Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
18.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Neymar

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 18.55

6 let, 7 mesecev

Nogometni kralj, ki je vrnil svojo krono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dve leti jo je nosil Portugalec Cristiano Ronaldo, zdaj si je nogometno krono na glavo po letih 2009, 2010, 2011 in 2012 postavil Lionel Messi.

Pri 28 letih je bil Lionel Messi še petič okronan za najboljšega nogometaša na svetu. Pričakovano. Po sezoni, v kateri je z Barcelono osvojil skorajda vse, kar se je osvojiti dalo – Kataloncem se je izmuznil samo španski superpokal –, bi bil drugačen razplet glasovanja za najbolj prestižno individualno nogometno nagrado, zlato žogo, presenetljiv.

V letu 2015 je bil evropski, klubski svetovni, evropski superpokalni, španski državni in pokalni prvak. Podobno kot leta 2009. Morda res ni bil tako učinkovit, kot je bil v nekaterih prejšnjih letih, saj se je podredil ekipi in se pomaknil malce stran od nasprotnikovega gola, a je blestel, ko je bilo najbolj pomembno.

Številni pomembni goli v letu 2015

Spomnimo se le dveh golov in podaje v simultanki, ki jo je priredil na povratni tekmi polfinala lige prvakov proti münchenskemu Bayernu. Pa dveh golov v mreži Athletic Bilbaa v finalu španskega kraljevega pokala. Dvakrat je zadel tudi v evropskem superpokalu proti Sevilli. Z golom je postregel še v finalu klubskega svetovnega prvenstva proti klubu iz rodne države, River Plateju.

Razočaran je bil le v dresu Argentine. Spet. Drugič po finalu svetovnega prvenstva 2014 se je čudežnemu nogometnemu dečku lovorika, ki si je želi najbolj, izmuznila za las. Tokrat je z reprezentanco prišel do finala južnoameriškega prvenstva, do takrat je postregel z golom in s tremi podajami, potem pa moral priznati premoč domačinu Čilu. Tokrat je bil še bližje kot leto pred tem, ko je bila Nemčija boljša po podaljških. Usodne so bile enajstmetrovke. Sam je svojo spremenil v gol, a bil tudi edini od Argentincev, ki mu je to uspelo.

Na vrhu, čeprav je zadel manjkrat kot veliki tekmec

Res je, s 43 zadetki je v španskem prvenstvu zaostal za velikim tekmecem iz Reala Cristianom Ronaldom, kot je res tudi to, da je v 61 nastopih v vseh tekmovanjih v lanskem letu dosegel 52 golov, kar je pet manj od Portugalca, a je hkrati dejstvo, da je kot po pravilu blestel na pomembnejših tekmah, kot tudi to, da je jeseni izpustil kar nekaj tekem, saj je dva meseca počival zaradi poškodbe kolena. Skratka, nogometni kralj si je krono tudi letos zaslužil. "Po dveh letih je ta spet prišla na glavo tistega, ki mu pripada," ob tem pravijo mnogi.

Z novim priznanjem veljavo vse bolj pridobivajo tudi tisti, ki trdijo, da je najboljši vseh časov. Večna debata, ki nikoli ne bo dala absolutnega odgovora, a po štirih naslovih evropskega prvaka, treh na klubskem svetovnem prvenstvu, treh evropskih superpokalih, sedmih naslovih španskega prvaka, treh španskih pokalih in šestih španskih superpokalih, pa tudi olimpijskem naslovu z Argentino, če vseh individualnih nagrad in številnih rekordov sploh ne omenjamo, so argumenti številnih, ki so na strani Argentinca, vse bolj trdni.

Ne namerava se ustaviti

Ob tem se njegovim oboževalcem smeji predvsem zato, ker se Messi s soigralci očitno ne misli ustaviti. Zdaj ko se je v klubu odlično ujel z Brazilcem Neymarjem in Urugvajcem Luisom Suarezom, je Barcelona videti zastrašujoče. In zdi se, da lahko le še napreduje.

Lovorik in priznanj v življenju po rasti majhnega, a v resnici zelo velikega nogometaša, tudi v prihodnosti ne bo manjkalo. Tokratna zlata žoga je le še ena v nizu. Katere bodo naslednje? Ni dvoma, osvoji lahko prav vse. Večkrat.

Ne spreglejte