deloitte so potrdili, da se lahko angleški klubi pohvalijo z največjo kupno močjo v Evropi. V zadnjem prestopnem roku, ki se je na Otoku iztekel v ponedeljek ob polnoči, so za nove igralce odšteli 235 milijonov evrov. Toliko nakupov niso opravili nikjer drugje v Evropi. Angleži so potrošili celo več kot preostale štiri lige, ki sestavljajo priljubljeno skupino petih velikanov (angleško, francosko, italijansko, nemško in špansko prvenstvo), skupaj!

Prvič v zgodovini se je pripetilo, da so člani najmočnejšega angleškega klubskega razreda (Premier League) v eni sezoni zapravili več kot milijardo funtov. Za nakup novih igralcev so odšteli kar 1,04 milijarde funtov oz. 1,38 milijarde evrov! S tem je padel eden izmed mejnikov, ki se je pred desetletji zdel nemogoč.

Čaka jih bogata nagrada

Zanimivo je, da so bili v zimskem prestopnem roku najbolj dejavni klubi, ki se na Otoku potegujejo za obstanek. Odločili so se za tveganje, saj nočejo izpasti iz elitne druščine. Zavedajo se, da bo prihodnjo sezono udeležencem premier league pripadla bogata nagrada, ki izhaja iz prodaje televizijskih pravic. Vsak angleški klub, ki se bo v sezoni 2016/17 potegoval za prvenstvene točke, bo bogatejši za več kot 150 milijonov evrov.

Zato ne preseneča, da želijo vsi obstati med najboljšimi. V usodo se je vdala le Aston Villa. Nekdanji evropski prvak vedno bolj zaostaja za tekmeci, pozimi pa ni kupil niti ene odmevnejše okrepitve. Norwich, ki je na 17. mestu, nekdanjemu velikanu iz Birminghama beži za deset točk.

Najdražji zimski nakupi po letu 2011

Angleški klubi so pozimi nazadnje tako veliko zapravljali leta 2011. Takrat so zadnji dan za ogromne vsote prodali Španca Fernanda Torresa (šel je k Chelseaju), Angleža Andyja Carrolla in Urugvajca Luisa Suareza (odšla sta k Liverpoolu). Klubi so v prihod zimskih novincev vložili skoraj 300 milijonov evrov, nato pa hitro postali varčnejši. Leta 2012 so porabili 80, leta 2013 159, v letih 2014 in 2015 pa 172 milijonov evrov. Letos je strah pred izpadom poskrbel, da so januarja segli po dražjih okrepitvah.

Največ denarja so porabili Newcastle, Norwich City in Watford. Šest zadnjeuvrščenih klubov je okrepitvam namenilo skoraj 120 milijonov evrov. V poslovno tveganje so se spustili tudi klubi v tekmovanju Championship.

Najboljše tri angleške "drugoligaše" čaka napredovanje v Premier League, kjer se bodo v sezoni 2016/17 delile izdatne finančne nagrade. Klubi so v zimskem prestopnem roku zapravili 46 milijonov evrov. Natančno toliko so pozimi zapravili najboljši nemški klubi. Middlesbrough, ki je v tem trenutku v championshipu na drugem mestu, je za škotskega napadalca Jordana Rhodesa plačal skoraj 12 milijonov evrov.

Za največji prestop na angleških tleh je poskrbel Francoz Giannelli Imbula, Stoke City ga je pripeljal za 24 milijonov evrov (klubski rekord). V Evropi ni nihče posegel po dražjih okrepitvah.

Edina država, kjer so snubci razpolagali še z višjimi vsotami, je bila Kitajska, kamor je odšel Kolumbijec Jackson Martinez. Guangzhou Evergrande ga je od madridskega Atletica odkupil za kar 42 milijonov evrov. Kitajci so tako postali svetovni rekorderji letošnjega zimskega prestopnega roka, v Evropi pa si ta naziv z naskokom lastijo Angleži. Padla je prva milijarda, kako bo šele v prihodnji sezoni?

Ne spreglejte