Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 2. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Marko Nikolić Ranko Stojić Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 25. 2. 2016, 14.15

6 let, 7 mesecev

Olimpija noče zavladati le Sloveniji, ampak kar vsej soseščini

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Vodstvo Olimpije optimistično zre v nadaljevanje prvenstva. Želi uresničiti cilj, ki je obdržati prednost pred največjim tekmecem Mariborom in po 20 letih vrniti naslov državnega prvaka v Ljubljano.

Minilo je 20 let od zadnjega naslova, ki ga je v slovenskem prvenstvu osvojila Olimpija. Takrat so zeleno-beli stanovali za Bežigradom in veljali za najboljši slovenski klub. Ko pa so prenehali z osvajanjem največjih lovorik, se je nogometna evforija preselila na Štajersko. Maribor je postal absolutni vladar slovenskega klubskega nogometa, Olimpiji, ki je vmes zamenjala podobo in se preselila v Stožice, pa so ostale le drobtinice.

V tej sezoni se zmajem ponuja priložnost, da postanejo prvaki. Jesenski del so končali na prvem mestu, v spomladanski del pa so kljub nekaterim odmevnim odhodom (zlasti Andraž Šporar in Ezekiel Henty) krenili optimistično. Predsednik Milan Mandarić je v sodelovanju s športnim direktorjem Rankom Stojićem najprej izbral novega trenerja. Odločila sta se za rojaka Marka Nikolića, nato pa v Ljubljano pripeljala kar nekaj odmevnih okrepitev. Začelo se je s prihodom najboljšega vratarja Prve lige Telekom Slovenije Nejca Vidmarja, nato pa so prišli na vrsto tujci.

"Zelo sem zadovoljen. Z veliko pomočjo našega trenerja smo pripeljali igralca, kakršnih ni bilo veliko v Sloveniji. Držali smo se naše obljube, da bomo pripeljali le kakovostne igralce, ki predstavljajo dodano vrednost ekipi. Zadovoljen sem z opravljenim v prestopnem roku," je po turbulentnih in napornih tednih iskanja zimskih kadrovskih rešitev priznal 77-letni predsednik.

Kar pet milijonov evrov vreden prestop Hentyja

Bogati poslovnež ima velike izkušnje z vodenjem nogometnih klubov. Da je Olimpija z njegovim prihodom poskočila stopničko višje, tako pa jo dojema tudi nogometna Evropa, sta dokazala rekordna prestopa Šporarja in Hentyja. Ogromno presenečenje predstavlja petmilijonski znesek, ki ga je moskovski Lokomotiv odštel za mladega Nigerijca.

Pred leti so lahko slovenski klubi o čem podobnem le sanjali, zdaj pa je Olimpija dokazala, da se lahko nogometaši iz 1. SNL preselijo v tujino za velike denarje. Da lahko tudi rekordno seže v žep, je pokazal nakup Blessinga Elekeja. Gorica je postala bogatejša kar za 800 tisoč evrov, kar je več od marsikaterega letnega proračuna slovenskega prvoligaša. Če je Olimpija poskrbela za rekorden prestop, je na drugi strani del zaslužka namenila rekordnemu nakupu.

Lazovića navdušil drzen projekt Mandarićeve Olimpije

Če je bil Mandarić potrt, ko je v njegovo pisarno potrkal Henty in mu dal vedeti, da je pred njim življenjska priložnost, ki je ne bi rad izpustil, je nekaj dni pozneje doživel še nov šok. Milivoje Novaković, nesojena zimska okrepitev in nekdanji otrok Olimpije, se je odločil, da bo kariero nadaljeval v Mariboru, vodstvo ljubljanskega kluba pa je zmotil način, s katerim se je slovenski reprezentant dogovarjal o sklenitvi dogovora.

Olimpija je ostala brez Novakovića. V napadu je ostala praznina, a se je vodstvo hitro odzvalo in v slovensko prestolnico privabilo enega najodmevnejših tujcev, kar jih je igralo v 1. SNL. Prišel je Danko Lazović, ki je nosil barve številnih vrhunskih evropskih klubov, pri 32 letih pa ga je v Slovenijo premamila želja po zgodovinskem dejanju, prvem naslovu Olimpije po dveh sušnih desetletjih in ambiciozen projekt predsednika Mandarića.

"Naša prva prioriteta je, da smo na vrhu slovenskega prvenstva. Čaka nas še veliko dela, a naši pogledi sežejo dlje od tega. V Sloveniji hočemo biti tisto, kar smo načrtovali, hočemo pa biti najboljši tudi v regiji in tem delu Evrope. Zato potrebujemo več kakovosti, kot bi jo potrebovali le za slovenske tekmece. To je bil tudi eden izmed razlogov, da smo se odločili za prihod Lazovića. Skupaj z Mariborom želimo dvigniti vrednost slovenskega nogometa in stopiti iz sence naših nogometnih sosedov," je drzen načrt, povezan s tem, da bi igrala Olimpija resnejšo vlogo tudi v evropskem nogometu, predstavil Mandarić.

"Če hočeš biti šampion, moraš imeti tudi šampione v ekipi"

Zaveda se, da bo za prvi del naloge moral zbrati več točk od Maribora, ki se je pozimi zelo okrepil. Dvoboj, ki bo razkril marsikaj, se obeta že 5. marca, ko se bosta v prepolnem Ljudskem vrtu spoprijela večna tekmeca. "Naš cilj je, da ostanemo prvi. Če hočeš biti šampion, moraš imeti tudi šampione v ekipi. Prepričan sem, da jih imamo. Zlasti z Dankom," je Mandarić še enkrat opozoril na zadnjo okrepitev. On in še nekateri igralci potrebujejo še nekaj časa, da ujamejo pravi tekmovalni ritem, ki ga ni občutili že veliko mesecev.

Vprašanje, ki si ga navijači Olimpije postavljajo, je povezano s tem, koliko točk bo takrat, ko bodo Lazović, Miroslav Radović in Julius Wobay povsem nared, delilo najboljša slovenska kluba.

 

Slovenec osrečil Beograd, bo zdaj še Srb Ljubljano?

Slovenski in srbski nogomet si izmenjujeta zanimive prigode. Olimpija čaka na naslov državnega prvaka 20 let. Morda ga bo končno osvojila pod vodstvom srbskega trenerja, ki se je ob prihodu zahvalil predhodniku Marijanu Pušniku za vse, kar je storil za ekipo in odličen položaj na lestvici.

Nedavno je bilo obratno v Beogradu, ko je Crveno zvezdo po šestih letih mukotrpnega čakanja na naslov srbskega prvaka do prvega mesta popeljal Slovenec. Slaviša Stojanović je v boju za vrh prehitel prav Partizan, ki ga je takrat vodil Nikolić, zdajšnji trener Olimpije. Zdaj bi se lahko Nikolić proslavil v mestu, kjer je do službenega odhoda na Kitajsko živel Stojanović in večkrat zavrnil namigovanja, da se seli na trenerski stolček Olimpije.

Ne spreglejte