Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2020,
22.36

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

nogomet

Petek, 29. 5. 2020, 22.36

3 leta, 11 mesecev

evropske nogometne lige

Messi, Oblak in druščina spet na delu 11. junija, Ronaldo in Iličić 20.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Lionel Messi | Španska la liga se vrača 11. junija. | Foto Reuters

Španska la liga se vrača 11. junija.

Foto: Reuters

Potem ko je dobilo vladno dovoljenje za nadaljevanje, se je vodstvo elitne španske lige odločilo, da se bodo nogometaši na zelenice vrnili 11. junija. "Nadaljevali bomo 11. junija, določili pa smo tudi datum začetka naslednjega prvenstva, to bo 12. september," je danes za Marco dejal predsednik lige Javier Tebas. iz Italije sporočajo, da se bo serie A nadaljevala 20. in 21. junija.

Prvenstvo bo potekalo brez gledalcev, nadaljevanje pa bosta, kot je bilo predvideno, odprla Real Betis in Sevilla.

"Pripravljeni smo, upam, da bomo ligo tudi končali, takrat bo za nas pomemben dan," je zatrdil Tebas.

Dotaknil se je tudi televizijskih prenosov, gledalci pred TV-ekrani si bodo tekme lahko ogledali na dva načina, ali brez glasu ali pa s simulacijo hrupa, ki se sicer sliši na stadionih.

Nogometaši, ki so morali prvenstvo zaradi epidemije novega koronavirusa prekiniti 12. marca, so prejšnji teden začeli trenirati, a le v skupinah po deset. Tebas prave treninge napoveduje čez nekaj dni.

Pred prekinitvijo je vodila Barcelona, ki ima dve točki prednosti pred večnim tekmecem Real Madridom.

Josip Iličić utegne 20. junija spet tresti mreže v serie A. | Foto: Reuters Josip Iličić utegne 20. junija spet tresti mreže v serie A. Foto: Reuters

Serie A se bo nadaljevala 20. junija, na igrišče med prvimi Iličić

Italijanska nogometna liga je v petek potrdila, da se bo najvišji rang italijanskega prvenstva, serie A, ki ga je 9. marca prekinila epidemija novega koronavirusa, nadaljeval tretji junijski konec tedna, 20. in 21. junija.

"Klubi so pozdravili pooblastilo, ki ga je v četrtek izdal minister za šport Vincenzo Spadafora za nadaljevanje serie A in soglasno glasovali za organizacijo štirih zaostalih tekem 25. kroga med vikendom 20. in 21. junija," je v izjavi zapisala italijanska liga.

Gre za štiri tekme Atalanta Bergamo Josipa Iličića - Sassuolo, Hellas Verona - Cagliari, Inter Milan Samirja Handanovića - Sampdoria Genoa in Torino - Parma.

V ligi so ob tem sklenili, da bodo od ponedeljka, 22. junija, dalje na sporedu tekme 27. kroga.

Mogoče pa bodo nogomet v Italiji igrali še prej, saj si želijo v tednu med 13. in 20. izpeljati povratni polfinalni tekmi ter finale pokala.

Pred zaustavitvijo nogometa in vsega športa na italijanskem škornju je Juventus (63 točk) vodil na lestvici s točko prednosti pred drugouvrščenim Laziom.

Tretjeuvrščeni milanski Inter Samirja Handanovića ima 54 točk. Atalanta iz Bergama, pri kateri je blestel Josip Iličić, je na četrtem mestu zbrala 48 točk.

V elitni italijanski ligi so od Slovencev še Valter Birsa (Cagliari, 12.), Jasmin Kurtić (Parma, 9.), Žan Majer (Lecce, 18.) in Rok Vodišek (Genoa, 17.).

Na Poljskem in v Rusiji tudi z navijači na tribunah

Na Poljskem želijo junija v celoti zagnati profesionalni nogomet, tudi z navijaškim pridihom na tribunah. Enako razmišljajo v Rusiji. Seveda pa bo tako na Poljskem kot v Rusiji šlo za simbolno navijaško navzočnost. Na Poljskem bodo dovolili le 25-odstotno zasedenost sedežev na tribunah, v Rusiji pa še to ne, le desetodstotno.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v petek poljski javnosti na skupni novinarski konferenci s predsednikom poljske nogometne zveze Zbigniewom Boniekom sporočil, da se bodo od 19. junija navijači lahko vrnili na tribune. "Zame je nogomet več kot le igra, več kot le šport. To je velika, velika promocija poljske države," je poudaril prvi minister v poljski vladi.

