Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 6. 2016,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Stožice Euro 2016 Fatih Terim Turčija Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 5. 6. 2016, 12.43

6 let, 6 mesecev

Pred srečanjem Slovenija - Turčija v Ljubljani

Oblak bo turškemu prijatelju segel v roke brez rokavic

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Slovenska nogometna reprezentanca se bo zvečer pomerila s Turčijo. To bo zadnja prijateljska tekma pred začetkom evropskega prvenstva, na katerem čaka Turke nastop v zahtevni skupini D. Oslabljeno Katančevo četo čaka danes generalka pred kvalifikacijami za SP 2018.

Fatih Terim je Turčijo leta 2008 popeljal v polfinale EP. To je bil zadnji turški nastop na velikem tekmovanju. | Foto: Fatih Terim je Turčijo leta 2008 popeljal v polfinale EP. To je bil zadnji turški nastop na velikem tekmovanju. Dvoboj med Slovenijo in Turčijo se bo v Stožicah začel ob 20.15. Na njem ne bo manjkalo oglednikov iz Španije, Češke, še posebej pa Hrvaške, ki se bo prihodnjo nedeljo v Parizu prva na evropskem prvenstvu pomerila s Turčijo.

"To bo resna pripravljalna tekma. S pogoji, ki nas spremljajo v Sloveniji, smo zelo zadovoljni. Iz Slovenije bomo nadaljevati pot v Francijo," pojasnjuje Fatih Terim, turški trenerski nogometni cesar, ki je na zadnjem Euru s turško udeležbo (EP 2008) izbrance popeljal v polfinale.

Zvečer bi se lahko odločil za začetno enajsterico Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner, Selçuk, Ozan Hakan, Çalhanoğlu, Oguzhan, Arda Turan in Cenk.

"Vsaka tekma, v kateri zastopaš domovino, je resna. Sam želim vedno igrati z močnim tekmecem," je Terim zadovoljen, da se bo spoprijel s Slovenijo, ki je ostala brez Eura v dodatnih kvalifikacijah. Slovenija spominja Turčijo na Hrvaško, prvo tekmico na Euru, zato bo turški selektor izkoristil srečanje za preizkus številnih taktičnih različic, ki bi se lahko na dvoboju s Hrvati izkazale za dobitno kombinacijo.

Medtem ko so kockasti izbrali dve lažji pripravljalni tekmi (1:0 proti Moldaviji in rekordnih 10:0 proti San Marinu), si je Turčija začrtala zahtevnejši spored prijateljskih obračunov. Pred kratkim je namučila Anglijo v Manchestru in izgubila z 1:2, nato pa je v Antalyi premagala Črno goro z 1:0. Zdaj jo čaka motivirana Katančeva zasedba, ki bo zaradi številnih odpovedi nastopila v nekoliko oslabljeni postavi. Nepričakovane težave pa ima pred dvobojem tudi turški selektor.

Sahin delil slačilnico s Kamplom

"Slovenija je živahna ekipa z dobrimi igralci. Prepričan sem, da bo to za nas dobrodošel preizkus pred evropskim prvenstvom. Želimo premagati Slovenijo, nato pa nas na Euru čaka zahtevna skupina," je v Ljubljani poudaril Nuri Sahin, ki brani barve Borussie in si je v Dortmundu nekaj časa delil slačilnico tudi s Kevinom Kamplom. Pred leti se je dokazoval tudi pri madridskem Realu in Liverpoolu, tako da mu pri 27 letih ne manjka izkušenj. Kako močna je Turčija, dokazuje podatek, da bo Sahin na svojo priložnost v slovenski prestolnici najverjetneje čakal s klopi za rezervne igralce.

Jan Oblak (levo v zgornji vrsti) in Arda Turan (levo v spodnji vrsti) sta v prejšnji sezoni sodelovala pri Atleticu. | Foto: Jan Oblak (levo v zgornji vrsti) in Arda Turan (levo v spodnji vrsti) sta v prejšnji sezoni sodelovala pri Atleticu.

