Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 8. 2013,
12.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Felix Brych NK Maribor NK Maribor

Torek, 27. 8. 2013, 12.13

7 let, 12 mesecev

Nemški sodnik ga je pokazal že po 87 sekundah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Povratni dvoboj zaključnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Mariborom in Viktorio bo sodil Nemec Felix Brych. Spada med najboljše sodnike v Evropi, v bundesligi pa si lasti nenavaden rekord.

V navijaškem kotlu Ljudskega vrta se bo v vlogi glavnega delivca pravice preizkusil Felix Brych. Doktor prava iz Münchna, doktorsko dizertacijo je v skladu z njegovim najljubšim konjičkom opravil s športnega področja, šteje 38 pomladi, v prejšnji sezoni pa je bil izbran za najboljšega nemškega sodnika.

Član elitne sodniške skupine je od leta 2009, v ligi prvakov pa je sodil že več kot 25 srečanj. Med njimi tudi nekaj odmevnih, nazadnje v prejšnji sezoni prvi dvoboj osmine finala med Realom in Manchester Unitedom, ki se je v Madridu razpletel brez zmagovalca (1:1). V ligi prvakov je rdečim vragom sodil že štirikrat, zanimivo pa je, da še nikoli na Old Traffordu. Ko je angleški prvak v sezoni 2011/12 gostoval v Romuniji, je močno odmeval rdeči karton, ki ga je ob koncu srečanja z Otelulom (2:0) pokazal Srbu Nemanji Vidiću. "To je bila zelo stroga odločitev, a jo razumem, saj je sodniška interpretacija v Nemčiji drugačna od tiste pri nas," je takrat razmišljal legendarni trener Alex Ferguson.

Na večjih tekmovanjih je vihtel piščalko tudi na olimpijskih igrah v Londonu ter na letošnjem pokalu konfederacij v Braziliji. V tujini je zelo spoštovan, kar dokazuje tudi to, da so ga za sodniške usluge zaprosili za potrebe ligaških tekem v Južni Koreji in Savdijski Arabiji, sodil pa je tudi finale ciprskega pokala. Med kvalifikacijskim ciklusom za evropsko prvenstvo 2012 se je mudil tudi v Ljubljani. Sodil je srečanje med Slovenijo in Italijo, ki so ga poznejši evropski podprvaki v Stožicah dobili z 1:0, na srečanju pa je pokazal tri rumene kartone. Takšno je tudi njegovo povprečje na tekmah mednarodnega kova, saj je "rumeno opozorilo" na 63 srečanjih iz žepa povlekel 204-krat. Rdeči karton pokaže na vsakem petem srečanju (13-krat), nekoliko pogosteje pa pokaže na belo točko (20-krat).

Ni se obotavljal niti za trenutek

V nemški bundesligi še vedno drži rekord najhitreje pokazanega rdečega kartona. Branilcu Kölna Youssefu Mohamadu ga je v uvodu sezone 2010/11 pokazal po vsega 87 sekundah. Libanonec je storil prekršek, ko je kot zadnji mož obrambe nepravilno zaustavil napadalca Kaiserslauterna, ki bi se pred vratarjem znašel sam. Brych se ni obotavljal niti za trenutek in mu pokazal pot v slačilnico.

Köln je z igralcem manj vseeno hitro prešel v vodstvo, saj je v osmi minuti v polno zadel Milivoje Novaković, pred leti najboljši strelec kozličkov, a so gostje ob koncu srečanja vrnili udarec in s pomočjo hrvaškega dvojca (Srđan Lakić dvakrat, Ivo Iličević enkrat) dosegli tri točke.

Ena izmed bolj nenavadnih tekem, ki jih je sodil 38-letni Bavarec, pa je bila tista v pokalnem tekmovanju, ko sta se v sezoni 2007/08 udarila Wehen in Stuttgart. Gostje so napredovali, Brych pa je pokazal kar štiri rdeče in sedem rumenih kartonov. Po dva nogometaša je izključil na vsaki strani, pri gostiteljih pa je na omenjeni tekmi nastopil tudi nekdanji slovenski reprezentant Aleš Kokot.

Njegovi rojaki ga bodo spoznali v sredo zvečer v Ljudskem vrtu, ko Mariborčane čaka odločilno srečanje za preboj v skupinski del lige prvakov.

Ne spreglejte