Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 10. 2013,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Norveška

Torek, 8. 10. 2013, 11.15

8 let

Norveški selektor zna s Slovenci: lani je izločil Olimpijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Norveški strokovnjak Per-Mathias Høgmo je v ponedeljek dočakal posebno čast. Prvič v karieri je vodil trening članske reprezentance, ki jo pripravlja na gostovanje v Sloveniji. Pri nas se je že mudil.

Norveška izbrana vrsta je pred končnima nastopoma v kvalifikacijskem ciklusu za SP 2014 v slabšem položaju kot slovenska, saj je v osmih nastopih zbrala le 11 točk, ima pa svojevrstno prednost, saj oktobra igra z neposrednima tekmecema v boju za drugo mesto, Slovenijo in Islandijo, in bi z dvema zmagama zanesljivo končala pot na želenem drugem mestu. Tako z osvojenimi šestimi točkami ne bi bila odvisna od razpleta na preostalih tekmah, kar je žal primer pri slovenski reprezentanci.

Norveški junak bo skušal postati 53-letni Per-Mathias Høgmo. Vikinge želi popeljati na svetovno prvenstvo v Brazilijo in popraviti bledi vtis, ki ga je zapustil njegov predhodnik Egil Drillo Olsen. Høgmo prejema dvojno plačo, saj poleg selektorske vloge vodi tudi švedski prvoligaški klub Djurgårdens, kjer se je nekoč dokazoval nekdanji slovenski reprezentant Andrej Komac. V ponedeljek je opravil prvi trening z reprezentanco. "Veselim se dela s fanti. Reprezentanco sestavljajo tako mlajši kot starejši igralci, premorejo veliko kakovosti in prepričan sem, da lahko v državnem dresu pokažejo veliko več, kot so do zdaj," je sporočil na prvem srečanju z norveškimi predstavniki sedme sile, odkar je prevzel odgovorno mesto.

Največ trenerskih izkušenj, tudi mednarodnih, si je pridobil na trenerskem stolčku Tromsa (2008–2012), kluba iz severa Norveške, ki je bil v zadnjih sezonah usoden za dva slovenska predstavnika. Lani za Olimpijo, letos za Celje, v obeh primerih pa je bilo razburljivo do zadnje sekunde. Ko je Høgmo še vodil Tromsø (2012), je v kvalifikacijah za ligo Europa izločil ljubljanske zeleno-bele. Prvi dvoboj v Stožicah se je končal brez zadetkov, podobno je bilo tudi na povratni tekmi, kjer pa so Norvežani zadeli v polno v podaljšku in razžalostili izbrance takratnega trenerja Olimpije, Ermina Šiljaka. Novopečeni norveški selektor je tako dokazal, da zna s Slovenci. V petek obljublja bolj napadalen pristop, kar je navsezadnje tudi logično, saj lahko Norveško približa izpolnitvi brazilskega cilja je zmaga v Mariboru. Da bi še dodatno motiviral fante, se je odločil za podoben korak, kot ga po vrnitvi na slovenski stolček udejanja Srečko Katanec. Treningi norveške reprezentance, ki bo v Slovenijo pripotovala v sredo, so odprti za javnost. "Pomembno je, da se zbližamo z navijači in postanemo ena velika družina," je pojasnil.

Zaradi zdravstvenih težav so tik pred zdajci s seznama odpadli štirje nogometaši. Christian Grindheim, Havard Nordtveit, Fredrik Semb Berge in rezervni vratar Ørjan Nyland. Velik udarec predstavljata izostanka prvih, saj je Grindheim zelo izkušen, ima 53 nastopov, Nordtveit pa igra za Borussio Mönchengladbach, ki je svojo moč dokazala v soboto, ko je premagala slovito soimenjakinjo iz Dortmunda. Namesto poškodovanih igralcev so se reprezentančnim pripravam pridružili vratar Sten Grytebust (Aalesund), branilca Tore Reginiussen (Rosenborg) in Lars Christopher Vilsvik (Stromsgodset) ter zvezna igralca Ardian Gashi (Helsingborg, Šve) in Øyvind Storflor (Strømsgodset). Zanimiv je predvsem 32-letni Gashi, ki igra na Švedskem in ga selektor odlično pozna. V devetih letih je za Norveško zbral 14 nastopov, rojen pa je bil na Kosovu, še v času nekdanje Jugoslavije. Podobnih primerov v "slovenski" skupini res ne manjka (Albanija, Švica …).

Ne spreglejte