Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2018,
14.33

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

10

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Nedelja, 18. 3. 2018, 14.33

6 let, 1 mesec

Javno opravičilo

NK Maribor se opravičuje in ograjuje od Zahovićevih besed

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

10

Zlatko Zahović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometni klub Maribor obžaluje izrečene besede športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki se je po porazu proti Krškemu (0:2) na novinarski konferenci na nedopusten način dotaknil družinske tragedije novinarja Ekipe SN. Klub se od izjav Zahovića ograjuje. Sporoča, da je izgubil točke v športnem boju, ne sme pa izgubiti še spoštovanja.

Po valu kritik, ki so se usule na izrečene besede športnega direktorja Zlatka Zahovića, ko je novinarja po vprašanju o razlogih za slab obisk tekem v Ljudskem vrtu označil za provokacijo, nato pa omenjal še družinsko tragedijo poročevalca, se je mariborski klub odzval s sporočilom za javnost. V njem se opravičuje za neljubi zaplet, ki je šel čez mejo dobrega okusa, in v njem potrjuje, da si je športni direktor državnih prvakov privoščil nekaj nedopustnega. Vodstvo mariborskega kluba obžaluje, da je Zahović ubral tovrsten način komunikacije, in se od njegovih besed ograjuje.

Mariborski klub se je tako opravičil novinarju Ekipa SN s pojasnilom o načinu komunikacije športnega direktorja na novinarski konferenci. Bo sledilo tudi opravičilo prvega kadrovnika kluba, ki je s svojimi besedami le dve leti po incidentu z Agimom Ibraimijem poskrbel za nov škandal?

Opravičilo NK Maribor

"Razočaranje, jeza, nejevolja. Vsi smo se strinjali in se strinjamo, da podoba ekipe slovenskega prvaka ni na želenem nivoju. Maribor – Krško 0:2 bo zapisano v končni statistiki, po sobotni tekmi kroga št. 24 v Ljudskem vrtu pa moramo pisati tudi o dogodku, ko se je dogajanje na igrišču končalo. Ne glede na razočaranje zaradi neželenega razpleta smo izpeljali vse obveznosti po predpisanem protokolu vodstva tekmovanja, na novinarsko konferenco pa je kot predstavnik kluba prišel športni direktor Zlatko Zahovič. S komentarjem tekme, trenutne vijol’čne situacije in analize rezultatske krize.

Med pojasnili o tekmi je izpostavil pomen ustreznega odziva v neprijetni situaciji, v kateri smo se znašli po slabšem uvodu v spomladanski del sezone. Žal pa je nastop na novinarski konferenci zaradi izrečenega v nadaljevanju, na postavljeno vprašanje novinarja športnega dnevnika Ekipa SN o slabem obisku tekem v Ljudskem vrtu, dobil oznako nedopustnega. Omenjanje družinske tragedije, s katero se je moral soočiti poročevalec, ni način komunikacije, ki je v skladu z načeli delovanja slovenskega prvaka in kluba z največjim številom navijačev v državi.

Odziv športnega direktorja zahteva opravičilo, ki ga NK Maribor tudi izreka. Novinarju Ekipe SN in vsem preostalim predstavnikom medijev, ki so v Ljudskem vrtu vedno dobrodošli, s katerimi sodelujemo 365 dni v letu. Izgubili smo točke v športnem boju, ne smemo pa spoštovanja. Ohraniti moramo ugled in pokončno držo ne glede na razmere, vmesna vprašanja javnosti ali morebitne pretekle zgodbe.

NK Maribor je v svoji zgodovini prestal vzpone in padce, doživljal ekstaze zmag in grenkobo porazov. Tokratni dogodek v konferenčni sobi pa se je oddaljil od vrednot, za katere se zavzemamo, in se klub od izjav športnega direktorja ograjuje ter jih obžaluje."

NK Maribor.

