Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
9. 11. 2012,
18.44

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksander Radosavljević Slaviša Stojanović

Petek, 9. 11. 2012, 18.44

5 let, 3 mesece

Ni še ''dobri stari Rade'', a je vedno boljši

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aleksander Radosavljević, prezrti gorenjski ''tulipan'', se je znašel v naj enajsterici zadnjega kroga nizozemskega prvenstva. Povsem zasluženo, saj je s podajo in zadetkom omogočil Venlu tri točke.

Pri Den Haagu je izgubil mesto v začetni postavi, zato se je odločil, da si bo pot do vrnitve v tekmovalno formo poiskal nekje drugje. Ostal je na Nizozemskem, ki mu kot država, kjer si služi nogometni kruh, zelo ustreza, ter sprejel ponudbo iz Venla. Tamkajšnji prvoligaš VVV je iskal rešitev, kako sestaviti moštvo, s katerim bi se lahko resneje kosal z ostalimi. Ko je zadnjo nedeljo v gosteh premagal AZ Alkmaar, je bila to velika senzacija ''eredivisieja''. Venlo je namreč prvič zmagal. Šele v srečanju 10. kroga! Se zdaj v slačilnici diha kaj bolj sproščeno? ''To bomo šele videli (smeh). Ena lastovka še ne prinese pomladi. V soboto bi morali naprej zmagati,'' je Aleksander Radosavljević napovedal današnji derbi začelja v nizozemskem prvenstvu. Srečala se bosta najslabša prvoligaša, ki sta doslej osvojila le dvanajst točk. Vsak po šest. Da so navijači VVV Venla malce boljše volje, se lahko zahvalijo 33-letnemu Gorenjcu, ki je na zadnjem gostovanju v Alkmaarju odločil zmagovalca z zadetkom v zadnjih sekundah srečanja.

Uvrščen je bil v najboljšo ekipo 10. kroga

V Venlu ne igra veliko. Pozna se, da se je klubu pridružil malce kasneje in se še lovil pri uigravanju s soigralci. ''Trener me ni najboljše poznal, zato nisem dobil veliko priložnosti. Mislim pa, da sem mu z zadnjim nastopom, tako podajo kot golom, veliko pokazal. Na Nizozemskem sem bil uvrščen v najboljšo ekipo 10. kroga, kar je velika spodbuda za naprej,'' se nadeja temu, da bo trener začel razmišljati drugače.

''Drugo mu niti ne preostane,'' je dobrovoljno odvrnil izkušeni legionar, ki je Den Haag zamenjal za Venlo. VVV je manjši klub, ki se vsako leto bori za obstanek. ''To me pri izboru ni motilo. Rad bi le igral. Zato sem tudi podpisal.'' ADO Den Haag ga je Venlu posodil za eno leto, po odličnem nastopu v zadnjem krogu pa so ga s čestitkami najbolj zasipavali prav navijači nekdanjega kluba. ''Ljudje me očitno še dobro pomnijo. Prezgodaj je še govoriti o tem, ali se bom vrnil, ali ne. To bo prihodnje leto. Zdaj je najbolj pomembno, da igram in spet dobim pravi občutek.'' Bi lahko torej rekli, da je to že ''dobri stari Rade'', ki je rad z odličnimi predstavami plenil tudi v dresu reprezentance? ''Joj, o reprezentanci pa res ne bi rad govoril. Raje ostaniva pri klubu, prav?,'' nas je zaprosil, saj je (pravilno) predvideval, da bi pogovor hitro preskočil tudi na reprezentančno plat, kjer se je izkušeni Kranjčan znašel v zanimivem statusu. Selektor ga za tekmo z Makedonijo, na kateri želi preizkusiti nekaj novincev, ni vpoklical.

Upoštevali smo njegovo željo, on pa nam je ponudil razlago, kdaj bi v dresu Venla spet lahko začutil, da je ''dobri stari Rade'': ''Tak občutek bom pridobil z igrami. Takrat, ko bom videl, da mi trener zaupa, tudi če kdaj zaigraš slabše, in ostal v začetni postavi tudi naslednjič. Tako bom dobil na stalnosti. Če si nekje na meji, in ne veš, ali boš ali ne boš igral, potem nisi sproščen.'' Zadetek v zadnjem krogu mu je povzdignil motivacijo. ''Krasno sem se počutil, ker sem ga dosegel v zadnji minuti in sem vedel, da ne moremo več izgubiti. Zmaga je bila zagotovljena,'' meni igralec, ki igra v klubu podobno kot reprezentanci na mestu desnega zadnjega zveznega igralca. Če se trener tako odloči. Venlo igra namreč tudi v postavitvi le z enim zadnjim zveznim igralcem, takrat pa trpi napadalna igra.

Dodal je še, da bo za pogovor o reprezentanci v prihodnosti na voljo še dovolj časa. Ter da njegova reprezentančna zgodba še zdaleč ni končana. Če ne drugega, prihodnje leto, ko bo Stojanovićeva četa v nadaljevanje kvalifikacij vstopila z dvema tekmama z Islandijo. Radosavljević bo med tednom ostal v klubu in vneto treniral, saj bo nato v prvenstvu sledila poslastica, dvoboj z Ajaxom. V Evropi preseneča z dobrimi nastopi (štiri točke proti Manchester Cityju), doma je manj prepričljiv. ''To bi bil velik skalp. Njim ne gre v prvenstvu, potrebujejo točke, naša naloga pa je, da se dobro ubranimo.'' Če bo zaigral tako kot je pred tednom v Alkmaarju, se Venlu zagotovo obetajo boljši časi. A ena lastovka, tako kot pravi Aleksander, še ne prinese pomladi.

Ne spreglejte