Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 4. 2018,
12.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Josep Guardiola Liverpool UEFA liga prvakov Manchester City

Sreda, 11. 4. 2018, 12.05

1 leto

Po izpadu Manchester Cityja

Guardiola po polomu Cityja udaril po sodniku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Guardiola Josep Manchester City Liverpool | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skoraj vse, kar je dobrega v tej sezoni naredil Manchester City, je zbledelo po vnovičnem evropskem porazu z Liverpoolom (1:2), ki je pomenil boleče slovo od lige prvakov. Trener Josep Guardiola je čestital Liverpoolu in mu zaželel veliko sreče v polfinalu, del krivde za izpad pa zvalil na španskega sodnika Antonia Mateuja Lahoza, ki ga je spravil ob živce po tem, ko je razveljavil zadetek Cityja za 2:0.

Sinje-modri, ki so od naslova angleškega prvaka oddaljeni le še nekaj milimetrov, so v torek doživeli novo evropsko razočaranje. Manchester City je padel v rezultatsko krizo v najbolj občutljivem delu sezone. Takrat, ko se delijo polfinalne vstopnice za ligo prvakov. Izgubil je že tretjič zapored, še drugič v enem tednu proti Liverpoolu, ki se je tako prvič po letu 2008 uvrstil med štiri najboljše klube v ligi prvakov.

Katalonec si je prislužil izključitev

Po koncu prvega polčasa je stopil do sodnika. | Foto: Reuters Po koncu prvega polčasa je stopil do sodnika. Foto: Reuters Sanje Josepa Guardiole o tem, da bi evropski naslov osvojil še s kom drugim kot z Barcelono, z Bayernom je trikrat zapored izpadel v polfinalu, s Cityjem pa končal pot pred polfinalom že drugič, se niso uresničile. Bogati klub iz Manchestra, ki ga poganja arabski kapital, se je pred povratno tekmo zavedal, da bo za napredovanje v polfinale potreboval čudež, saj je na prvem srečanju na Anfieldu izgubil z 0:3.

Povratna tekma se je za gostitelje začela sanjsko. City je prek Gabriela Jesusa prvič zatresel mrežo Liverpoola že po nekaj minutah, tik pred koncem prvega polčasa pa se je zazdelo, da se je znašel pred vrati nebes. Leroy Sane je zatresel mrežo, a se je povečanja vodstva na 2:0 veselil le nekaj trenutkov. Sodnik je razveljavil zadetek zaradi domnevnega nedovoljenega položaja. Guardiola ni mogel verjeti svojim očem, saj je bil prepričan, da je Nemcu podal žogo nihče drug kot James Milner, nogometaš Liverpoola. To je skušal po koncu prvega polčasa dopovedati sodniku, a je to storil tako odrezavo, da si je prislužil izključitev.

''Sodniku sem povedal, da bi moral veljati zadetek, saj je Leroyu podal žogo Milner. Vprašal me je, ali je prišla žoga od Milnerja. Dejal sem mu, da je res podal Milner in da v tem primeru ne bi smel dosoditi nedovoljenega položaja. Povsem drugače je iti na odmor z vodstvom 2:0. Nisem ga žalil, dejal sem mu le, Mateu, to bi moral biti gol,'' je pojasnil Katalonec po srečanju, na katerem je Manchester City doživel nov poraz (1:2) in izpadel iz boja za evropsko krono proti Liverpoolu s skupnim rezultatom 1:5.

Ni mu namenil neprimernih besed

V drugem polčas je moral dvoboj spremljati s tribun. | Foto: Reuters V drugem polčas je moral dvoboj spremljati s tribun. Foto: Reuters ''Poznam ga še iz Španije, zato sem si lahko predstavljal, da bo prišlo do česa podobnega. Bil sem uglajen, korekten. Mateu Lahoz pa je poseben človek. Rad  je drugačen, nekoliko poseben. Stvari rad vidi nekoliko drugače od drugih. Ne vem, zakaj sem bil izključen, saj mu nisem rekel niti ene grde ali neprimerne besede,'' se je spraševal trener Cityja, ki kljub izpadu v četrtfinalu lige prvakov uživa pri vodstvu veliko podporo, tako da naj bi v kratkem podaljšal pogodbo in z letno Sodnika Mateuja Lahoza pozna še iz Španije, še iz časov, ko je vodil Barcelono. | Foto: Reuters Sodnika Mateuja Lahoza pozna še iz Španije, še iz časov, ko je vodil Barcelono. Foto: Reuters plačo 23 milijonov evrov postal najboljše plačani trener na svetu.

Nezadovoljstvo s sojenjem je šlo tako daleč, da si je Portugalec Bernardo Silva, ki je v prvem polčasu zadel vratnico pri vodstvu Cityja z 1:0, prek Instagrama zaželel, kako bi v prihodnji sezoni v ligi prvakov uvedli VAR-sodniško tehnologijo.

Ni lahko proti tekmecu, ki se brani z desetimi

Guardiola je bil s sojenjem nezadovoljen že na prvi tekmi v Liverpoolu, ko je delivcem pravice zameril, da so spregledali nedovoljeni položaj Mohameda Salaha pri prvem golu rdečih. Omenil je tudi razveljavljen zadetek Gabriela Jesusa na Anfieldu in nedosojen kazenski strel po domnevnem prekršku Andyja Robertsona nad Raheemom Sterlingom. ''Ko sta tekmeca tako enakovredna, je pomembnost sodniških odločitev zelo velika.''

''Ničesar ne obžalujem. Začeli smo dobro, tako kot na Anfieldu, kjer smo nato prejeli dva hitra gola. Na povratni tekmi smo v prvem polčasu naredili vse tako, kot je treba. Veliko smo tvegali s tremi igralci v obrambi, si priigrali priložnosti, a ni lahko igrati proti tekmecu, ki se brani z desetimi možmi. Ni lahko nadoknaditi tri zadetke. Dosegli smo en gol, dlje pa ni šlo. Izločila nas je izjemna ekipa,'' je po dvoboju priznal Guardiola, ki je konec srečanja dočakal na tribunah.

Veselje nogometašev Liverpoola pred tribuno, na kateri so se v torek na Etihadu stiskali navijači rdečih. | Foto: Reuters Veselje nogometašev Liverpoola pred tribuno, na kateri so se v torek na Etihadu stiskali navijači rdečih. Foto: Reuters

Po tekmi je čestital stanovskemu kolegu Jürgenu Kloppu za napredovanje. ''Upam, da bodo dobro branili čast angleškega nogometa v polfinalu. Liverpool je vrhunska ekipa z vrhunskim trenerjem. Zaslužili so si uvrstitev v polfinale.''

Žreb polfinalnih parov lige prvakov se bo v petek v Nyonu začel ob 12. uri.

Ne spreglejte