Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
9. 8. 2018,
21.58

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Rok Kronaveter Issah Abass NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 9. 8. 2018, 21.58

5 let, 8 mesecev

Poročilo s tekme Olimpija : HJK

Olimpija je končno zares navdušila in razbila finskega prvaka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Olimpija : HJK | Issah Abass je prvič po enem mesecu zaigral v prvi postavi Olimpije in takoj zablestel. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Issah Abass je prvič po enem mesecu zaigral v prvi postavi Olimpije in takoj zablestel.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nogometaši Olimpije so v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa v Stožicah s 3:0 premagali finskega prvaka HJK iz Helsinkov in se močno približali napredovanju v play-off za drugo najmočnejše evropsko nogometno tekmovanje. Z dvema goloma je zablestel povratnik v moštvo Issah Abass.

Olimpija : HJK
Sportal Olimpija zelo blizu napredovanja, Maribor v težavah

Ob soparnem in vročem vremenu, verjetno pa predvsem zaradi ne najboljših rezultatov z začetka sezone, je Olimpijo v Stožice prišlo spremljat razmeroma malo navijačev. Le nekaj več kot štiri tisoč jih je bilo, med njih pa se je pomešalo tudi pet privržencev z naskokom najuspešnejšega finskega kluba. HJK se ponaša s kar 28 naslovi državnega prvaka. To je kar 19 več od drugega najboljšega na večni lestvici in 26 več od številke, s katero se ponaša VPS. Finski prvoligaš, ki je bil v Evropi za Olimpijo usoden lani.

HJK je v Ljubljano pripotoval brez svojega najboljšega posameznika, ki ga v Stožicah dobro poznajo. Pričakovano v postavi gostov ni bilo najbolj koristnega igralca prejšnje sezone finskega prvenstva, nekdanjega člana Olimpije Filipa Valenčiča. Izkušeni primorski napadalec je po sporu s trenerjem izpadel iz ekipe, zadnjo tekmo za HJK pa je verjetno že odigral. Bil naj bi namreč povsem blizu prestopa na Norveško.

Finci so zapretili na začetku tekme, potem pa je začela prevladovati Olimpija. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Finci so zapretili na začetku tekme, potem pa je začela prevladovati Olimpija. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Finci bi lahko vodili že po pol minute igre

Dovolj o ogrevanju pred tekmo. Kaj se je dogajalo na zelenici? Začelo se ni najbolje za domače. Že po pol minute igre pred polpraznimi tribunami v Stožicah bi lahko gostje že vodili. Kot da ne bi slišali sodnikovega žvižga za začetek tekme, so Ljubljančani zaspali in že takoj se je HJK znašel v stoodstotni priložnosti za gol.

V kazenskem prostoru je povsem osamljen do strela prišel Evans Mensah, a se je po njegovem strelu z izjemno obrambo izkazal Aljaž Ivačič. V nadaljevanju akcije je napadalec, ki se lahko pohvali tudi z enim nastopom za reprezentanco Gane, do strela prišel še enkrat, a k sreči meril čez gol.

Olimpija se je zbudila in začela prevladovati

Potem je začela igrati Olimpija, ki je bila v prvih 45 minutah boljši nasprotnik in si priigrala tudi nekaj priložnosti. Nevarna je bila predvsem po levem krilu, po katerem je obrambo Fincev teroriziral Matic Črnic, in po sredini, kjer je vse svoje mojstrstvo ob vsakem dotiku z žogo dokazoval Rok Kronaveter.

Črnic je dvakrat poizkusil že po štirih minutah igre, a ni bil dovolj natančen. Še veliko manj je od veselja ločilo Daniela Avramovskega v 17. minuti. Do strela je prišel z desne strani in zadel levo vratnico finskega vratarja. V 18. minuti je čez gol spet streljal Črnic, v 36. minuti pa je od daleč poizkusil še Nik Kapun. Tudi on ni bil dovolj natančen.

Slovenski državni nogometni prvak se je pred svojimi navijači trikrat veselil zadetka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski državni nogometni prvak se je pred svojimi navijači trikrat veselil zadetka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Povratnik Issah Abass je hitro pokazal, kaj zmore in zna

Je bil pa zato dve minuti pozneje veliko bolj natančen edini napadalec Olimpije na tej tekmi, ki je bil sicer bolj malo pri žogi, a je zato ob skoraj edinem dotiku dokazal, kaj zmore in zna.

