Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
19.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

15

Natisni članek

UEFA Superliga

Četrtek, 9. 2. 2023, 19.29

1 leto, 2 meseca

Nov napad na Uefo z novim predlogom superlige, odzvala se je ECA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

15

Aleksander Čeferin Uefa | Kako se bo zdaj odzval Aleksander Čeferin, ki je predsednik Uefe? | Foto Reuters

Kako se bo zdaj odzval Aleksander Čeferin, ki je predsednik Uefe?

Foto: Reuters

Projekt superlige, ki je v preteklosti močno razburkal nogometno sceno v Evropi in sprožil oster odziv krovne zveze Uefe, je doživel novo preoblikovanje. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi zdaj tekmovanje močno razširili in se izognili zaprtemu sistemu.

Marketinška agencija A22, ki od oktobra lani zastopa interese superlige, je danes predstavila predlog drugačne superlige. Po novem naj bi tako ponujala možnost sodelovanja do 80 ekipam, sistem pa ne bi bil zaprt, ampak bi se ekipe v ligo uvrstile s tekmovalnimi dosežki v nacionalnih tekmovanjih.

Prvotni projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel polom. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza (Uefa) s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Klubi pogosto nosijo velika tveganja, obenem pa so potisnjeni ob stran, ko gre za odločanje o pomembnih zadevah. To lahko pripelje do velikih finančnih tveganj. V pogovorih smo ugotovili, da se klubi pogosto ne morejo javno izpostavljati, ker delujejo v sistemu, ki zatira opozicijo," je pojasnil izvršni direktor A22 Bernd Reichart ter dodal: "Naši pogovori so pošteni, neposredni in plodni. Strinjamo se, da potrebujemo spremembe in nove načine, da jih dosežemo."

Kot še poroča dpa, je v novem predlogu izrecno poudarjen odziv klubov, finančna vzdržnost celotne nogometne piramide in sodelujočih klubov pa je med ključnimi elementi.

Prvotni projekt superlige je sicer trenutno na sodišču EU, saj so snovalci te lige sprožili tožbo proti Uefi in mednarodni zvezi Fifa po neuspelem poskusu, da bi ustanovili zaprto tekmovanje najbogatejših evropskih klubov.

Sodbo bo sodišče po pričakovanjih izreklo v prvi polovici leta, že konec lanskega pa je generalni pravobranilec pri sodišču EU pritrdil stališču obeh zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj. To je sicer neobvezujoče mnenje, ki pa mu sodišče EU pogosto sledi.

Nov projekt superlige nesprejemljiv

Na nov predlog marketinške agencije A22, ki je predlagala razširitev superlige z do 80 udeleženci in odprtim sistemom, se je že odzvalo Združenje evropskih klubov (ECA). V poročilu na svoji spletni strani je še enkrat več zavrnilo možnost ustanovitve kakršne koli oblike superlige.

"To je le še en namerno izkrivljen in zavajajoč poskus destabilizacije konstruktivnega dela, ki trenutno poteka med resničnimi zainteresiranimi stranmi v nogometu, da bi stvari premaknili naprej v splošnem interesu evropskih klubov," so zapisali na strani združenja.

Kot edina organizacija, priznana s strani mednarodne in evropske zveze, ki zastopa klube na evropski in mednarodni ravni, ECA izraža nasprotovanje evropski superligi in kakršnemu koli odcepitvenemu projektu. V zadnjih letih naj bi dosegla velik napredek in pozitivne spremembe v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi stranmi v nogometu, Uefo, Fifo, konfederacijami, nacionalnimi zvezami, ligami, navijači, igralci in klubi vseh velikosti.

"Od leta 2024 bo v evropskih moških klubskih tekmovanjih vsako sezono sodelovalo več klubov iz več držav, kar bo povečalo strast do evropskega nogometa in tudi količino deljenih prihodkov. Pomemben napredek je že viden v drugih vidikih igre, od ženskega in mladinskega nogometa, akademskega razvoja, financ in regulacije do trajnosti in družbenega vpliva," so še zapisali predstavniki združenja.

Preberite še:

Fredrik Gulbrandsen
Sportal Norveški nogometaš o potresu: Prepričan sem bil, da bom umrl
Luka Zahović
Sportal Zahović navijačem sporočil veselo novico
Pellegrino Matarazzo
Sportal Nemški nogometni prvoligaš Hoffenheim na klop postavil Američana
 
Ne spreglejte