Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
3. 11. 2020,
17.30

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

Milenko Ačimović Nogometna zveza Slovenije

Torek, 3. 11. 2020, 17.30

3 leta, 5 mesecev

Začetek trenerske poti na klopi mlade reprezentance

Odločitev je padla. Velik projekt v roke Milenka Ačimovića.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Z Nogometne zveze Slovenije so potrdili, da je novi selektor mlade slovenske nogometne reprezentance, ki jo prihodnje leto čaka domače evropsko prvenstvo, Milenko Ačimović. Nekdanjemu slovenskemu reprezentantu, ki ga tako že na začetku trenerske poti čaka velik izziv, bo pomagal še nogometaš, ki je pustil globok pečat v slovenskem nogometu, Mišo Brečko.

Milenko Ačimović je že na začetku trenerske poti v roke dobil velik projekt. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Milenko Ačimović je že na začetku trenerske poti v roke dobil velik projekt. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na Nogometni zvezi Slovenije z izborom novega selektorja mlade reprezentance niso presenetili. Na predlog predsednika Radenka Mijatovića je Izvršni odbor NZS danes za naslednika Primože Glihe, ta se je moral od svojega položaja posloviti na zahtevo nogometašev, imenoval Milenka Ačimovića.

Ačimović, nekdanji zelo priljubljeni slovenski nogometaš, pomnimo ga predvsem po najbolj nepozabnih štirih sekundah v zgodovini slovenskega športa, golu s sredine igrišča za Bežigradom, je izbira, ki ji je bila naklonjena tudi javnost.

Ta bo zagotovo pozdravila tudi to, da si je 43-letni Ačimović za tesnega sodelavca izbral sedem let mlajšega Miša Brečka. Še enega nogometaša, ki je pustil globoko sled v slovenski reprezentanci, s katero je nastopil na svetovnem prvenstvu 2010, in je na začetku trenerske poti.

Ačimović bo z delom začel ekspresno hitro, že v ponedeljek bo namreč zbral reprezentante za prihajajoči pripravljalni tekmi proti Nemčiji (12. november) in proti Rusiji (17. november).

Pri Olimpiji se je izkazal, zdaj ga čaka velik projekt NZS

Ačimović je po koncu bogate nogometne poti, ki jo je na veličasten način sklenil kot kapetan dunajske Austrie leta 2010, v nogometu deloval kot športni direktor Olimpije, v Stožicah pustil dober vtis in dokazal, da ima občutek za mlade. Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja, ki sta pozneje poskrbela za rekordna prestopa iz slovenske lige in Ljubljančanom prinesla skoraj devet milijonov evrov, je namreč v Olimpijo pripeljal on.

Po odhodu iz Olimpije ga nekaj časa ni bilo v svetu nogometa, potem pa se je posvetil šolanju in letos prišel do najvišje licence Uefa pro.

Pri Olimpiji je najdlje sodeloval z Dušanom Kosićem, ki je Celjane letos popeljal do naslova. | Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji je najdlje sodeloval z Dušanom Kosićem, ki je Celjane letos popeljal do naslova. Foto: Vid Ponikvar

Letos poleti je bil imenovan za selektorja reprezentance do 19 let, zdaj pa, še preden je novo službo začel, dobil veliko priložnost in postal novi selektor mlade reprezentance, ki je pred največjim izzivom v svoji zgodovini. Prihodnje leto bo namreč Slovenija marca in junija skupaj z Madžarsko gostila največje nogometno tekmovanje pri nas, evropsko prvenstvo do 21 let, ki ga je koronavirus premaknil v leto 2021.

To bo tudi prvi nastop mlade slovenske reprezentance na velikem tekmovanju in, kar je še pomembneje, največji projekt v zgodovini NZS. Ne nazadnje bo Slovenija gostila tako tekmo ob odprtju kot tudi finalno tekmo, na kateri bomo dobili novega prvaka. Naslov branijo Španci, ki so evropski naslov osvojili kar trikrat na zadnjih petih prvenstvih.

Primož Gliha je reprezentanco zapustil s sklonjeno glavo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Primož Gliha je reprezentanco zapustil s sklonjeno glavo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Primoža Gliho so odnesli nogometaši

Ačimović je v zelo pomembni trenerski vlogi zamenjal Primoža Gliho, ki se je danes, potem ko je IO NZS potrdil Mijatovićev predlog, od svojega položaja poslovil po šestih letih.

Odhod zdaj že nekdanjega selektorja so zahtevali igralci, ki niso bili zadovoljni z razmerami v reprezentanci in predvsem odnosom selektorja. Njegov odhod so zahtevali kar z odprtim pismom za javnost, v katerem so na račun Glihe izrekli kar nekaj zelo obremenilnih očitkov.

Gliha se od izbruha afere v javnosti še ni oglasil.

Radenko Mijatović
Sportal Predsednik, ki skuša povezovati in ne išče konfliktov
Sportal Kdo bo obraz največjega projekta slovenskega nogometa
Primož Gliha
Sportal Primož Gliha potegnil krajšo, predsednik NZS kritičen tudi do igralcev
Ne spreglejte