Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Balažic slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 18.37

8 let

Noče tvegati življenja, zato bo raje ostal doma

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski nogometaš Gregor Balažic si kruh služi v Ukrajini, a se tja ne misli vračati, dokler se ne bo umirilo stanje in bo lahko zaživelo prvenstvo. "Nočem tvegati življenja," je previden.

V teh dneh je Ukrajina v središču zanimanja javnosti. Žal ne zaradi lepih stvareh. Diši po najhujšem, po rožljanju orožja in nadaljevanju krvavih obračunov, ki so v Kijevu že zahtevali (pre)več žrtev. Vlada negotovost, razburkane strasti v določenih delih države ne prinašajo nič pozitivnega, nogometne žoge pa strogo mirujejo. Za zdaj se sploh ne ve, kdaj se bo nadaljevalo prvenstvo. Če se sploh kdaj bo. Uvodni letošnji krog bi moral potekati prejšnji konec tedna, a je bilo tveganje preveliko, zato so nogometaši raje ostali doma.

V Lvivu vlada mir, a se vseeno čuti strah

"Dva meseca smo preživeli na pripravah v Turčiji, igrali tekme skoraj vsak drugi dan, v Ukrajino pa se vrnili zadnji teden pred nadaljevanjem prvenstva, ki se je zaradi političnih razlogov, ki so vsem znani, preložilo," nam je na Brdu pri Kranju potožil Gregor Balažic. Branilec Karpatyja iz Lviva (po rusko Lvova) je vesel, da je v varni Sloveniji.

"Lviv je čisto na zahodu države, tam res vlada mir, a se vseeno čuti strah. Soigralci niso mirni, čuti se, da v tem trenutku ne morejo razmišljati o nogometu. Res smo trenirali v miru, a v zraku se čuti, da stvari niso take, kot bi morale biti," priznava 26-letni slovenski reprezentant, ki so ga zgodbe o smrtnih žrtvah med protestniki v Kijevu zelo pretresle.

Srčno upam, da ne bo vojne

Potrdil je zgodbe, da nekatera izmed bolj zvenečih imen ukrajinskih klubov razmišljajo o odhodih. To se nanaša predvsem na kijevski Dinamo. "To sem zasledil v ukrajinskih medijih. Tudi sam ne vem, ali se bom vrnil v Ukrajino, dokler se zadeva ne umiri in razreši. Potem je bolje trenirati doma in ostati miren," razmišlja Prekmurec, ki bi se lahko v domovini načakal, saj so politične razmere v Ukrajini tako napete, da se omenja celo možnost vojne. "Srčno upam, da ne bo vojne, ki se napoveduje iz dneva v dan," se je za nekaj sekund zamislil, nato pa potegnil vzporednico z dogodki, ki so vladali pred dvema desetletjema na območju nekdanje Jugoslavije in privedli do grozovitih obračunavanj. "To je mogoče tudi tu. To so resne stvari. V Ukrajini se vsak dan bolj 'kuha'. Dogodke spremljam po televiziji. Na srečo sva se iz Ukrajine vrnila skupaj z ženo. Ni varno, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo."

V času, ko je nadaljevanje ukrajinskega prvenstva pod resnim vprašajem, se je zelo razveselil reprezentančnega vpoklica. "Dva meseca sem že na pripravah, igral sem samo prijateljske tekme, a se čutim pripravljenega. Pogrešam pa tekmovalni naboj. V reprezentanci ne bi smel biti vprašljiv. Čutiti ga je na vsaki tekmi, tudi če je prijateljska."

V torek se bo z reprezentančno zasedbo odpravil v Alžirijo, po sredini tekmi sledi vrnitev. V Slovenijo ali nepredvidljivo Ukrajino? "Ni stoodstotno, a predvidevam, da bom raje ostal doma, kot pa tvegal in odšel v Lviv. Raje bom ostal miren, kot pa tvegal življenje," se je nasmehnil Balažic in se na reprezentančnem zboru pridružil soigralcem, s katerimi je v mislih že koval taktiko proti Alžircem.

Ne spreglejte