Na njej bo na drugi strani tudi najbolj vroče nogometno slovensko ime. Jan Oblak, vratar madridskega Atletica, že mesec dni čuti bolečine v mišici na desni nogi. V zadnjem obdobju, ko se je pridružil reprezentanci, zato ni veliko treniral. Danes bo spremljal dvoboj na klopi in stiskal pesti za stanovskega kolega Vida Belca, ki se je prejšnji ponedeljek na Švedskem izkazal in ohranil mrežo nedotaknjeno (0:0). Tako bo Oblak nekdanjega soigralca pri madridskem Atleticu, prvega turškega zvezdnika Ardo Turana, pozdravil brez rokavic, saj ne bo stopil med vratnici.

V tej sezoni sta bila tekmeca. Oblak je Turku prizadejal veliko bolečin v četrtfinalu lige prvakov, kjer je Atletico izločil katalonskega favorita, Barcelona pa je našla zadoščenje v domačih tekmovanjih in osvojila dvojno špansko krono.

Katanec: Rezultat ne igra velike vloge

Škofjeločan bo dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. | Foto: Škofjeločan bo dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. "Upam, da bomo zaigrali tako igrivo in agresivno, kot smo na Švedskem. Če bomo to ponovili, nas čaka lepa tekma. Vse prijateljske tekme pa so namenjene temu, da se vidi nekaj novega. Rezultat ne igra velike vloge," ostaja selektor Srečko Katanec trden v svojem prepričanju, da uvrstitvi na svetovni jakostni lestvici Fife ne bi smeli pripisovati večjega pomena. Statistika pravi, da je Slovenija na njej skoraj 50 mest nižje od Turkov, ki trkajo na vrata najboljših desetih reprezentanc na svetu.

Katanec spoštuje tekmeca. Omenil je visoko stopnjo tehnične podkovanosti turških reprezentantov, opozoril pa tudi na njihove slabosti. "V določenem trenutku izgubijo disciplino na igrišču, predvsem v fazi obrambe in ko se počutijo superiorne, kar se proti nam verjetno bodo," napoveduje 52-letni Ljubljančan, ki bo v trenerskem obračunu skušal premagati slavnega turškega strokovnjaka.

V obrambi bi lahko od prve minute dobili priložnost Belec, kapetan Jokić, Struna, Skubic in Krajnc (Mevlja), v zvezni vrsti bi bilo lahko vse v znamenju črke K (Kampl, Kurtić in Kampl), a je nastop Reneja Krhina zaradi bolečin v stopalu še vprašljiv, v napadu pa bi lahko sodelovali Iličić, Berić in Bezjak. Rok Kronaveter in Roman Bezjak sta zaradi zdravstvenih težav že zapustila reprezentančni tabor.

Novaković in Matavž za turški skalp

Slovenija je v tem letu odigrala tri tekme, na katerih je prejela le en zadetek. V napadu je žogo čez golovo črto tekmeca spravila le enkrat, to je na tekmi v Kopru s prvencem v državnem dresu uspelo Bezjaku.

Da se Slovenija lahko kosa s Turčijo, je dokazala pred tremi leti, ko je prijateljski dvoboj v Bielefeldu dobila z 2:0. Med vratnicama je stal Oblak, na seznam strelcev pa sta se vpisala Milivoje Novaković in Tim Matavž, ki je v drugem polčasu vstopil v igro prav namesto izkušenega Ljubljančana. Izmed igralcev, ki kandidirajo za današnji dvoboj, so takrat od prve minute igrali še Krhin, Kurtić in Kampl, Andraž Struna je vstopil v igro v drugem delu.

Milivoje Novaković je v Bielefeldu pomagal Sloveniji do zmage nad Turčijo z zadetkom za 1:0. | Foto: Milivoje Novaković je v Bielefeldu pomagal Sloveniji do zmage nad Turčijo z zadetkom za 1:0.

Belec je sedel na klopi, danes pa bo skušal še drugič zapored ostati neporažen v slovenskih vratih. Če bi mu uspelo, bi Slovenija v kvalifikacije za SP 2018 vstopila bolj samozavestno, kar zadeva trdnost obrambne linije.

Dvoboj se bo ob spremenjenem prometnem režimu v Stožicah začel ob 20.15, glavni sodnik pa bo Italijan Marco Guida.  

Ne spreglejte