Navijače na tribunah bodo dovolili tudi na ruskih stadionih, a v zelo omejenem obsegu. "Pomembno je, da se nogometno prvenstvo nadaljuje z gledalci, čeprav jih ne bo veliko. Gledal sem tekme nemške bundeslige in celotno vzdušje je čudno, ko na tribunah ni ljudi. Ni dovolj čustev," je dejal ruski minister za šport Oleg Matišin.

Na Poljskem bodo sicer že danes po 80 dneh prisilnega tekmovalnega premora zaradi pandemije novega koronavirusa nadaljevali prekinjeno prvo poljsko nogometno ligo. Prva ruska nogometna liga se bo nadaljevala 21. junija.

Nogomet splošna, Športni park Lendava | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Od 14. junija tudi na Švedskem profesionalni šport, še vedno brez zbiranja

Švedska nogometna liga in drugi športni dogodki se bodo po koronavirusnem premoru nadaljevali 14. junija, je danes sporočila švedska vlada. Za zdaj je vlada zeleno luč prižgala za športe na prostem, omejitve zbiranja do največ 50 oseb ostajajo, je dejala pristojna ministrica Amanda Lind.

"Ne bo nobenih izjem, ne za ligaška tekmovanja ne za druge športe," je dejala Lindova.

Minister za notranje zadeve Mikael Damberg je povedal, da je položaj glede koronavirusa na Švedskem "še vedno zelo resen", in poudaril, da zbiranja ljudi ostajajo prepovedana tudi v športnih lokalih ali restavracijah, pri čemer je mislil na športne navijače.

"Če bo prišlo do zbiranj, lokali tvegajo stroge kazni ali celo zaprtje," je dejal Damberg.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so na Švedskem sprva želeli ligo nadaljevati 4. aprila, a so zaradi virusa prekinitev podaljšali.

Švedska nogometna liga je sestavila podobna priporočila za nadaljevanje prvenstva kot sosednja Norveška, kjer se bo nogometno prvenstvo nadaljevalo 16. junija, poroča STA.

Avstrijska nogometna zveza podaljšala s Fodo

Avstrijska nogometna zveza (ÖFB) je podaljšala pogodbo s selektorjem članske reprezentance Francom Fodo do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2021, torej do novembra 2021. Če bodo Avstrijci v njih uspešni, pa se bo sodelovanje avtomatično podaljšalo do konca SP, ki bo predvidoma novembra in decembra 2022 v Katarju, so sporočili z ÖFB.

Foda, ki je selektor Avstrije od novembra 2017, ima v tem času 14 zmag, dva neodločena izida in šest porazov. Lani novembra so si Avstrijci zagotovili pot na EP 2020, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa preloženo na 2021.

nogometna žoga | Foto: Reuters Foto: Reuters Švicarska nogometna liga se bo nadaljevala 20. junija

Združenje švicarskih nogometnih prvoligašev se je na današnji skupščini v Bernu odločilo, da se bo prvenstvo nadaljevalo 20. junija. Vse nadaljnje tekme bodo minile brez gledalcev, na tekmah bodo veljali posebni varnostni in zdravniški ukrepi.

V deželi sira in čokolade je bilo nogometno prvenstvo po pandemiji novega koronavirusa prekinjeno konec februarja.

Po 23 odigranih tekmah sta v najboljšem položaju St. Gallen in Young Boys, ki sta zbrala po 45 točk, tretjeuvrščeni Basel zaostaja pet točk.

Sicer pa za petouvrščeni Zürich igra Blaž Kramer, član sedmouvrščenega Lugana je uradno še Domen Črnigoj, član zadnjeuvrščenega Thuna pa Kenan Fatkič.

Švicarski državni svet je pred dvema dnevoma sprejel odločitev, da lahko od 6. junija naprej v državi organizirajo javne prireditve z vključno 300 gledalci, športna tekmovanja pa so - ob upoštevanju higienskih predpisov - dovoljena od 6. junija.

Nogomet splošna, Športni park Lendava
Sportal Spins nogometašem omogočil zavarovanje za trajno nezmožnost opravljanja poklica
Atletico Barcelona Jan Oblak
Sportal V Španiji nogomet tudi ob ponedeljkih
Brdo pri Kranju
Sportal Finale nogometnega pokala prvič na novi lokaciji
Ne spreglejte