Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 2. 2015,
11.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kevin Kampl zimski prestopni rok Juan Cuadrado Wilfried Bony Andre Schürrle Chelsea Manchester City

Torek, 3. 2. 2015, 11.25

5 let, 3 mesece

Ni manjkalo veliko, pa bi Kampl postal nemški rekorder

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zimski prestopni rok je v večini zahodnih držav, kjer se igra vrhunski ligaški nogomet, že zaprl vrata. Najbolj se je trgovalo na Otoku, polovico manj v Italiji, najmanj pa pričakovano v Franciji.

Ni bilo tako spektakularno kot prejšnja leta. Spoštovanje pravil finančnega fair-playa, ki ga je vpeljal predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, je poskrbelo, da so se prestopne dejavnosti skrčile. Krovna zveza se bori proti pojavu zadolževanja klubov in jim svetuje, naj živijo v skladu s svojimi zmožnostmi. Če klubi tega ne spoštujejo, morajo plačati zelo drage kazni, kar sta lani na svoji koži občutila glavna zapravljivca Manchester City in Paris St. Germain.

Novi časi, pogojeni tudi s skrčenimi klubskimi denarnicami, so zimski prestopni rok spremenili v manj zanimiv vrvež. Nogometna borza ni postregla z velikimi presenečenji in prestopi, ki ostajajo zaščitni znak poletnih prestopnih rokov. Nekateri izmed največjih evropskih klubov so januarja bolj ali manj počivali ter si dovolili le možnost za krpanje manjših lukenj, tako da so izostali veličastni prestopi, ki bi spadali med deset največjih vseh časov.

City kupil Bonyja, Chelsea odgovoril s Kolumbijcem

Največ trgovanja je potekalo na Otoku, kjer so klubi pogosto segali v žep ter za nakupe porabili več kot 170 milijonov evrov, kar je z naskokom največ izmed vseh. Angleški prvak Manchester City je še nekoliko okrepil svoje vrste in s pomočjo arabskih milijonov v svoje vrste privabil napadalca Slonokoščene obale Wilfrieda Bonyja. Napadalec, ki v teh dneh blesti na afriškem prvenstvu, je prišel iz Swanseaja in napolnil blagajno valižanskega kluba, njegova odškodnina pa je dolgo časa veljala za rekordno v tem zimskem prestopnem roku.

Presežena je bila šele zadnji dan, ko se je na naslovnicah največkrat pojavljal Kolumbijec Juan Cuadrado. Zvezdnika Fiorentine je za več kot 33 milijonov evrov kupil Chelsea in s tem še okrepil konkurenco v zvezni vrsti, Londončani pa so s tem pozdravili kralja zimskega prestopnega roka.

Nekdanji Kekov varovanec med 15 največjimi prestopi

Londonski sosed Arsenal na zadnji dan prestopnega roka ni več tako mrzlično iskal okrepitve kot pred leti. Pozimi je želel le okrepiti obrambo, saj ima ogromno težav s poškodovanimi igralci. Za 15 milijonov evrov je iz Španije privabil brazilskega branilca Gabriela Paulisto, poskrbel pa je tudi za prihodnost in iz Poljske pripeljal čudežnega dečka Krystiana Bielika. Zadnji dan se je okrepil tudi Southampton, ta je okrepil napad s srbskim reprezentantom Filipom Đorđevićem, za slabih 13 milijonov evrov pa v trajno last dobil še občasnega reprezentanta Ryana Bertranda.

Vrsto let največji angleški klub, ki je lansko poletje za nakupe porabil več kot 200 milijonov evrov, je tokrat miroval. Manchester United si je zadnji dan sposodil le skoraj anonimnega branilca iz Boltona Andyja Kelletta, od znanih imen pa zastonj prejel nekdanjega vratarja Barcelone Victorja Valdesa. S kako bogatimi sredstvi razpolagajo klubi v premierligi, je dokazal tudi zadnjeuvrščeni Leicester City. Zasnubil je hrvaškega napadalca Andreja Kramarića in Rijeko prepričal z devetimi milijoni evrov. Zagrebčanu je uspel 14. največji zimski prestop, kar je lepo priznanje tudi za delo njegovega nekdanjega trenerja pri Rijeki Matjaža Keka.

Najbolj globoko je v žep segla Roma

Drugo mesto med najbolj podjetnimi ligami si je prislužila italijanska serie A, ki se je z vsoto plačanih odškodninskih sredstev približala stotim milijonom evrov. Na Apeninskem polotoku še vedno prevladuje zimski model izposojevanja igralcev, največji prestop pa je naredila Roma in napad okrepila z reprezentantom Slonokoščene obale Seydoujem Doumbio. Več kot deset milijonov evrov je za novinca porabil tudi Napoli.

Inter je posegel po znanih imenih, a tako Lukas Podolski in Xherdan Shaqiri, pred dnevi je za osem milijonov evrov prišel še hrvaški reprezentant Marcelo Brozović, še niso dvignili črno-modrih iz rezultatske krize.

Valencia pred velikim španskim trojčkom

Španski veliki trojček ni trgoval. Še najbolj je bil aktiven evropski in svetovni prvak Real Madrid, čeprav je trener Carlo Ancelotti pojasnjeval, da bo največjo zimsko okrepitev predstavljala vrnitev na igrišča Luke Modrića. Beli baletniki skrbijo za prihodnost. V Madrid so pripeljali norveškega dragulja Martina Ogeraarda ter brazilskega kralja v zvezni vrsti, mladega Lucasa Silvo. Barcelona še nekaj časa ne bo smela trgovati, Atletico Madrid pa je napravil odličen posel s tem, ko je vrnil domov ljubljenca navijačev Fernanda Torresa, posojenega napadalca Chelseaja. Čast največjega zimskega prestopa v Španiji je presenetljivo pripadla Valencii, ki z novim vodstvom ne skriva želje, da bi se približala najboljšim. Netopirji so za 25 milijonov evrov od Benfice odkupili Argentinca Enza Pereza.

V Nemčiji vodilni Bayern ni občutil potrebe, da bi pod svojo streho pripeljal še kakšnega velemojstra, tako da je Kevin Kampl, novopečeni as Borussie Dortmund, dolgo časa držal prestižno mesto največjega prestopa v Nemčiji. Tako je bilo ves januar in še prvi dan februarja, v ponedeljek pa je slovenskega reprezentanta s prestola vrgel Andre Schürrle. Nemški zvezdnik in svetovni prvak je za rekordnih 32 milijonov evrov prestopil v Wolfsburg. To je tretji največji prestop, ki si ga je kdajkoli privoščil nemški klub, ter največji v zgodovini kluba, ki domuje v volčjem brlogu. Kampl se je tako zadovoljil z drugim mestom v Nemčiji ter 12. največjim v Evropi, kar je imeniten uspeh za nogometaša, ki ga v sredo čaka novo dokazovanje v nemškem prvenstvu.

Najmanj trgovanja izmed petih lig, ki rade slišijo na ime petica, je bilo zaznati v Franciji. To je razumljivo, saj je PSG zaradi opozoril Uefe in že odlično sestavljenega kadra tokrat miroval. Za največjo potezo se je odločil Monaco in 20-letnega Portugalca Bernarda Silva zasidral v kneževini, napolnil pa blagajno Benfici, ki je tudi v tem zimskem prestopnem roku spadala med največje dobičkarje.

Ne spreglejte