Odzvalo se je tudi Društvo športnih novinarjev Slovenije, celotno izjavo pa si lahko preberete spodaj. Tudi oni pa obsojajo dejanje Zlatka Zahovića.

Odziv Društva športnih novinarjev Slovenije

NK Mariboru in Zlatku Zahoviću po incidentu na novinarski konferenci 17. marca!

V Društvu športnih novinarjev Slovenije obsojamo verbalni in osebno žaljiv napad športnega direktorja NK Maribora Zlatka Zahoviča nad novinarja Ekipe SN Dejana Mitrovića na novinarski konferenci, ki je bila po tekmi Maribora in Krškega (0:2) v večernih urah 17. marca. Novinar Mitrović je namreč le zastavil profesionalno vprašanje, v skladu z novinarskimi standardi, in nato doživel verbalni napad direktorja gostujoče ekipe Zahovića.

Vsak napad na novinarje, fotoreporterje in snemalce pomeni napad na javnost, saj medijski soustvarjalci služimo javnosti. In nikomur drugemu, zato so nedopustni vsi pritiski na opravljanje novinarskega dela. Uporaba nasilja, tudi verbalnega, pomeni neposreden napad na svobodo - svobodo obveščanja in javne besede.

Na omenjeni novinarski konferenci je novinar Ekipe SN Dejan Mitrović vprašal: "Gospod Zahovič! Kako pa ste razočarani nad obiskom na tribunah?" Športni direktor Zlatko Zahović je odgovoril: "Ti hočeš samo provocirat. Počasi, sine moj. Koliko si star? Ne provociraj, daj eno lepo vprašanje. Vem, da si iz Ekipe, samo ne provociraj. Tebi se je zgodila tragedija pred kratkim. Te je kaj izučila? Jaz bi rekel, da te ni. Še vedno hodiš provocirat, še vedno si nesramen. Daj normalno vprašanje, pa ti bom odgovoril. Dam ti sožalje, v življenju ni vse črno-belo. Lahko jaz rečem, da se ti je vrnilo v življenju, pa mislim, da se ti ni. Ne provociraj, sine, premlad si!"

Pričakujemo opravičilo NK Maribora in Zlatka Zahoviča za popolnoma nesprejemljiv osebni napad novinarju Dejanu Mitroviću.

Prav tako pa tudi pri Nogometni zvezi Slovenije: Spoštuj, da boš spoštovan!

V jedro delovanja osrednje slovenske nogometne organizacije ne sodi le izključna skrb za razvoj in širjenje nogometa v Sloveniji. NZS se skozi svoj vpliv in doseg zaveda sporočil in zgledov, ki jih s svojim delovanjem prenaša v širše družbeno okolje, zato podobno držo pričakuje tudi od ostalih nogometnih deležnikov.

V luči tega in v povezavi z nedavnimi dogodki želi NZS poudariti, da je vsakršno delovanje, ki pomeni kršitev zapisanih pravil nedopustno, zato organizacija pri svojem delovanju in odločanju sledi pravilom in predpisom, ki so sprejeti in veljajo v našem okolju. Organi NZS delujejo neodvisno in strokovno, vodstvo NZS pa zaupa njihovim odločitvam, tako v licenčnih kot tudi v postopkih povezanih s tekmovanji pod okriljem NZS.

Prav tako pa želi Nogometna zveza Sloveniji poudariti, da je ne le v nogometnem svetu, ampak tudi širše, nedopustna vsakršna nepremišljena ali namerna reakcija, ki pomeni žalitev dostojanstva posameznikov in družbe, zato pozivamo k medosebnemu spoštovanju vseh akterjev nogometne igre od igralcev, sodnikov, trenerjev, klubskih funkcionarjev, novinarjev, navijačev, kot tudi širše.

Le z upoštevanjem pravil in uveljavljenih moralnih ter etičnih norm bomo skupaj z vsemi svojimi deležniki uspešno dosegali tisto, kar je cilj družbe in nogometa.

Ne spreglejte