Pišemo o Issahu Abassu, ki je prvič po tekmi proti Qarabagu v Ljubljani pred skoraj natanko enem mesecu pristal v začetni enajsterici državnih prvakov in s prefinjenim strelom v daljši vratarjev kot v kazenskem prostoru poskrbel za veliko veselje Ljubljančanov in navijaške skupine Green Dragons. Ta je narekovala dokaj bučno navijanje na največjem slovenskem štadionu.

Povsem ob koncu polčasa bi Olimpija skoraj povišala vodstvo. Po podaji z desne strani je na levi vratnici do strela prišel Črnic, poskusil je z volejem, a se je z izjemno obrambo izkazal finski vratar.

Sanjski začetek drugega polčasa in nova Afričanova mojstrovina

Že na začetku drugega je bilo v Stožicah spet veselo. V 48. minuti je v kazenskem prostoru nasprotnikov padel Kapun, sodnik je pokazal na belo točko, z nje pa je bil zanesljiv Kronaveter in poskrbel za vodstvo z 2:0.

Že dve minuti pozneje bi bilo lahko 3:0, v kazenskem prostoru je z desne strani do strela prišel Kapun in že premagal nasprotnikovega vratarja, a je žogo na črti ustavil Faith Obilor.

Je pa bilo 3:0 nekaj minut pozneje, ko je do žoge v kazenskem prostoru prišel Abass, mojstrsko preigraval, si pripravil prostor za strel in po tleh še drugič na tekmi premagal finskega vratarja.

Rutinirana zmaga in rdeč karton ob koncu tekme

Do konca tekme, ob sklepu katere si je Črnic z grobim prekrškom prislužil rdeči karton, je Olimpija rutinirano zadrževala lepo vodstvo in brez težav prišla do visoke zmage. Po rezultatu 3:0 je jasno, da je z eno nogo že v naslednjem, zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa, v katerem jih čaka zmagovalec para, ki ga tvorita slovaški Spartak iz Trnave oziroma beograjska Crvena zvezda.

Predsednik Milan Mandarić je lahko zadovoljen s prikazanim na igrišču, a je zagotovo razočaran nad sporočilom navijačem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Predsednik Milan Mandarić je lahko zadovoljen s prikazanim na igrišču, a je zagotovo razočaran nad sporočilom navijačem. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Milan Mandarić je bil končno zadovoljen ali pa tudi ne ...

Ljubljančani so, če odštejemo visoko zmago s 5:1 proti res skromnemu severnoirskemu Crusadersu v prejšnjem krogu, prvič v tej sezoni navdušili in poskrbeli, da je bil njihov predsednik Milan Mandarić lahko prvič zares navdušen.

No, ali pa tudi ne. Med tekmo so namreč Green Dragons, organizirani navijači ljubljanskega kluba, izobesili transparent, na katerem je pisalo "Oprostite mu, saj ne ve, kaj dela", potem pa začeli kričati: "Milan, adijo!" Dovolj zgovorno sporočilo o tem, kaj si mislijo o njegovem delu …

Olimpija : HJK 3:0 (1:0)

Štadion Stožice, 4.553 gledalcev. Sodnik: Benoit Millot (Francija).

Strelca: 1:0 Abass 38., 2:0 Kronaveter 50./11m, 3:0 Abass 59.

Olimpija: Ivačič; Štiglec, Zarifović, Ilić, Putinčanin; Tomić; Črnic, Kronaveter (od 78. Gajić), Kapun, Avramovski (od 85. Savić); Abass (od 71. Suljić). Trener: Aleksandar Linta.
HJK: Rudakov; Sumusalo, Patronen, Obilor, Rafinha (od 88. Chrisantus); Annan, Dahlström (od 63. Dominguez); Mensah (od 78. Alho), Yaghoubi, Riski; Klauss. Trener: Mika Lehkouso.

Rumeni kartoni: Yaghoubi 45. (HJK), Patronen 49. (HJK), Zarifović 87. (Olimpija)
Rdeči karton: Črnic 86. (Olimpija)

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še:

Sportal Nogometna Olimpija pripeljala dva nova člana
Nik Kapun
Sportal Nik Kapun o Olimpiji: Ni vse tako črno, kot se zdi
Ne spreglejte